Krievijā

KF Izmeklēšanas komiteja komentēja ASV biolaboratoriju tīkla paplašināšanos

© CCO / PxHereКостюм химзащиты
Костюм химзащиты - Sputnik Latvija, 1920, 07.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Izmeklešanas komiteja uzsvēra, ka ASV biolaboratoriju tīkla paplašināšanās pie Krievijas robežām rada nopietnas bažas.
RĪGA, 7. septembris — Sputnik. KF Izmeklēšanas komitejas priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Fjodorovs pauda viedokli par amerikāņu bioloģisko laboratoriju būvniecību Krievijas robežu perimetrā, vēsta RIA Novosti.
"Gan Krievijas speciālistu, gan pasaules bažas rada nekontrolētā un nekādi neierobežotā ASV militārā resora ārvalstu bioloģiskās infrastruktūras paplašināšanās Krievijas Federācijas kaimiņvalstu un tās tuvumā izvietotu valstu teritorijā," viņš pastāstīja starptautiskajā forumā "Habarovskas process: vēstures mācības un mūsdienu izaicinājumi".
Наряд советских пограничников в районе озера Хасан. 1938 год - Sputnik Latvija, 1920, 06.09.2021
Krievijā
Krievijā atslepenoti dokumenti, kas pierāda: Japāna gatavojās karam ar PSRS
Aprīlī Drošības padomes sekretārs Nikolajs Patruševs intervijā avīzei "Kommersant" norādīja, ka pasaulē, it īpaši pie Krievijas un Ķīnas robežām, parādās aizvien jaunas un jaunas bioloģiskās laboratorijas, ko kontrolē amerikāņi. Ir pamats uzskatīt, ka tajās tiek izstrādāti bioloģiskie ieroči, atzīmēja Patruševs.
Maijā Krievijas Drošības padomes sekretāra vietnieks Jurijs Averjanovs intervijā RIA Novosti norādīja, ka nāvējošie mikrobi no šīm laboratorijām var it kā nejauši noplūst dabā un novest pie cilvēku masveida inficēšanās gan Krievijas teritorijā, gan kaimiņvalstīs. Viņš informēja, ka Vašingtona daudzām valstīm izstrādā individuālus bioloģisko pētījumu plānus, pārsvarā – militāra konteksta, un uzspiež to izpildi ar dažādu kopīgu programmu starpniecību.
ASV nav devušas nekādu vērā ņemamu atbildi par savu bioloģisko laboratoriju darbību, lai arī Ķīna jau vairākkārt aicinājusi ASV sniegt skaidrojumu par tamlīdzīgu darbību, paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Hua Čunina, komentējot Averjanova vārdus.
Вторая мировая война 1939-1945 гг. Август 1945 года. Разгром империалистической Японии. Маньчжурская операция 09.08. - 2.09.1945 года. Капитуляция войск Квантунской армии - Sputnik Latvija, 1920, 06.09.2021
Pasaulē
Eksperts pastāstīja, kā Japāna sāka bakterioloģisko karu pie PSRS robežas
Forums "Habarovskas process: vēstures mācības un mūsdienu izaicinājumi" organizēts par godu Tālo Austrumu starptautiskā kara tribunāla (Tokijas tribunāla) 75. gadadienai. Tas notika 1946.-1948. gg. Forums notiek ar Prezidenta grantu fonda atbalstu. RIA Novosti ir viens no foruma organizatoriem.
Jāpiebilst, ka tieši Habarovskas procesā, kas notika 1949. gada 25.-30. decembrī, kļuva zināms par militāristiskās Japānas – Vācijas sabiedrotā karā pret PSRS – baisajiem plāniem. Procesa laikā pasaule pirmo reizi uzzināja par gatavoto bakterioloģisko karu, ko novērsa Sarkanās armijas straujais uzbrukums Tālo Austrumu kampaņas laikā 1945. gada augustā. Habarovskas process pielika juridisko punktu Otrajā pasaules karā.
Ziņu lente
0