Pasaulē

Eksperts pastāstīja, kā Japāna sāka bakterioloģisko karu pie PSRS robežas

© Sputnik / Евгений ХалдейВторая мировая война 1939-1945 гг. Август 1945 года. Разгром империалистической Японии. Маньчжурская операция 09.08. - 2.09.1945 года. Капитуляция войск Квантунской армии
Вторая мировая война 1939-1945 гг. Август 1945 года. Разгром империалистической Японии. Маньчжурская операция 09.08. - 2.09.1945 года. Капитуляция войск Квантунской армии - Sputnik Latvija, 1920, 06.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jurists ir pārliecināts, ka Lielā Tēvijas kara laikā PSRS varēja nonākt japāņu bioloģiskie ieroči.
RĪGA, 6. septembris – Sputnik. Otrā pasaules kara gados Japānas karavīri aktīvi pielietoja bakterioloģiskos ieročus. Cita starpā – inficēja upes Ķīnā. Pa tām infekcija varēja nonākt Padomju Savienības teritorijā, sarunā ar RIA Novosti pastāstīja Krievijas zinātņu akadēmijas Valsts un tiesību institūta direktora vietnieks, Krievijas Nopelniem bagātais jurists Aleksandrs Zvjagincevs.
"Bakterioloģiskos ieročus japāņi pielietoja ne tikai atkāpšanās laikā. To aktīvi izmantoja arī savos uzbrukumos... Meta akās, upēs. Kāpēc (tas ir – red.) bīstami – šīs upes ietecēja upēs, kas atrodas pie Padomju Savienības robežām, un, protams, straumes virziens ir tāds, ka to izskaloja uz mūsu pusi. Tās ir diversijas, ritēja pats īstākais bakterioloģiskais karš," teica Zvjagincevs.
Viņš atklāja, ka vienā no diversijām Ķīnā japāņu speciālās vienības Nr. 731 tā saucamās "mācību izglītojošās nodaļas" pārstāvis Furuiti Esio izdalīja ķīniešu karagūstekņiem trīs tūkstošus bulciņu, ko iepriekš inficēja ar vēdertīfa baktērijām. To Esio atzina Habarovskas procesa laikā, paskaidroja Zvjagincevs.
Uzvaras karogs Berlīnē, 1945. gads - Sputnik Latvija, 1920, 22.06.2021
Viedoklis
Otrā pasaules kara mīti un leģendas
Jurists pastāstīja, ka jaāņu karavīri mēdza atstāt Ķīnā cepumus, bulciņas, šokolādi. Šie gardumi bija inficēti arī ar citām letālām slimībām.
"Inficētie devās atpakaļ un inficēja savas pilsētas. Pie tam mira krampjos, mokās, veselām ģimenēm. Es jau nerunāju par tām zvērībām, ko viņi pastrādāja," piebilda jurists.
Forums "Habarovskas process: vēsturiskā mācība un mūsdienu izaicinājumi" norit Habarovskā 6,-7, septembrī. Tas veltīts vēsturiskās patiesības saglabāšanai par Sarkanās armijas uzvaru Tālajos Austrumos 1945. gadā. Habarovskas procesā, kas notika 1949. gada 25.-30. decembrī, pirmo reizi tika notiesāti japāņu kara rezultāti, kas piedalījās bakterioloģisko ieroču izstrādē, izmēģinājumos un pielietošanā.
Ziņu lente
0