Pasaulē

Baltkrievija paziņoja par nodomu izstāties no readmisijas līguma ar ES

© Государственный пограничный комитет Республики БеларусьАфганские беженцы на латвийско-белорусской границе, 1 сентября 2021 года
Афганские беженцы на латвийско-белорусской границе, 1 сентября 2021 года - Sputnik Latvija, 1920, 10.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar vienošanos par personu readmisiju Baltkrievijai bija jauzņem cilvēki, kuri ir pārkāpuši ES ieceļošanās, uzturēšanās vai dzīvošanas noteikumus.
RĪGA, 10. septembris — Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko iesniedzis parlamentā likumprojektu par readmisijas līguma apturēšanu ar Eiropas Savienību, ziņo Sputnik Baltkrievija.
Valsts prezidenta oficiālajā mājaslapā publicētajā informācijā teikts, ka likumprojekts ir sagatavots atbildē uz ES un tās dalībvalstu nedraudzīgajām darbībām pret Baltkrieviju.
Передача гуманитарной помощи беженцам из Афганистана, находящимся на польско-белорусской границе, 1 сентября 2021 года - Sputnik Latvija, 1920, 07.09.2021
Latvijā
Levits: 2015. gada migrācijas krīze neatkārtosies
"Tā nav šodienas situācija. Tas ir pilnīgi loģisks Baltkrievijas atbildes solis," paziņoja Baltkrievijas ĀM preses sekretārs Anatolijs Glazs.
Pēc viņa teiktā, Minska sen jau brīdināja Briseli par lēmumu apturēt vienošanos, vēl pirms kārtējās sankciju paketes pieņemšanas. Esošos apstākļos Baltkrievija ir spiesta attiecīgi atbildēt uz sankciju spiedienu.
"Pērnā gada martā Eiropas Savienība apturējusi svarīga projekta finansējumu readmisijas jomā, ar ko faktiski pārtrauca readmisijas līguma saistību izpildi," piebilda Glazs.
Viņš uzsvēra, ka Minska vairākkārt piedāvāja Briselei sākt divpusējas konsultācijas, bet Eiropas Savienība klusēja.
"Šajos apstākļos mēs arī pieņēmām lēmumu apturēt attiecīga līguma saistību izpildi," pauda Glazs.
Забор на границе Латвии и России - Sputnik Latvija, 1920, 04.09.2021
Latvijā
Drīz sāksies dzeloņstiepļu žoga uzstādīšana uz robežas ar Baltkrieviju
Readmisijas līgums ar Eiropas Savienību tika parakstīts 2020. gada vasarā. Saskaņā ar šo dokumentu pusēm bija jāīsteno atgriezeniska savu pilsoņu, trešo valstu pilsoņu un personu bez pilsonības uzņemšana, kuri neatbilst vai ir pārstājuši atbilst legalitātes kritērijiem viens otra teritorijā.
Pēdējā laikā Lietuva, Latvija un Polija informē par nelegālo migrantu augošo skaitu, kas aizturēti uz Baltkrievijas robežas, un pārmet Minskai migrācijas krīzes radīšanu. ES apgalvo, ka Baltkrievija izmanto migrantus kā "hibrīdieroci" pret ES, kopš savienība ieviesusi sankcijas pret Minsku.
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka Minska vairs necentīsies savaldīt nelegālo migrantu plūsmu uz ES valstīm: Rietumu sankciju dēļ tam nav "ne naudas, ne spēku".
Ziņu lente
0