Pasaulē

Par KF zagtiem miljardiem: L.Volkovs ASV nodibinājis Korupcijas apkarošanas fonda klonu

© Sputnik / Андрей Стенин / Pāriet pie mediju bankasAleksejs Navaļnijs
Aleksejs Navaļnijs - Sputnik Latvija, 1920, 09.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alekseja Navaļnija Korupcijas apkarošanas fondam parādījies klons Amerikā – Masačūsetsā reģistrētais Anti-Corruption Foundation, Inc*. To vada bijušais Navaļnija štābu vadītājs Leonīds Volkovs un KAF* izpildu direktors Vladimirs Ašurkovs.
RĪGA, 9. septembris — Sputnik. Struktūras valdē ir arī bijušais "Probiznesbank" līdzīpašnieks Aleksandrs Žeļezņaks, kurš Krievijā apsūdzēts par 28 miljardu rubļu nolaupīšanu no bankas. Tas kļuvis zināms RT no dokumentiem, kas publicēti Masačūsetsas štata juridisko personu reģistrā. Eksperti uzskata, ka jaunais fonda Navaļnija sekotājiem vajadzīgs, lai saņemtu ziedojumus ar maksājumu servisa Stripe starpniecību un grantus no ASV valdības organizācijām.
Алексей Навальный в зале суда - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2021
Viņš nav "sirdsapziņas gūsteknis": Amnesty International atteikusies no Navaļnija
Nekomerciālā organizācija "Anti-Corruption Foundation, Inc."* nodibināta pavisam nesen, 2021. gada 27. jūlijā, Masačūsetsas štatā, liecina izraksts no reģistra, un fonda direktori ir Leonīds Volkovs, Vladimirs Ašurkovs un Aleksandrs Žeļezņaks. Pie tam Volkovs kļuvis par ACF prezidentu, Ašurkovs ir viceprezidents un kasieris.
Jāpiebilst, ka visus trīs Krievijas tiesībsargājošās iestādes izsludinājušas starptautiskā meklēšanā. Ašurkovu meklē kopš 2014. gada – viņš apsūdzēts par 10 miljonu rubļu laupīšanu, vācot ziedojumus par labu Navaļnijam. Volkovs izsludināja meklēšanā šī gada februārī. Viņš apsūdzēts par pusaudžu iesaistīšanu nelegālos mītiņos.
"Probiznesbank" līdzdibinātāju Žeļezņaku Krievijas izmeklētāji meklē no 2017. gada par 28 miljardu rubļu laupīšanu no bankas un ar to saistītās finansiālās grupas "Laif".
© Sputnik / Валерий Левитин / Pāriet pie mediju bankasBazar Heart Dinner labdarības izsole un svinīgas vakariņas
Гала-ужин и благотворительный аукцион Bazar Heart Dinner - Sputnik Latvija, 1920, 09.09.2021
Bazar Heart Dinner labdarības izsole un svinīgas vakariņas
Faktiski Žeļezņaks nodarījis kaitējumu Krievijas budžetam, jo viņa nodarītos zaudējumus sedza valsts Ieguldījumu apdrošināšanas aģentūra, uzskata jurists, projekta "Navalny Leaks" autors Iļja Remeslo. Proti, pēc eksperta vārdiem, Žeļezņaks pats ir viens no tiem, ar ko cīnās KAF*.

"Žeļezņaka lieta ir absolūti pārsteidzošs gadījums, kad korupcijas apkarotāji ieceļ par vienu no KAF* vadītājiem cilvēku, kurš iejaukts īpaši lielā zādzībā, - Remeslo pastāstīja RT. – Žeļezņaks par valstij nozagtajiem desmitiem miljardu nopirka savrupmāju, kurā "izmitināja" KAF.*"

Uz Manhetenu – ar pilnvaru

Masačūsetsas ACF reģistrēta kā "ārvalstu korporācija" – tā ASV apraksta kompāniju, kas īsteno uzņēmējdarbību štatā vai jurisdikcijā, kas atšķiras no sākotnējās reģistrācijas vietas. Tādu statusu ACF saņēmis, jo tā ir filiāle, ko dibinājis tāda paša nosaukuma fonds Ņujorkā.
"Darbībai ārvalstīs un ārvalstu ziedojumu apgūšanai, kā arī darbībai citā ASV štatā ir jāreģistrē ārvalstu korporācija, - paskaidroja Iļja Remeslo. – Navaļnija darbinieki vispirms reģistrēja iekšzemes juridisko personu Ņujorkā, pēc tam – tās filiāli Masačūsetsā, ko jau dēvē par ārvalstu korporāciju."
Fonds ACF Ņujorkā saņēmis savu nosaukumu 2021. gada 19. maijā. Taču pati organizācija parādījās jau 2020. gada aprīlī – tobrīd tās nosaukums bija "Rikolto, LTD".
Nosaukuma maiņa notika mēnesi pēc Krievijas prokuratūras lēmuma iesniegt tiesā prasību atzīt Navaļnija KAF* par ekstrēmistisku organizāciju. Izraksts no štata juridisko personu reģistra liecina, ka Ņujorkas ACF prezidents vismaz kopš 27. jūlija ir Leonīds Volkovs.
© RT на русскомIzraksts no Ņujorkas štāta juridisko personu reģistra
Выписка из реестра юридических лиц штата Нью-Йорк - Sputnik Latvija, 1920, 09.09.2021
Izraksts no Ņujorkas štāta juridisko personu reģistra
Pie tam "Rikolto" sākotnējā reģistrācijas vietā Bruklinā reģistrētas desmitiem dažāda profila firmas.
"Domājams, grozījumi dokumentos liecina, ka 2021. gada maijā Ņujorkas juridiskā persona tika noformēta uz KAF* darbinieku vārda. Esmu pārliecināts, ka tas noticis bez vizītēm ASV, internetā – ar elektroniskā sertifikāta un pilnvaras starpniecību, - sarunā ar RT paskaidroja speciālists ārvalstu aktīvu meklējumos ar anonimitātes nosacījumu. – Tā ir izplatīta prakse ASV: juridiska firma nodibina savā vārdā firmu, ko pēc tam pārdod tālāk. Pircējam tā ir ērtāk nekā izdot naudu par noformēšanu no nulles."
Ņemot vērā iepriekšminētos faktus, var pieņemt, ka amerikāņu KAF* versijas dibinātāji vienkārši nopirkuši no vietējiem juristiem "gatavo" "Rikolto" un pārreģistrējuši.
Vienlaikus organizācija nomainīja juridisko adresi no Bruklinas uz Manhetenu. Tagad birojs Ņujorkā atrodas Finanšu kvartālā – Brodstrītā 85. Turpat atrodas Ņujorkas fondu birža un bijušais bankas "J.P.Morgan" bijušais galvenais birojs. No KAF* jaunā biroja desmit minūšu gājiena attālumā ir Memoriāls 9/11 – dvīņu torņu traģēdijas vieta.
KAF* birojs atrodas 30 stāvu ēkā. Līdz 2009. gadam tajā bija "Goldman Sachs" birojs. Patlaban ēku izmanto kā biznesa centru.

Aizbēguša baņķiera paspārnē

Divus mēnešus pēc nosaukuma maiņas, 2021. gada jūlijā Ņujorkas fonds atvēra filiāli Masačūsetsā. Reģistrācijas faktu apstiprina Masačūsetsas varasiestāžu izsniegtā ārvalstu korporācijas sertifikāta kopija, kurā redzams tās reģistrācijas aģenta Aleksandra Žeļezņaka (persona, kas atbildīga par nerezidenta saziņu ar valsts iestādēm reģistrācijas jurisdikcijā) un prezidenta Leonīda Volkova paraksts.
© RT на русскомMasačūsetsas varasiestāžu izsniegtais ārvalstu korporācijas sertifikāts
Сертификат иностранной корпорации, выданный властями Массачусетса - Sputnik Latvija, 1920, 09.09.2021
Masačūsetsas varasiestāžu izsniegtais ārvalstu korporācijas sertifikāts
Starp organizācijas dibināšanas mērķiem dokumentā norādīta "dalība korupcijas apkarošanas un tiesību aizsardzības projektos ASV, Krievijā, Eiropā un citur pasaulē".
Minēta arī korporācijas adrese: 88 Cutler Lane, Chestnut Hill.
Pieejamās nekustamo īpašumu tirdzniecības sludinājumu bāzes liecina: tā ir savrupmāja ar 2279 kvadrātmetru platību. Krievijas mediji iepriekš vēstīja, ka 2016. gadā māju par 4,4 miljoniem dolāru nopirkusi baņķiera dzīvesbiedre Olga Žeļezņaka. Darījumu apstiprina ziņas par nekustamo īpašumu pārdošanu.
© Pricey PadsSavrupmāja, kas atrodas 88 Cutler Ln, Chestnut Hill, MA 02467
Особняк, расположенный по адресу:  88 Cutler Ln, Chestnut Hill, MA 02467  - Sputnik Latvija, 1920, 09.09.2021
Savrupmāja, kas atrodas 88 Cutler Ln, Chestnut Hill, MA 02467
Pirkums veikts gadu pirms Krievijā ierosināta krimināllieta par laupīšanu Žeļezņakam piederošajā "Probiznesbank". Izmeklēšanas versija liecina, ka nauda nozagta ar fiktīvas kreditēšanas shēmas palīdzību: "Probiznesbank" izsniedza nepārprotami neatmaksājamus kredītus čaulas uzņēmumiem. No turienes nauda ar nelikvīdu vērtspapīru pirkumiem aizgāja uz augstākā līmeņa menedžmenta kontrolētiem ārzonas kontiem. Ar tādējādi izvestiem līdzekļiem cita starpā tika iegādāts arī nekustamais īpašums ārzemēs.

Jurisdikcijas jautājumi

Navaļnija līdzgaitnieki viens pēc otra pārvācas uz ārzemēm. Daži, kā Volkovs un Aškurovs, ilgu laiku jau dzīvo ārpus Krievijas. 2021. gadā lielākā daļa KAF* galveno darbinieku apmetās eirozonā un NVS valstīs.
© Sputnik / Мария НахмановичVladimirs Ašurkovs (no kreisās) un Aleksejs Navaļnijs
Владимир Ашурков(слева) и Алексей Навальный - Sputnik Latvija, 1920, 09.09.2021
Vladimirs Ašurkovs (no kreisās) un Aleksejs Navaļnijs
Taču jaunu biroju opozicionāri nolēma atklāt ASV.
"Amerika izraudzīta vairāku iemeslu dēļ. Viens no tiem: viņiem vajadzīga juridiska persona līguma noslēgšanai ar ASV kompāniju "Stripe", maksājumu operatoru, kas nonāk ārvalstu KAF,"* uzskata Iļja Remeslo.
Patiešām, augusta sākumā Volkovs klāstīja par jaunu paņēmienu ziedojumu pieņemšanai ar servisa "Stripe" starpniecību – tas esot drošs un anonīms variants, kā palīdzēt fondam.
"Mēs esam pilnībā aizgājuši no Krievijas banku sistēmas... finanšu infrastruktūras," Volkovs apliecināja YouTube.
© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasNavaļnija štābu vadītājs Leonīds Volkovs
Рассмотрение административного дела в отношении Алексея Навального в Симоновском суде - Sputnik Latvija, 1920, 09.09.2021
Navaļnija štābu vadītājs Leonīds Volkovs
Pie tiešsaistes maksājumu servisa "Stripe" KAF* vērsās, kad 2021. gada jūnijā tiesa atzina fondu un ar to saistītās NKO par ekstrēmistiskām organizācijām. Par ekstrēmistiskas organizācijas finansēšanu Krievijas pilsonim var draudēt kriminālatbildība. Tāpēc KAF* sāka meklēt iespējas pasargāt savus sponsorus, kuru ziedojumi sastāda 22% budžeta fonda (pārējos 78% nodrošināja paši fonda darbinieki un lieli ārvalstu uzņēmēji, noskaidroja RT).
Patiesībā "Stripe" izseko katru KAF* ziedotāju, RT paskaidroja informācijas drošības eksperti, tāpēc nav ne runas par vispārēju anonimitāti. To apstiprināja arī Remeslo. Viņam izdevās sameklēt KAF* jauno juridisko personu ASV caur ziedojumu apmaksas formu PayPal – tas ir līdzekļu saņēmējs.
"Šī informācija atainojas banku izrakstos, tātad pieejama likumsargiem, - Remeslo pastāstīja savā Telegram kanālā. — Tālāk viss ir elementāri – caur Rosinfomonitoring tiks nosūtīti pieprasījumi Krievijas bankām par maksājumu datiem un saņemta informācija par ziedotājiem."
Līdz ar finansiālo aspektu, pēc Remeslo domām, Navaļnija sekotāji pārvākušies uz okeāna viņu krastu, pateicoties ASV "aizbildniecībai".
Официальный представитель Министерства иностранных дел России Мария Захарова - Sputnik Latvija, 1920, 06.09.2021
Krievijā
Zaharova pastāstīja par Navaļnija finansēšanas shēmu no ārvalstīm
"ASV tradicionāli atbalsta Navaļniju un viņa komandu, viņiem tur ir seni sakari, jau kopš laika, kad Navaļnijs saņēma grantus no NED** (Nacionālais demokrātijas atbalsta fonds – red.) un studēja Jēlas universitātē, tāpat kā Volkovs," atzīmēja jurists.
Visbeidzot, pēc eksperta vārdiem, amerikāņu kompānija "ideāli piemērota grantu saņemšanai" no ASV valdības fondiem.
Pēc eksperta domām, baņķiera Žeļezņaka loma, domājams nebeidzas tikai ar dalību fonda vadībā.

"Domāju, viņš arī sponsorē KAF* uz nozagtās naudas rēķina, - konstatēja Remeslo. – Manā rīcībā esošās ziņas liecina, ka ar Žeļezņaku strādā amerikāņu specdienesti. Šķiet, KAF* viņam pasniedza piedevām, apmaiņā pret aizsegu no izdošanas Krievijai."

Remeslo uzskata to par pierādījumu KAF* saiknei ar ASV valsts iestādēm, iejaukšanos Krievijas iekšējās lietās. Viņš apņēmies sniegt tiesisku novērtējumu šajā situācijā.
"Esmu nodomājis vērsties Valsts domes komisijā, kas izmeklē ārvalstu iejaukšanos, kā arī ĀM un Ģenerālprokuratūrā, - Remeslo norādīja sarunā ar RT. – Ir jāuzdod jautājumi amerikāņu partneriem: kāpēc viņi piesedz korupcionārus un izmanto tos, lai iejauktos Krievijas lietās?"
* ekstrēmiskā organizācija, kas izpilda ārvalstu aģenta funkcijas
** Nacionālais demokrātijas atbalsta fonds (The National Endowment for Democracy) organizācija, kuras darbība ir atzīta par nevēlamu KF teritorijā
Ziņu lente
0