Latvijā

Latvijā pieaudzis pieprasījums pēc tālmācības skolām

© Unsplash / Feliphe SchiarolliУчебный кабинет
Учебный кабинет - Sputnik Latvija, 1920, 10.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tālmācības programmas pieaug izglītojamo skaits, turklāt arvien biežāk šādu apmācības režīmu izvēlas jaunāko klašu skolēni.
RĪGA, 10. septembris — Sputnik. Šajā mācību gadā pieaudzis pieprasījums pēc iespējas mācīties tālmācības režīmā, ziņo "TV3 Ziņas".
2016./2017. mācību gada sākumā attālināti mācījās ap 3300 skolēnu, arī turpmākajos trijos gados pieaugums bija mērens. Tomēr, sākoties Covid-19 pandēmijai, noticis straujš lēciens: pagājušā gada septembrī šādās programmās mācības uzsāka 5500 skolēnu, bet mācību gada beigās šādā modelī mācījās jau 6300 bērnu un pusaudžu.
Izglītības ministrija pagaidām nav apkopojusi šī gada datus, taču tālmācības vidusskolas apstiprina, ka šogad interese par šādu mācību modeli ir augstāka nekā iepriekšējos gados. Turklāt arvien biežāk šādu apmācības režīmu izvēlas jaunāko klašu skolēni.
Учительница  - Sputnik Latvija, 1920, 01.09.2021
Latvijā
Mācību gada sākumā Rīgas skolās trūkst gandrīz 500 darbinieku
"Mums tik daudz šo mazo mācīties gribētāju nav bijis nevienu gadu, tā gan ir tendence, kur ir pieaugums, tieši mazajās klasītēs.
Lielie ir vienmēr gribējuši nākt mācīties tālmācībā, jo viņiem cita argumentācija, viņi grib strādāt vai sports un tādas lietas," norāda Rīgas 1. tālmācības vidusskolas direktoreGita Vāvere.
Šogad skolēnu skaits šajā skolā jau pārsniedz 1500, kas par aptuveni 20% vairāk nekā pērn. Īpaši daudz darba bija augusta beigās. Daudzi vecāki vēlējās iekārtot bērnus tālmācības skolā pēdējā brīdī, uzreiz pēc valdības lēmuma par stingrajām epidemioloģiskajām prasībām jaunajā mācību gadā.
"Tas pieplūdums mums bija tieši 29.,30.,31. augustā, kad mēs uzņēmām 70 skolēnus dienā, jo vecāki bija nogaidījuši, ko teiks valdība. Ir testi jānodod, kuriem viena daļa vecāku ļoti protestēja, un, protams, tās vakcinēšanās lietas, kas arī vienai daļai vecāku nav pieņemams,"skaidro Vāvere.
Līdzīgs skolēnu skaita pieaugums vērojams arī Rīgas Tālmācības vidusskolā. Šogad tur ir deviņas 12. klases un trīs 9. klases.
Daži skolēni ir izvēlējušies šādu modeli, jo viņiem iepaticies attālinātais mācību režīms pagājušajā mācību gadā, stāsta vidusskolas direktors Edgars Grīnis
Covid-19 testi - Sputnik Latvija, 1920, 27.08.2021
Latvijā
Pedagogi saņem pārmetumus, trūkst laika un testu: skolēni gatavojas mācībām
"Otra grupa ir tie, sevišķi pamatizglītībā, kuri saka, mēs negribam vakcinēties, negribam nēsāt maskas ikdienā, tāpēc nākam uz tālmācību.
Mazajiem vecāki saka, lielie jau paši runā,"skaidro Grīnis.
Pieprasījums pēc tālmācības tiek novērots arī reģionos. Piemēram, Brocēnu vidusskolā, kur attālināti var mācīties pat no pirmās klases, šogad skolēnu skaits pieaudzis no 150 līdz 188. Tomēr šeit ir stingrāka pozīcija – attālinātajā režīmā var mācīties tikai tie, kuriem šāds modelis patiešām ir vajadzīgs.
"Ja man ir vecāks, kas nupat zvana un saka, ka dzīvo Pļavniekos un vēlas mācīties šeit, es viņam uzreiz jautāju, vai jums Pļavniekos nav nevienas skolas, kur iet? Vai jums ir ārsta zīme, vai jums ir kaut kas tāds, kāpēc gribat neklātieni? Ja atbildes nav, tad es vispirms piedāvāju klātieni," stāsta Brocēnu vidusskolas direktore Natālija Balode.
Lielākajā daļā tālmācības skolu mācības ir maksas pakalpojums. Nevēlēšanās pakļauties epidemioloģiskajām prasībām izmaksā no 35-50 eiro mēnesī.
Ziņu lente
0