Baltijā

Tas ir citādi: Igaunijas armijas komandieris "skaidro" KF un NATO manevru atšķirības

CC BY 2.0 / NATO photo by Henk van der Velde / Эстонские военные на учениях Trident Juncture. Архивное фото
Эстонские военные на учениях Trident Juncture. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 12.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris Martins Herems paziņoja, ka Krievijas un Baltkrievijas kopīgo mācību "Rietumi 2021" mērķis kardināli atšķiroties no NATO organizētajiem manevriem. Jau atkal Igaunijā pielieto dubultos standartus.
RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Igaunijas karavīri organizē mācības vienīgi ar mērķi uzlabot militārās iemaņas, nevis tālab, lai piedraudētu kādam ar dūri, paziņoja Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris Martins Herems, paskaidrojot portālam ESS "starpību" starp NATO mācībām un Krievijas un Baltkrievijas Sabiedrotās valsts manevriem "Rietumi 2021", vēsta Allans Hantsoms portālā Sputnik Meedia.

"Šerloks Holmss" uzplečos

Igaunijas armijas komandieris gan atzina, ka mācības "Rietumi 2021" Krievija organizē tālu no viņa valsts robežām un neslēpj datus par to dalībnieku skaitu, tomēr aicināja neuzticēties Maskavas vārdiem, jo tie nākot no "nedraudzīgas valsts". Kā tieši izpaužas Krievijas "nedraudzīgums" pret Igauniju, Herems neprecizēja.
Bijušais Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis - Sputnik Latvija, 1920, 08.09.2021
Politika
"Nāvīgi draudi Eiropai": bijušais Polijas ārlietu ministrs biedē ar Krieviju
Galvenais Igaunijas stratēģis mēģināja saistīt mācības "Rietumi 2021" ar nelegālo migrantu plūsmu no Baltkrievijas puses. Ar to pašu "ideju" pirms viņa klajā nāca Igaunijas Aizsardzības ministrijas kanclers Kusti Salms nesenajā sarunā ar kolēģiem no Lietuvas un Latvijas.
Pēc Herema domām, Maskavas saikni ar migrācijas krīzi pie Lietuvas un Latvijas robežām neapstrīdami apliecinot tas, ka Krievija "klusē" šajā jautājumā. "Krievija uz to skatās klusēdama, bet Krievija nekad neklusē, ja tai ir kaut kas sakāms. Tātad viss notiek ar tās piekrišanu," viņš klāstīja.
Mjā, Šerloks Holmss no viņa, atklāti sakot, neiznāks. Tūlīt atmiņā uzaust pazīstamā frāze, ka, sak, "īstam vīrietim vienmēr ir kas sakāms, ja viņš ir īsts vīrietis", kas parasti kalpo par ieganstu kautiņam kovboju salonā Allas Surikovas populārajā kinokomēdijā "Cilvēks no Kapucīņu bulvāra".

Militārai agresijai gatavi? Vienmēr gatavi!

Paši igauņu karavīri, pēc Herema vārdiem, savas mācības organizē vienīgi ar mērķi uzlabot savas militārās iemaņas, nevis ar mērķi "vicināt dūres", it kā izsakot mājienu, ka Krievijā manevri notiek ar absolūti pretēju nodomu.
Российско-белорусские учения Запад, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 06.09.2021
Pasaulē
NATO vērsusies pie Krievijas un Baltkrievijas mācību "Rietumi" jautājumā
Tā nu iezīmējas absolūti sirreālistiska aina: visi divsimt tūkstoši "Rietumu 2021" dalībnieki draudzīgi draud mazajai miermīlīgajai Igaunijai ar milzīgām dzīslainām dūrēm. Labi vēl, ka kāju nepiecērt.
Tomēr, turpināja Herems, Igaunijas Aizsardzības spēki "vienmēr ir gatavi bruņotai agresijai" un šiem nolūkiem tiem nav vajadzīgas nekādas īpašas mācības. Interesanti, ka Igaunijas armijas komandieris ne vārda nebilda par bruņotas agresijas "atvairīšanu" – viņš runāja par agresiju. Diemžēl rodas skumjas domas: vai tik Herems negatavojas, gluži kā kovbojs vecajā padomju kinokomēdijā, izprovocēt "kautiņu" starp NATO valstīm un Krieviju.
Tomēr, kamēr Martins Herems risina savas insinuācijas par Krievijas "agresīvajiem plāniem", arī "miermīlīgā" NATO nesēž, rokas klēpī salikusi. Iepriekš Sputnik Meedia rakstīja, kā šonedēļ ar tradicionālo "Krievijas savaldīšanas" ieganstu sabiedrotie saveduši Igaunijā kārtējo tanku Challenger 2 un citas smagās tehnikas partiju no Lielbritānijas.

Kā aizrit mācības "Rietumi 2021"

Krievijas un Baltkrievijas kopīgo stratēģisko mācību "Rietumi 2021" praktiskais posms notiek no 10. septembra deviņos poligonos Krievijā un piecos – Baltkrievijā. Mācībās piedalās apmēram 200 tūkstoši cilvēku, tajās izmantos vairāk nekā 80 lidmašīnas un helikopteri, līdz 760 militārās tehnikas vienības – vairāk nekā 290 tanki, 240 lielgabali, zalves uguns reaktīvās sistēmas un mīnmetēji, kā arī līdz 15 kuģi. Gandrīz 13 tūkstoši cilvēku, vairāk nekā 30 lidmašīnas un helikopteri, līdzi 350 militārās tehnikas vienību iesaistīti mācībās Baltkrievijā.
Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības - Sputnik Latvija, 1920, 02.09.2021
Pasaulē
Lukašenko pastāstīja, kas sagaida Baltiju mācību "Rietumi 2021" laikā
No Kolektīvās drošības līguma organizācijas (KDLO), Šanhajas sadarbības organizācijas (ŠSO) un citām draudzīgām valstīm (Uzbekistānas, Indijas, Pakistānas utt.) koalīcijas grupējuma sastāvā mācībās piedalās apmēram divi tūkstoši karavīru.
Pretēji dažu rietumvalstu vadības centieniem skaidrot, ka "Rietumi 2021" nozīmē "uzbrukuma gatavošanu", mācību scenārijs neparedz konkrētas reālas valstis nosacītā pretinieka statusā. Scenārijā norādīts, ka kaut kāds "agresors" cenšas īstenot vardarbīgu spiedienu pret "Centrālo federāciju".
Pie tam maksimālais mācībās iesaistīto militāro vienību personālsastāva skaits ar vienotu štābu, uz ko attiecas Vīnes dokuments par uzticības un drošības stiprināšanu, Krievijas teritorijā nepārsniegs 6400 cilvēkus.
Sabiedrotās valsts armiju kopīgās stratēģiskās mācības notiek reizi divos gados atbilstoši Krievijas un Baltkrievijas līderu pieņemtajam lēmumam, un paredzētas abu valstu bruņoto spēku cīņasspējas līmeņa pārbaudei. Mācības noslēgsies 16. septembrī.
Ziņu lente
0