Viedoklis

Alkatības pandēmija: Big Pharma ar zobiem iekodusies vakcīnu patentos

© Пресс-служба мэра и правительства Москвы / Pāriet pie mediju bankasВ миграционном центре в деревне Сахарово началась вакцинация трудовых мигрантов от COVID-19
В миграционном центре в деревне Сахарово началась вакцинация трудовых мигрантов от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 13.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielie farmaceitikas uzņēmumi uzdūrušies saprotamam un ļoti vulgāram apstāklim – viņiem gribas vairāk naudas. Un nevienu nemulsina fakts, ka pret Covid-19 vakcinēto skaits Eiropā ir gandrīz divkārt lielāks nekā Āfrikā.
Farmaceitikas kompānijas pat nedomā vismaz uz laiku atteikties no vakcīnu patentiem, bet trūcīgās valsis nespēj nodrošināt nepieciešamos vakcinācijas kampaņas tempus. Tāds ir "G20" ministru tikšanās neoficiālais iznākums, atzīmēja Jeļena Karajeva radio Sputnik.
Romā (šī valsts uz laiku ieņem G20 priekšsēdētāja posteni) izskanēja daudz pareizu un izjustu vārdu par solidaritāti, par trūcīgo valstu atbalstu, kurās vakcinācijas kampaņa pat nav izvērsta. Kāpēc?
Вакцинация от COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 18.03.2021
Viedoklis
Eiropa atriebjas AstraZeneca
Pirmkārt un galvenokārt – nepietiek profilaktisko preparātu devu. ES "sēž" uz vakcīnām, kā pele uz putraimu maisa. Otrkārt – un arī šim faktoram ir liela nozīme – farmaceitiskās kompānijas kārtējo reizi atteikušās atcelt patentu ierobežojumus, lai arī solidaritāti demonstrēt lūdz visi – no Baidena līdz Makronam, no Merkeles līdz Šarlam Mišelam,
Lielie farmaceitikas uzņēmumi uzdūrušies saprotamam un ļoti vulgāram apstāklim – viņiem gribas vairāk naudas. Vakcīnu patentu atcelšana šim biznesa segmentam nozīmētu atteikšanos no pašreizējās daudzmiljardu peļņas.
Vakcīnas no "zelta miljarda" patēriņa objekta kļūs pieejamas arī trūcīgajiem: vēlme skan aizkustinoši, taču situācijā, kad farmaceitikas bizness tur aiz bārdas ne tikai Dievu, bet arī visu Eiropas Komisiju un diktē Briselei noteikumus, ar kādiem viņi būs gatavi pārdot produkciju. Tagad farmaceitikas bosi pārvalda stāvokli. Tāpēc viņi diktē spēles noteikumus.
EP deputāti pievērsa uzmanību notiekošajam, kad Eiropas Komisijai izgrieza rokas un piespieda parakstīt līgumu, kurā, piemēram, Pfizer/BioNTech ražotājs nenes nekādu atbildību, ja arī parādīsies blaknes.
Женщины с детьми в лагере в столице Сомали городе Могадишо - Sputnik Latvija, 1920, 13.03.2021
ANO ģenerālsekretārs: miljoniem cilvēku draud bads
Parlamentārieši pat sastādīja pārskatu, savdabīgu "melno grāmatu", kurā detalizēti izskatīja viņuprāt neveiksmīgo krīzes menedžmenta metodi un atklāti pārmeta EK priekšsēdētājai fon der Leienai paviršību un kompetences trūkumu.
"Melnā grāmata" tika publiskota, taču "godīgā" Eiropas prese tajā minētos argumentētos slēdzienus noklusēja. Toties triumfālās ziņas par vakcinēto skaitu (statistika publicēta septembra sākumā) izplatījās acumirklī.
Tātad Eiropā, reģionā, kas pandēmijas dēļ cietis visvairāk pasaulē pēc Āzijas vakcinēti (skaitot ES dalībvalstis) vismaz 70% iedzīvotāju. Trešā deva jau ir gatava. Āfrikā, ņemot vērā eiropiešu izteikumus, viņi, eiropieši, vēl tikai vēlas palīdzēt vakcinēt apmēram 40% iedzīvotāju. Un labākajā gadijumā – ne ātrāk kā gada beigās.
Principā, šie dati un gandrīz divkārša starpība, - tas ir viss, kas jāzina par "visas civilizētās pasaules" gatavību demonstrēt solidaritāti. Vēl tikai piebildīšu: runas par to, ka "uz vakcīnām nevar attiekties tirgus likumi", Eiropā rit jau pusotru gadu. Tikai nekas nemainās.
Российская вакцина Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) для профилактики коронавирусной инфекции - Sputnik Latvija, 1920, 10.09.2021
Pasaulē
Eiropā izvairās no atbildes par "Sputnik V" reģistrācijas termiņu: atkal "trūkst datu"
Krievija, kas izstrādājusi vairākus preparātus, arī "Sputnik V", bez jebkāda melodramatisma kameru priekšā, mierīgi izsniedza tā ražošanas tehnoloģijas, piemēram, Baltkrievijai, kur tagad mēnesī ražo apmēram pusmiljonu devu. Tikpat operatīvi un mierīgi Gamaleja centra darbinieki atbalstīja kolēģus no AstraZeneca, lai celtu viņu preparāta efektivitāti.
Fināla gongs mačā starp alkatību un solidaritāti vēl nav izskanējis, tomēr jau ir skaidrs, kurā pusē ir morāla priekšrocība.
Ziņu lente
0