Viedoklis

Gar degunu. Eiropas Savienība nevēlas dot naudu Polijai un Ungārijai

© Sputnik / Sergey Guneyev / Pāriet pie mediju bankasUngārijas premjerministrs Viktors Orbans
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans - Sputnik Latvija, 1920, 08.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Astoņpadsmit ES dalībvalstis naudu dabūs, bet Ungārijai un Polijai, ja jau tās tik lielas un varenas, tikai pa ūsām tecēs, mutē netiks.
Brisele abām valstīm diagnosticējusi varenu suverenitāti un parakstījusi finansiālu diētu. Nolēma apārstēt – ja ne no kovida, tad vismaz no nepaklausības, konstatēja radio Sputnik autors Mihails Šeinkmans.
Šķiet, NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, kurš pārlieku emocionāli, gluži kā personisku apvainojumu vai pat savas eksistences apdraudējumu uztvēra Eiropas augstās pārrunas par atdalītu no alianses militāro grupējumu, tomēr velti vien pārdzīvo. Kamēr Eiropas Savienībā ir Polija un Ungārija, īsti labi viņiem neveiksies. Un ne poļi, ne ungāri nekādu "ekzitu" rīkot neplāno. Viņus turpat tīri neslikti baro. Jā, tagad vairs ne tik labi kā varētu. ES tomēr nolēmusi liegt abām valstīm līdzekļus ekonomikas atjaunošanai pēc koronavīrusa.
Поднятие национального флага Венгрии в Будапеште - Sputnik Latvija, 1920, 17.11.2020
Ungārija un Polija bloķēja ES septiņgades budžetu
Astoņpadsmit savienības locekļi naudu dabūs. Arī Vācija un Francija – starp citu, kontinenta vadošās ekonomikas. Bet Ungārijai un Polijai, ja jau tās tik varenas, tikai pa ūsām tecēs, mutē netiks. Ja jau jūs tik gudri un suverēni, glābiet sevi paši. Eiropas Komisija parakstīja finansiālu diētu. Nolēma: varbūt vismaz tā izārstēs no nepaklausības, ja ne no kovida.
Tātad neviens nav piedevis Eiropas disciplīnas pārkāpumus, atkāpšanos no vispārpeņemtajām demokrātiskajām vērtībām.
Starp citu, nav nekādas nieka summas. 7 miljardi eiro Budapeštai un veseli 57 – Varšavai. Nauda nav atcelta pavisam, Eiropa tikai lūdz būt paipuisīšiem, lai naudu saņemtu. Poļiem jāaptur tiesu reforma, kas, pēc Briseles domām, pataisa Temīdu par valdošās partijas istabeni. Ar Ungāriju ir pavisam cita lieta. Tai jāatceļ likums par LGBT propagandas aizliegumu nepilngadīgajiem. Cilvēks, kurš vismaz reizi redzējis vai dzirdējis Viktoru Orbanu, sapratīs, cik bezjēdzīga iedoma tā ir.
Jā, par Orbanu taisnība vien ir. Bet nākamā gada pavasarī tak būs vēlēšanas. Un valstī ir proeiropeiski spēki – tā viņi paši sevi dēvē – un viņi labu prātu un ar pateicību izmantos ES piespēli, lai iesistu bumbu savos vārtos. Tomēr Orbans ir nodrošinājies – rēķinoties ar uzvaru, viņš izsludinājis referendumu par netradicionālo attiecību tēmu. Starp citu, arī Polijas valdība organizējusi profilaksi, lai nepakļautos vieglas naudas kārdinājumam. Kā Odisejs pirms tikšanās ar sirēnām lika piesiet sevi pie masta, tā piesegusies ar Konstitucionālās tiesas lēmumu par nacionālās likumdošanas prioritāti pār ES normām.
Заседание Европейского Совета в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 09.07.2021
Pasaulē
Eiropas Komisija izvirzījusi ultimātu Ungārijai pēc likuma par LGBT propagandu
Interesanti, ka abas valstis bloķēja lēmumu par ES valstu ekonomiskās rehabilitācijas fonda radīšanu, jo laikus paredzēja politiskos aizspriedumus resursu sadalē. Orbans jau uzsvēra, ka tāda mehānisma mērķis ir sodīt dalībvalstis, bet finansiālu jautājumu piesaiste politiskām debatēm graus Eiropas vienotību. Galu galā abas valstis piekāpās. Tagad viņi var uzskatīt, ka neko nav zaudējuši. Viņu acīs šis fonds vēl aizvien it kā nepastāv.
Ziņu lente
0