Pasaulē

NATO vērsusies pie Krievijas un Baltkrievijas mācību "Rietumi" jautājumā

© Sputnik / Евгений Биятов / Pāriet pie mediju bankasРоссийско-белорусские учения "Запад", архивное фото
Российско-белорусские учения Запад, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 06.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO informēja, ka saglabāšot modrību Krievijas un Baltkrievijas kopīgo mācību "Rietumi 2021" kontekstā.
RĪGA, 6. septembris – Sputnik. NATO lūdz Krievijai un Baltkrievijai prognozējamu un pārskatāmu darbību kopīgo militāro mācību "Rietumu 2021" gaitā, aģentūrai RIA Novosti paziņoja alianses oficiālā pārstāve Oana Lungesku.
Krievijas un Baltkrievijas kopīgo stratēģisko mācību "Rietumi 2021" praktiskais posms notiks 10.-16. septembrī deviņos poligonos Krievijā un piecos – Baltkrievijā. Mācībās piedalīsies apmēram 200 tūkstoši cilvēku, tajās izmantos vairāk nekā 80 lidmašīnas un helikopteri, līdz 760 militārās tehnikas vienības – vairāk nekā 290 tanki, 240 lielgabali, zalves uguns reaktīvās sistēmas un mīnmetēji, kā arī līdz 15 kuģi. Gandrīz 13 tūkstoši cilvēku, vairāk nekā 30 lidmašīnas un helikopteri, līdzi 350 militārās tehnikas vienību iesaistīti mācībās Baltkrievijā.
Igaunijas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 03.09.2021
Baltijā
Igaunija un Lietuva biedē viena otru ar Baltkrievijas "hibrīdkaru" un mācībām "Rietumi"
Lungesku atzīmēja, ka ikvienai valstij ir tiesības apmācīt savus bruņotos spēkus, tomēr pie tam jāievēro saistības to pārskatāmības ziņā.
"Mēs aicinām Krieviju un Baltkrieviju rīkoties prognozējami un pārskatāmi saskaņā ar starptautiskajām saistībām," paziņoja Lungesku.
Pēc viņas vārdiem, tas ir īpaši svarīgi, lai mazinātu risku un izvairītos no jebkādiem incidentiem un nelaimes gadījumiem. Mācību "Rietumi" kontekstā NATO pārstāve informēja, ka alianse ir gatava sazināties ar Baltkrieviju, un norādīja, ka sakaru kanāli ar Krieviju esot "atvērti".
"Nepieciešamības gadījumā mēs uzturēsim sakarus ar Minsku... Mēs saglabājam atvērtus sakaru kanālus ar Krieviju saskaņā ar mūsu kombinēto pieeju, kas apvieno savaldīšanu un aizsardzību ar dialogu," apgalvoja Lungesku.
Viņa uzsvēra, ka NATO "saglabā modrību".
Lungesku piebilda, ka alianse nav saņēmusi ielūgumus novērotājiem, tomēr vērīgi sekos manevriem.
Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības - Sputnik Latvija, 1920, 02.09.2021
Pasaulē
Lukašenko pastāstīja, kas sagaida Baltiju mācību "Rietumi 2021" laikā
Kā jau iepriekš atzīmēja Krievija un Baltkrievija, mācības "Rietumi 2021" ir ieplānotas un paredzētas tikai aizsardzībai: Maskava un Minska neplāno nekādus uzbrukumus. Saskaņā ar kopīgo manevru scenāriju, pret Sabiedroto valsti izvērsta agresija – pretinieks vēlas panākt attiecību pasliktināšanos sabiedroto starpā.
Pēdējos gados Krievija konstatē bezprecedenta aktivitāti pie savām rietumu robežām. Alianse paplašina klātbūtni Austrumeiropā, aizbildinoties ar Krievijas savaldīšanu. Maskava jau vairākkārt norādījusi, ka neplāno nekādus uzbrukumus un NATO vadībai tas labi zināms, taču Krievija ir spiesta spert soļus, atbildot uz augošo alianses aktivitāti, kas apdraud valsti.
Ziņu lente
0