Video

Ševcovs: Kāpēc Krievija māca ārzemniekus un kā iestāties Krievijas augstskolā tiešsaistē

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā jaunajā mācību gadā notiks atlases procedūra bezmaksas studijām Krievijas augstskolās, intervijā Sputnik pastāstīja aģentūras "Rossotrudničestvo" vadītāja vietnieks Pāvels Ševcovs
Sākot ar 1. septembri, federālās aģentūras "Rossotrudničestvo" mājaslapā ārzemnieki var pieteikties augstākās izglītības studijām Krievijā. Kā jaunā studentu atlases kampaņa atšķiras no pagājušā gada? Kāpēc NVS aug interese par krievu valodas apgūšanu? Un kādi pastāv bezmaksas apmācības veidi Krievijas augstskolās, izņemot kvotas? Uz visiem šiem jautājumiem atbild aģentūras "Rossotrudničestvo" vadītāja vietnieks Pāvels Ševcovs ekskluzīvajā intervijā Sputnik.

Kāpēc KF piešķir kvotas ārzemniekiem

2022. -2023. gadā Krievija palielinās kvotu apjomu ārzemniekiem līdz 23 000 vietu. Salīdzinājumam: šajā mācību gadā aģentūra ir piešķīrusi 18 000 kvotu, saka Pāvels Ševcovs.
Kandidāti no 175 valstīm pieteicās "Rossotrudničestvo" atlasei. Tomēr aģentūras prioritāte ir studenti no NVS, uzsver Ševcovs.
Nosakot kvotu apjomus, aģentūra konsultējas ar Krievijas vēstniekiem ārvalstīs un vadošajiem Krievijas uzņēmumiem, precizē Pāvels Ševcovs.
"Mēs gatavojam kadrus valstu ekonomikai. Galvenais kvotu uzdevums ir, lai cilvēks ierodas Krievijā, saņem kvalitatīvu izglītību un atgriežas savā valstī, lai uzlabotu tās ekonomisko labklājību. Attiecīgi jāpiedāvā cilvēkiem specialitātes, kuras būs aktuālas citu valstu ekonomikai 4-6 gadu perspektīvā," uzsver Ševcovs.

Interese pieaug

Arī paši studenti analizē tirgu, pirms pieteikties mācībām, un tas nevar nepriecēt, norāda Pāvels Ševcovs.
"Mēs redzam nopietnu sagatavošanas virzienu diferenciāciju un saprotam, ka jaunieši dodas uz Krieviju ne tikai, lai apgūtu jurista vai ekonomista profesiju, kā tas bija agrāk. Tagad viņi seko augstskolu reitingam un visbiežāk izvēlas specialitātes, kas saistītas ar klīnisko medicīnu, sabiedrības attīstību. IT-tehnoloģijas arī kļūst arvien populārākas," atzīme Sputnik sarunbiedrs.
NVS studenti ir aktīvākie "Rossotrudničestvo" atlases dalībnieki, piebilst Pāvels Ševcovs. Viņš piebilst, ka lielāku interesi par Krievijas izglītību izrāda Tadžikistāna. Šogad no šīs valsts tika saņemti aptuveni 6000 pieteikumi uz 630 kvotām, proti, uz vienu budžeta vietu pretendēja deviņi cilvēki.
Bija periods, kad Savienības valstis attīstīja angļu, franču vai turku valodu modeļus, skaidro Ševcovs. Taču tagad krievu valoda atkal ir pieprasīta, jo postpadomju telpā aktivizējas ekonomiskās attiecības, attīstās zinātniskie sakari.

Kā iestāties Krievijas augstskolā tiešsaistē

Pieteikties kvotas saņemšanai iespējams tiešsaistē, izmantojot education-in-russia.com, stāsta Pāvels Ševcovs.
"Viss ir diezgan vienkārši: kandidāts reģistrē profilu, tiek veidots, tur jāizvēlas studiju programma," saka Ševcovs.
Tālāk ir jāsniedz dokumenti. Un pēc tam personīgajā kabinetā tiks ziņots par tiešsaistes eksāmenu norises datumu un laiku.
Ja kandidāts nav izturējis atlasi, tas nenozīmē, ka viņam ir slēgts ceļš uz Krieviju, atgādina Pāvels Ševcovs. "Jauniešiem no NVS ir dažādas studiju iespējas, piemēram, pastāv programmas tautiešiem, atvieglotas programmas," viņš skaidro.
Tāpat Krievijā rīko olimpiādes, piebilst Šebcovs. Populārākā Krievijas atbalstītā starptautiskā olimpiāde ir "Open Doors", piebilst aģentūras vadītāja vietnieks.
Ziņu lente
0