Latvijā

VID vadītāja apsūdz Baltkrievijas valdību cigarešu kontrabandā

© Valstybės sienos apsaugos tarnybaКонтрабандные сигареты, выброшенные из поезда в Литве
Контрабандные сигареты, выброшенные из поезда в Литве - Sputnik Latvija, 1920, 11.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas valdība nevar neredzēt cigarešu kontrabandas plūsmu uz Latvijas austrumu robežas, pārliecināta VID vadītājs.
RĪGA, 11. septembris — Sputnik. Cigarešu kontrabanda uz Latvijas austrumu robežas tiek organizēta ar Baltkrievijas valdības atbalstu, paudusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītāja Ieva Jaunzeme intervijā Latvijas Radio.
Viņasprāt, kontrabanda esot daļa no Baltkrievijas politikas un būtisks valsts ieņēmumu elements.
Атомайзеры в магазине электронных сигарет  - Sputnik Latvija, 1920, 28.10.2020
Grūti apturēt: trešā daļa elektronisko cigarešu Latvijā pirktas nelegāli
"Es esmu par to pārliecināta, jo, redzot, kā tas notiek, nevarētu būt situācija, ka nezina kas notiek. (..) Tajās kravās ne jau vienmēr cigaretes ir uzmestas pa virsu. Tās ir ieraktas, iebetonētas – visādos veidos. Es domāju, ka otra puse to ļoti labi redz. Ja man kāds teiktu, ka tas notiek bez vadības kontroles – diez vai," teica Jaunzeme.
Viņa piebilda, ka kontrabandas kravas tiek bieži atklātas, jo "muitnieki sadarbojas ar policiju un robežsardzi, kā nekad". Tas palīdz laicīgi noteikt, kura valstī ienākošā krava ir jāpārbauda. Tāpat VID vadītājs atzīmēja, ka atbrīvošanās no korumpētiem muitas darbiniekiem ļāvusi biežāk konstatēt kontrabandas kravas.
Pērn Latvijā atklāja 72,7 miljoni kontrabandas cigarešu (vairāk nekā 3,6 miljoni paciņu), no kurām 55% mēģināja izvest pāri Baltkrievijas robežai. Muitas nodokļos valsts nav saņēmusi 17 miljonus eiro. Šogad kontrabandas apjomi samazinājās — ap 25 miljoniem cigarešu (ap 1,2 miljoniem paciņu), toties ievērojami pieaudzis piefiksēto gadījumu skaits.
Pēc VID datiem šogad un pērn vairāk nekā puse kontrabandas cigarešu Latvijā nākusi no Baltkrievijas.
Контрафактные сигареты. - Sputnik Latvija, 1920, 26.09.2020
Kādu naudu iedzīvotāji ietaupa uz kontrabandas rēķina un vai to var apkarot
Ziņu lente
0