Baltijā

21 Igaunijas krievu skolā sāks darbu igauņu valodā runājošie skolotāji

© Sputnik / Александр ЗаболотныйУчебники эстонского языка.
Учебники эстонского языка. - Sputnik Latvija, 1920, 11.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igauņu valodas nesēji palīdzēs uzlabot valodas zināšanas ne tikai krievvalodīgiem skolēniem, bet arī skolotājiem.
RĪGA, 11. septembris — Sputnik. Igaunijas Izglītības un zinātnes ministrija pilnveidojusi projektu, kas paredz, ka krievu skolu un bērnudārzu pedagoģiskajā sastāvā būtu igauņu valodā runājošie skolotāji, vēsta ERR.
Igauņu skolotājs uzstājas nevis tulka lomā, bet strādā paralēli ar krievvalodīgo pedagogu. Projekta mērķis ir uzlabot igauņu valodas zināšanas gan bērniem, gan pedagogiem (pārbaudes liecina, ka krievvalodīgie skolotāji un bērnudārzu audzinātāji bieži vien slikti prot valsts valodu).
Latvijas karogi - Sputnik Latvija, 1920, 08.09.2021
Pasludināts Latviešu valodas dienas svētku datums
Projekts sākās jau 2018. gadā bērnudārzos, bet šogad tajā piedalās 21 krievu skola. Uz skolām tika nosūtīti 43 igauņu valodas speciālisti, kuri strādās ar sākumklašu skolēniem. Viena no tādām skolām ir Tallinas ģimnāzija Pae.
Projekta uzraudzību veic Tallinas Universitātes komanda.
"Viņi kontrolē skolēnu progresu igauņu valodas apguvē, skatās, kā strādā skolotāji, apmeklē skolas, plāno mācīšanās," stāsta Izglītības ministrijas Valodas politikas nodaļas vadītājs Ingars Dubolazovs.
Projektam ir divi mērķi. Pirmkārt, skolēnu pakāpeniska pieradināšana pie igauņu vides. Pēc plāna trešās klases beigās projektā iesaistītiem skolēniem igauņu valodas prasmes līmenim jāsasniedz A2 līmenis.
Анатолий Шарий: запрет русского языка на Украине ни к чему не привел - Sputnik Latvija, 1920, 04.09.2021
Video
Anatolijs Šarijs: krievu valodas aizliegums Ukrainā ne pie kā nenoveda
"Bērniem ir ļoti liela interese un motivācija valodas apgūšanai, taču bieži vien viņiem nav iespējas runāt šajā valodā. Tāpēc es esmu šeit, lai skolā viņiem būtu cilvēks, ar kuru varētu komunicēt igauņu valodā. Krievu bērniem es arī varu būt par tiltu uz igauņu kultūru. Piemēram, kopā mēs klausāmies igauņu mūziku, un viņiem tas ļoti patīk," stāsta pirmās klases skolotāja Hannagrēta Vanatoa.
Otrkārt, pateicoties projektam, interesi par igauņu valodu izrāda ne tikai skolēni, bet arī skolotāji.
"Es domāju, ka projekts visiem nāk par labu Protams, stundu un starpstundu laikā mēs vairāk sarunājamies ar skolēniem. Taču dažādos pasākumos pēc darba dienas un ikdienas saziņā mēs palīdzam mūsu kolēģiem uzlabot igauņu valodas prasmes," norāda pirmās klases skolotāja Hedi Lēmetsa.
"Tas ir labākais Izglītības ministrijas atbalsts pēdējo gadu laikā. Tas ir lielisks projekts. Pirmkārt, man tā ir personiskā ieinteresētība, jo es varu uzlabot valodas līmeni. Pat pēc pagājušās nedēļas es varu pateikt, ka man ir viegli runāt un saprast. Man ļoti paveicās, ka mana kolēģe nerunā krieviski. Es domāju, ka bērni viņu iemācīs runāt krieviski. Es gribētu runāt tikai igauņu valodā," stāsta sākumskolas skolotāja Tamāra Kuzmina.
Pulvertornis - Sputnik Latvija, 1920, 15.08.2021
Latvijā
"Valsts valodas centrs – tukša vieta": juristu kaitina sludinājumi angļu valodā
Tāpat Izglītības ministrija ir uzsākusi projektu, kura ietvaros Igaunijas skolās notiks papildu nodarbības skolēniem ar citu dzimto valodu. Pilotprojektā piedalās 23 skolas un tam tika piešķirts gandrīz pusmiljons eiro.
2020. gadā ideju par igauņu valodas mācību jau bērnudārzā atbalstīja 81% igauņu un 66% citas tautības respondentu. Turklāt lielākā daļa igauņu vēlētos, lai pamatizglītība būtu vienīgi igauņu valodā.
Šā gada jūnijā Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa informēja par visas izglītības pārvešanu igauņu valodā līdz 2035. gadam.
Ziņu lente
0