Politika

"Nāvīgi draudi Eiropai": bijušais Polijas ārlietu ministrs biedē ar Krieviju

© AFP 2023 / Adem AltanBijušais Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis
Bijušais Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis - Sputnik Latvija, 1920, 08.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Polijas ārlietu ministrs pārmet "dažiem kolēģiem Eiropā", ka viņi nevelta pienācīgu uzmanību drošības jautājumiem, lai arī draudi pastāv.
RĪGA, 8. septembris — Sputnik. Bijušais Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis nolēmis kārtējo reizi atgādināt Eiropai par "šausmīgajiem draudiem no Krievijas puses" – gadījumam, ja nu kāds to esot piemirsis. Politiķis uzskata, ka "daži kolēģi Eiropā" patiešām tos aizmirsuši, stāsta RIA Novosti.
Bezatbildīgie "kolēģi Eiropā" domā nevis par drošību, bet gan par klimatu, par jauniem enerģijas avotiem, par "zaļo" revolūciju.
Российско-белорусские учения Запад, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 06.09.2021
Pasaulē
NATO vērsusies pie Krievijas un Baltkrievijas mācību "Rietumi" jautājumā
Vaščikovskis atzīmēja, ka vienmēr atgādina: minētie riski Austrumeiropai nav galvenie. Lielākos draudus raka "Krievijas raķetes "Iskander", kas var nokrist uz kādas no mūsu pilsētām".
"Tieši tās var nest mums nāvi, nevis kaut kāds mītisks smogs, kas it kā nesot mums galvenos draudus," uzsvēra politiķis.
Viņš pabiedēja arī ar militārajām mācībām "Rietumi 2021", kurās, viņaprāt, izspēlējot "Polijas uzbrukuma atvairīšanas scenārijus".
Patiešām, bijušajam diplomātam ir taisnība. Krievija un Baltkrievija ir spiestas organizēt kopīgas mācības un izmēģināt aizsardzības taktikas paņēmienus, ņemot vērā to, ka NATO spēki pilnā sparā izvēršas pie Krievijas robežām.
Tiesa, pēc Vaščikovska domām, Krievija neceremonēsies ar Poliju īpaši ilgi, ja kaut kas atgadīsies.
"Atbilde uz šiem "Polijas draudiem" paredz kodoluzbrukumu Varšavai. Tās nav aizsardzības mācības, tās ir agresīvas," apgalvo bijušais diplomāts, kuram piedevām rādās "Maskavas aģenti" visā Eiropā.
Pēc viņa domām, šie aģenti mēģina "svītrot no dienas kārtības Krievijas tēmu".
Tāpēc Vaščikovskis uzskata, ka Eiropai ir jāpieprasa attiecību saglabāšana ar ASV, jo Maskava "centīsies iztaustīt rietumvalstu attiecību stingrību".
Iepriekš NATO palūdza Krievijai un Baltkrievijai prognozējamas un pārskatāmas darbības kopīgo militāro mācību "Rietumi 2021" gaitā.
Igaunijas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 03.09.2021
Baltijā
Igaunija un Lietuva biedē viena otru ar Baltkrievijas "hibrīdkaru" un mācībām "Rietumi"
Krievijas un Baltkrievijas kopīgo stratēģisko mācību "Rietumi 2021" praktiskais posms notiks 10.-16. septembrī deviņos poligonos Krievijā un piecos – Baltkrievijā. Mācībās piedalīsies apmēram 200 tūkstoši cilvēku, tajās izmantos vairāk nekā 80 lidmašīnas un helikopteri, līdz 760 militārās tehnikas vienības – vairāk nekā 290 tanki, 240 lielgabali, zalves uguns reaktīvās sistēmas un mīnmetēji, kā arī līdz 15 kuģi. Gandrīz 13 tūkstoši cilvēku, vairāk nekā 30 lidmašīnas un helikopteri, līdzi 350 militārās tehnikas vienību iesaistīti mācībās Baltkrievijā.
Kā jau iepriekš atzīmēja Krievija un Baltkrievija, mācības "Rietumi 2021" ir ieplānotas un paredzētas tikai aizsardzībai: Maskava un Minska neplāno nekādus uzbrukumus. Saskaņā ar kopīgo manevru scenāriju, pret Sabiedroto valsti izvērsta agresija – pretinieks vēlas panākt attiecību pasliktināšanos sabiedroto starpā.
Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības - Sputnik Latvija, 1920, 02.09.2021
Pasaulē
Lukašenko pastāstīja, kas sagaida Baltiju mācību "Rietumi 2021" laikā
Krievija jau vairākkārt uzsvērusi, ka nav ieinteresēta vairot spriedzi pie savām robežām, neplāno un nav sākusi agresīvas darbības nevienā reģionā, arī Baltijā. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs iepriekš atzīmēja, ka NATO vadībai tas ir ļoti labi zināms, tomēr alianse, aizbildinoties ar izdomāto Krievijas agresiju, joprojām savelk spēkus pie Krievijas rietumu robežām.
Ziņu lente
0