Latvijā

Bijušais NBS komandieris: Latvija ir ieguvēja no misijas Afganistānā

© Sputnik / Sergey MelkonovBijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris, ģenerālis Raimonds Graube
Bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris, ģenerālis Raimonds Graube - Sputnik Latvija, 1920, 08.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Misija Afganistānā daudz devusi Latvijai no valsts nacionālās drošības un pašaizsardzības viedokļa, uzskata ģenerālis Raimonds Graube.
RĪGA, 8. septembris — Sputnik. Kopumā no ASV un sabiedroto spēku misijas Afganistānā Latvija ir ieguvēja, paziņoja bijušais Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris, ģenerālis Raimonds Graube Latvijas radio ēterā.
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks - Sputnik Latvija, 1920, 28.08.2021
Latvijā
Pabriks pastāstīja, cik naudas Latvija iztērējusi militārajai misijai Afganistānā
Graube paskaidroja, ka Latvija izdarīja divas nozīmīgas lietas, piedaloties misijā. Pirmkārt, Latvija apstiprinājusi, ka ir uzticama NATO dalībvalsts, turklāt, ņemot vērā faktu, ka misijā piedalījās teju 50 valstis, tajā skaitā arī ārpus NATO, tas apliecina Latvijas spējas sadarboties.
"Mēs ceram, ka pie kādiem konfliktiem NATO būs tas lielais (palīdzības – red.) garants. (..) Mēs nevaram kopā būt ar NATO un nepalīdzēt. Te nav nekāda brīvbiļete, ka varētu teikt aizsargājiet mūs, bet mēs nepiedalāmies," sacīja Graube.
Otrkārt, no misijas Afganistānā Latvija ir būtiski ieguvusi valsts pašaizsardzībai, uzskata Graube. Viņš skaidroja, ka aptuveni 3000 Latvijas karavīru pieredzējuši šo militāro operāciju, kas ir milzīgs ieguvums.
"Mums ir visi vadošie virsnieki, instruktori, arī skolās visās pasniedzēji ar Afganistānas vai Irākas pieredzi. Tas ir milzīgs spēks, kas stiprina Latvijas armiju. Tā pieredze, kas ir uzkrāta tur, nav izvērtējama, jo tās nav mācības. Jebkurš plāns, jebkura lieta, ko tu liec uz papīra Afganistānā, tas tiek realizēts kādā reālā situācijā," norādīja bijušais komandieris, atzīmējot, ka šādu pieredzi nav iespējams iegūt militārajās mācībās.
Latvija misijas laikā zaudējusi četrus karavīrus, taču tāds zaudējams ir neizmērojams, "Latvijas nacionālajās interesēs mēs esam ieguvēji un esam stiprinājuši mūsu valsts aizsardzību gan politiski, gan militāri", sacīja Graube.
Atgādināsim, ka 2003. gada 20. janvārī valdība atbalstīja 8 karavīru nosūtīšanu uz Afganistānu. Mierneši tika sūtīti Nīderlandes kara hospitāļa sastāvā dalībai starptautiskajā antiteroristiskajā operācijā. Bija plānots nosūtīt uz Afganistānu divus ārstus, četras medicīnas māsas un divus autovadītājus.
Ситуация в Афганистане после смены власти - Sputnik Latvija, 1920, 25.08.2021
Latvijā
Latvijā ieradušies pirmie bēgļi no Afganistānas
Taču jau tā paša gada 25. septembrī Saeima otrajā lasījumā pieņēma likumu "Par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību dalību operācijā Afganistānā Apvienoto Nāciju Organizācijas Starptautisko drošības atbalsta spēku Vācijas Federatīvās Republikas kontingenta sastāvā". 74 deputāti to atbalstīja, septiņi atturējās, bet divi balsoja "pret".
Pēc tam Latvijas karavīru uzturēšanās termiņš Afganistānā vairākkārt pagarināts. Pēdējo reizi tas paveikts pērnā gada 10. decembrī – līdz 2021. gada 31. decembrim.
Tomēr 2021. gada 15. aprīlī, ņemot vērā "Taliban"* uzbrukumu, Pabriks apstiprināja nodomu pārtraukt dalību operācijā. Latvijas karavīri ar visu īpašumu tika savlaicīgi evakuēti jūlija sākumā. Latvijas dalība militārajā operācijā bija oficiāli noslēgta.
*Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegts teroristisks grupējums
Ziņu lente
0