Latvijā

Zavadska: trešā pote pret Covid-19 ir izdomāta

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasВакцинация препаратом Sputnik V в Сербии
Вакцинация препаратом Sputnik V в Сербии - Sputnik Latvija, 1920, 07.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nav nepieciešamības visiem saņemt trešo vakcīnu pret Covid-19, papildu deva vajadzīga vienīgi cilvēkiem ar novājinātu veselību, paziņoja Imunizācijas valsts padomes vadītāja.
RĪGA, 7. septembris — Sputnik. Vairākās valstīs sāktā iedzīvotāju revakcinācija koronavīrusa profilaksei ir vienīgi politisks risinājums. Šādu viedokli pauda Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska Latvijas radio 4.
Profesore atzīmēja, ka vēl aizvien nav ne klīnisku, ne epidemioloģisku faktu, kas apliecinātu – jau vakcinētiem cilvēkiem patiešām vajadzīga vakcīnas trešā deva.
Вакцинация мигрантов от COVID-19 в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 05.09.2021
Pasaulē
Itālijas Veselības ministrija neizslēdz obligātas vakcinācijas ieviešanu
Speciālistes ieskatā, masveida trešā vakcīna pret Covid-19 ir attaisnota vienīgi smagi slimu pacientu skaita pieauguma apstākļos pēc jau iziet vakcinācijas kursa.
Zavadska atgādināja, ka novērojama vakcinēto cilvēku saslimstības palielināšanās. Tas ir normāli, jo vakcinētās personas var slimot, taču vieglā formā vai pārciest vīrusu bez simptomiem. Taču, ja viņi sāk slimot smagi un nonāk slimnīcā – tas ir signāls, ka vajadzīga papildu vakcīnas deva, jo ar iepriekš saņemto aizsardzību nepietiek. Taču tagad visas vakcīnas Covid-19 profilaksei ar to labi tiek galā – aizsardzība no slimības smagas gaitas, kuras apstākļos vajadzīga hospitalizācija, nav mazinājusies, pat ņemot vērā štammu "delta".
Trešā deva visiem cilvēkiem nav nepieciešama, tam nav pamata. Ja kāda valsts pieņem šādu lēmumu, tas ir politiķu, nevis mediķu, ekspertu vai zinātnieku lēmums, uzsvēra Zavadska.
Septembra sākumā Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja, ka Ministru kabinets apspriedīs iespēju nodrošināt trešo vakcīnu pret Covid-19 vai revakcināciju visiem, kas to vēlēsies.
Вакцинация от COVID-19 препаратом Спутник-V (Гам-КОВИД-Вак) - Sputnik Latvija, 1920, 30.08.2021
Latvijā
Jāvakcinē bērni: profesore no Latvijas par nākotni ar Covid-19
Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš uzskata, ka valdībai nepārprotami jānorāda: vispirms revakcinācija vajadzīga cilvēkiem, kuru aizsardzības iespējas dažādu iemeslu dēļ ir ierobežotas, piemēram, cilvēki ar imūnsistēmas slimībām. Taču, ja to vēlas kāds cits, cilvēkiem jādod iespēja saņemt revakcināciju un šim nolūkam nav vajadzīgs ārsta nosūtījums.
LZA prezidents atgādināja, ka daudzas valstis jau ieviesušas Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu, un pēc būtības tas nozīmē to pašu – nepieciešamību saņemt vēl vienu vakcīnas devu.
Ziņu lente
0