Viedoklis

Militārais apvērsums uzskrūvējis cenas. Kas gūs labumu no tirgus pārdales

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasПроизводство фольги на заводе "Русал Саянал"
Производство фольги на заводе Русал Саянал - Sputnik Latvija, 1920, 12.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alumīnija cenas Londonas biržā sasniegušas 30 gadu rekordu – 2837,5 dolārus par tonnu.
Cenu straujo augšupeju izraisījis militārais apvērsums Gvinejā, kas apdraud boksītu piegādes – Āfrikas republikai pieder ceturtā daļa pasaules tirgus. Starp ieinteresētajiem ir arī Krievijas koncerns "Rusal". Par to, kas notiks ar cenām un rūpniecību Krievijā, portālā RIA Novosti stāsta Irina Badmajeva.

Palielināja ātrumu

Kopš gada sākuma alumīnija cenas pieaugušas gandrīz par 40%. To izmanto gandrīz visur – kosmosa, aviācijas un automašīnu tehnikā, celtniecībā. Piedevām tas ir arī universāls iesaiņojuma materiāls: preces mājām, limonādes bundžiņās, saldējums folijā.
Alumīnija ražošana prasa lielu daudzumu elektroenerģijas. Piesārņojot atmosfēru, dedzina naftu, dabasgāzi un ogles. It īpaši Ķīnā, kas ražo pusi alumīnija. ĶTR mēģina samazināt ogļskābās gāzes izmešus, stingri kontrolējot izmantojamo jaudu un pakāpeniski pārvēršoties par importētāju.
Gāzesvada Ziemeļu straume 2 būvniecība - Sputnik Latvija, 1920, 09.09.2021
Viedoklis
Uz pusi tukšs: Eiropā izcēlusies gāzes krīze
Krievija augustā ieviesa eksporta nodevas – 15% no cenas, vismaz 254 dolārus par tonnu. "Tālab "Rusal" pat ziņoja par plāniem slēgt uzņēmumus, kas strādā uz rentabilitātes robežas. Simtiem tūkstošu tonnu nes zaudējumus. Zaudējumi mērāmi miljonos dolāru," kontatēja informatīvi analītiskā centra "TeleTrade" galvenais ekonomiss Marks Goihmans.
Ķīnas dekarbonizācijas kampaņa un Krievijas nodevas cēla cenas. Treideri iekļāva cenās augošās pārvadājumu izmaksas un iespējamo deficītu, kas var līdz 2024. gadam sasniegt astoņus miljonus tonnu. bet pieprasījums augs par 3% gadā. Pirmajā pusgadā pieprasījums pasaulē audzis gandrīz par 12%, bet ražošana – tikai par 5,7%

Āfrikas faktors

Cenu kāpumu izraisīja arī militārais apvērsums Gvinejā – valstī, kas nodrošina galvenās boksītu piegādes.
"Trešajā vietā pēc Austrālijas un Ķīnas izejvielu ieguves ziņā (50 miljoni tonnu gadā). Pirmajā – pēc izpētīto rezervju apjoma (7,4 miljardi tonnu)," precizēja Artjoms Dejevs, "Amarkets" analītikas departamenta vadītājs.
Tukšas letes Maskavas lielveikalā - Sputnik Latvija, 1920, 03.09.2021
Viedoklis
Uz Ziemassvētkiem ēdamā būs pamaz: kas organizē produktu deficītu Rietumos
Gvinejas valdības dati liecina, ka pērn eksportēti 84,2 miljoni tonnu boksītu. Lielākā daļa nogādāti Ķīnā.
Jebkādi piegāžu traucējumi no Gvinejas var radīt nopietnus satricinājumus tirgū.
Ražošanas apjoms pasaulē pārsniedz 60 miljonus tonnu alumīnija gadā. Vairāk nekā pusi nodrošina Ķīna, pa četriem miljoniem – Krievija un Indija.
Gvinejā varu sagrābušo militārpersonu līderis Mamadi Dumbuija aicināja kalnrūpniecības kompānijas turpināt darbu. Viņš apliecināja, ka vienošanās ar valdību tiks ievērotas. Tikai tas gandrīz nevienu nenomierināja.
Nervozē arī "Rusal", kam Gvinejā pieder "Kompanija boksitov Kindiji", atradne Dian-Dian, kas nodrošina trīs miljonus tonnu gadā un boksītu komplekss "Friguia".
Operatīvie dati liecina, ka pirmajā pusgadā šie uzņēmumi ieguvuši 3,8 miljonus tonnu boksītu.
Автомобиль Фольксваген Туарег - Sputnik Latvija, 1920, 26.08.2021
Latvijā
Cenas vēl augs: Latvijā vērojams jaunu automašīnu deficīts, lietotie – kļūst dārgāki
Pēc valsts apvērsuma "Rusal" akcijas Maskavas biržas pirmajās darba minūtēs pieauga gandrīz par 7%, līdz 66,75 rubļiem. Taču pēc tam sākās kritums.
"Ja ieguves problēmas ievilksies, kompānijas ražošanas apjoms var būtiski sarukt. Tomēr lielāko daļu zaudējumu segs cenu pieaugums, jo cietīs visa pasaule," uzkskata investīciju kompānijas "PFL Advisors" vadošais partneris Fjodors Naumovs.
"Rusal" akciju cenu nosaka ne tikai alumīnija cenas. Liela nozīme ir arī attiecībām ar investoriem. "Cenas varētu sasniegt apmēram 100 rubļus, ja kompānija izmaksātu dividendes. Tagad, neskatoties uz pozitīvo tirgus fornu, "Rusal" to nedara, jo gala beneficiārs Oļegs Deripaska nevar saņemt līdzekļus sankciju dēļ," atzīmēja eksperts.

Militārā kontrole

Vairāk nekā 40% Krievija eksporta tiek nogādāti ASV un Turcijā. Neapstrādāta metāla tirgū Krievija ieņem pirmo vietu ar 17% lielu daļu. Otrajā vietā – Kanāda ar 15%, trešajā – Austrālija (10%).
Taču bez izejvielām neko pārdot nevar. Šajā jomā Gvineja ir galvenais posms. Politiskā nestabilitāte valstī draud ar traucējumiem boksītu piegādē. "Visticamākais tie būs īslaicīgi. Tāpēc nav gaidāma būtiska cenu ietekme," uzskata Marks Goihmans.
Gāzes pārstrādes rūpnīca  - Sputnik Latvija, 1920, 15.08.2021
Viedoklis
Gāzei atrasts aizvietotājs. Kas notiks ar Krievijas budžetu
Viens no valsts apvērsuma mērķiem ir kontrole alumīnija tirgū. Tāpēc hunta noteikti pacentīsies pēc iespējas ātrāk sakārtot attiecības ar galvenajiem izejvielas pircējiem ārvalstīs.
Tomēr, ja republikā sāksies divvaldība, iekšējais konflikts ievilksies. Tad problēmas ar piegādēm būs neizbēgamas.
Vienlaikus augstais pieprasījums joprojām liek augt cenām. Septembrī alumīnijs maksās vairāk nekā trīs tūkstošus dolāru par tonnu. Līdz gada beigām cena vēl pieaugs. Taču augustā un septembrī vērojamais pieaugums diezin vai atkārtosies.
Ziņu lente
0