Latvijā

PVN samazināšana, algu palielināšana: iedzīvotāji izteikuši prasības valdībai

© Sputnik / Sergey MelkonovВ Риге открылся российский магазин-дискаунтер торговой сети Mere
В Риге открылся российский магазин-дискаунтер торговой сети Mere - Sputnik Latvija, 1920, 12.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairāk nekā 14 tūkstošus Latvijas pilsoņu parakstu saņēmusi iniciatīva par PVN samazināšanu līdz 5% pārtikas produktiem. Runa pārsvarā ir par svaigajiem produktiem – gaļu, zivīm, pienu, eļļu – proti, ikdienā pieprasītām precēm.
RĪGA, 12. septembris — Sputnik. Pēc minētās iniiciatīvas autoru domām, PVN samazināšana ļaus, pirmkārt, samazināt galveno pārtikas produktu cenas veikalos, otrkārt, dāvās atbalstu vietējiem lauksaimniecības produktu ražotājiem. Samazināta PVN likme produktiem ir spēkā lielākajā daļā ES valstu, ieskaitot valstis ar daudz augstāku dzīves līmeni nekā Latvijā, raksta Bb.lv.
Iniciatīva iesniegta Saeimā savlaicīgi, jo jau no jūnija sācies straujš produktu un pakalpojumu cenu pieaugums. Gada laikā patēriņa cenas vidēji augušas par 3,7%. Pie tam nākotnē būs tikai sliktāk, ņemot vēŗā siltuma, gāzes un elektrības tarifu pieaugums.
Министр экономики Латвии Янис Витенбергс - Sputnik Latvija, 1920, 07.09.2021
Viedoklis
Kā Latvijas IKP uzvarējis koronakrīzes hidru
Deputāti piekrituši nodot iniciatīvu Saeimas Budžeta, finanšu un nodokļu komisijai. Kā zināms, atvieglotks PVN tiek pielietots sezonas augļiem un dārzeņiem, tāpēc cenas šajā kategorijā ir jūtami kritušās.
Piektdien deputāti iesniedza Budžeta komisijai vēl vienu ierosinājumu, ko atbalstījuši vairāk nekā 10 tūkstoši pilsoņu – par minimālās algas palielināšanu līdz 630 eiro. Šogad minimālā alga sastāda 500 eiro – mazāk nekā kaimiņu Lietuvā un Igaunijā.
Spriežot pēc visa, nākamajā plenārsēdē tiks apspriesta vēl viena tautas iniciatīva, kas saņēmusi vairāk nekā 16 tūkstošus parakstu. Likumprojekts paredz apturēt nodokļu reformu, kas stājās spēkā 1. jūlijā. Atgādināsim, ka tās rezultātā strauji auguši nodokļi radošo profesiju pārstāvjiem, mikrouzņēmumu īpašniekiem un darbiniekiem, kā arī pašnodarbinātajiem.
Молоко - Sputnik Latvija, 1920, 09.07.2021
Latvijā
Radīs caurumu budžetā un trūcīgajiem nepalīdzēs: vai samazinās PVN produktiem
Rekordlielu parakstu skaitu savākusi iniciatīva par brīvprātības principa saglabāšanu vakcinācijā pret Covid-19 – to atbalstījuši vairāk nekā 51 tūkstotis pilsoņu. Tā ir jau otra šāda veida iniciatīva pēdējā mēneša laikā.
Portālā manabalss.lv aktīvi atbalsta arī "igauņu" iniciatīvu par iedzīvotāju tiesībām izņemt daļu uzkrājumu pensijas II līmenī.
Igaunijā šis likums jau stājies spēkā, un 18% iedzīvotāju nolēmuši izņemt savus pensiju uzkrājumus, lai ieguldītu tos akcijās, pārskaitītu uz investīciju kontu vai vienkārši iztērētu pēc saviem ieskaitiem – kredīta, līzinga, citu parādu dzēšanai vai dzīves apstākļu uzlabošanai.
Ziņu lente
0