Pasaulē

Nevajag dublēt: NATO ģenerālsekretārs kritizē ES armijas radīšanas ideju

© THIERRY CHARLIER / AFP Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг  - Sputnik Latvija, 1920, 06.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienības kopīgo bruņoto spēku radīšana radīs plaisu starp Eiropu un NATO, kā arī vājinās aliansi, uzskata Ziemeļatlantijas militārās organizācijas ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.
RĪGA, 6. septembris – Sputnik. NATO ģenerālsekretārs uzskata, ka Eiropas Savienības armija nekad nespēs aizvietot aliansi, turklāt eiropiešiem diezin vai atradīsies nauda tās radīšanai, vēsta Sputnik Meedia.

No kā izbijies NATO ģenerālsekretārs

"Es augstu novērtēju Eiropas centienus aizsardzības nodrošināšanas sfērā, taču kaut kas tamlīdzīgs nekad nevarēs aizvietot NATO. Turklāt nepieciešama garantija, ka Eiropa un Ziemeļamerika turēsies kopā. Jebkurš mēģinājums vājināt Ziemeļamerikas un Eiropas sakarus ne tikai vājinās NATO, bet arī sašķels Eiropu," Stoltenberga teikto citēja TASS.
Alianses ģenerālsekretārs atgādināja, ka 80% NATO aizsardzības izdevumu sedz sabiedrotie ārpus ES. Pēc viņa vārdiem, lielākā loma Eiropas drošībā ir ASV, Lielbritānijai, Kanādai, Norvēģijai un Turcijai.
"Jebkurš mēģinājums radīt paralēlas struktūras, dublēt vadības sistēmu tikai novājinās mūsu kopīgo mijiedarbības potenciālu, tāpēc ar visai ierobežotiem resursiem mums jāizvairās no paralēļu vilkšanas un centienu dublēšanas," piebilda Stoltenbergs.
Jāpiebilst, ka alianses ģenerālsekretārs tajā pašā intervijā atzinās, ka nekādi konkrēti ierosinājumi jautājumā par ES spēku radīšanu NATO nav apspriesti un viņi nav iepazinušies ne ar kādām projekta detaļām.

Pieciem tūkstošiem karavīru vajadzētu glābt Eiropu

Iepriekš jau vēstīts, ka bēdīgā bēgšana no Afganistānas un neveiksmīgā evakuācijas operācija Kabulā likusi ES valstīm atgriezties pie Eiropas ātras reaģēšanas spēku izveidošanas idejas. "Eiroarmijas" projekts tika apspriests ES dalībvalstu aizsardzības ministru nesenajā apspriedē Slovēnijā.
Президент Эстонии Керсти Кальюлайд во время встречи с президентом РФ Владимиром Путиным, 18 апреля 2019 - Sputnik Latvija, 1920, 31.08.2021
Baltijā
Igaunijas prezidente: ES varētu kļūt stratēģiski autonoma bez NATO un ASV
ES Augstais ārlietu un drošības politikas pārstāvis Žuzeps Borels uzskata, ka ES vajadzīgs pastāvīgs, saliedēts operatīvais grupējums – apmēram 5 tūkstoši cilvēku.
"Ja mēs gribam rīkoties neatkarīgi un nebūt atkarīgi no citu izvēles, pat ja viņi ir mūsu draugi un sabiedrotie, mums jāattīsta pašiem savas iespējas," paziņoja Borels.
Viņš ir pārliecināts: ja ES jau būtu tāds grupējums, savienība būtu varējusi patstāvīgi noturēt Kabulas lidostu un turpināt cilvēku evakuāciju pat pēc amerikāņu karavīru aiziešanas.
NATO karogs - Sputnik Latvija, 1920, 27.08.2021
Viedoklis
"Baismīga sakāve": NATO apglabā pati sevi
Ziņu lente
0