Video

Anatolijs Šarijs: krievu valodas aizliegums Ukrainā ne pie kā nenoveda

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekskluzīvajā intervijā Sputnik Ukrainas žurnālists Anatolijs Šarijs pastāstīja, kāpēc Ukrainā nav demokrātijas un kāpēc valstī drīz varētu sākt vajāt angļu valodas skolotājus.
20. augustā Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padome ieviesa sankcijas pret žurnālistu un politisko darbinieku Anatoliju Šariju. Pats Šarijs ir pārliecināts, ka Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis devies uz ASV, tostarp, lai vienotos ar "Google" un "YouTube" par Šarija vietnes bloķēšanu. Par to Anatolijs Šarijs stāsta "YouTube" kanāla "Sputnik krievu valodā" ēterā.

Kāpēc Zeļenskis devies uz ASV?

Ukrainas prezidenta Zeļenska sarunu ar ASV līderi Džo Baidenu Anatolijs Šarijs vērtē visai skeptiski, kaut arī tā ilga divas stundas plānoto 45 minūšu vietā. Zeļenska solījumus sarīkot ar Baidenu "vīriešu sarunu" žurnālists nosauca par "pasakainu zīmi".
"Toties es redzu, ka pirms tikšanās viņš novilcis laulības gredzenu, - Šarijs saka. - Amerikāņu presē Zeļenski pat nosauca par Levinski. Bet vispār es klausos, ko viņš saka: viņam ir diezgan juceklīgas domas. Es personīgi uzskatu, ka viņa vizītes galvenais temats ir vienoties, lai "Google" un "YouTube" nobloķētu manu kanālu.
Ищенко: Зеленский стал для Байдена нежеланным гостем - Sputnik Latvija, 1920, 03.09.2021
Video
Politologs: Zeļenskis kļuvis par nevēlamu viesi Baidenam
Kāpēc Zeļenskim cīnīties ar Šarija kanālu? Žurnālists, kuru Ukrainas valdība uzskata par opozicionāru, spriež tā: "Televīzija jau ir pilnībā pakļauta Zeļenska kontrolei. Tos, kuri nepakļāvās, slēdza. Ir viena fronte, pret kuru viņš neko nevar paveikt – "YouTube"."
Saskaņā ar rīkojumu par sankcijām pret Šariju, Ukrainas provaideriem ir jābloķē piekļuve viņa oficiālajai vietnei un tās lappusēm sociālajos tīklos valsts teritorijā.
"Es sazinājos ar Google, brīdināju viņus par šo situāciju, — stāsta Anatolijs Šarijs. — Manā resursā nav un nekad nebija nekādu personīgu viedokļu vai vērtējumu. Tieši otrādi, es gribēju izveidot resursu pēc vecajiem BBC standartiem - uzsveru: vecajiem! Un pēkšņi tas jābloķē."

"Ukraiņu vikipēdija ir īsta atkritumu bedre"

ASV Vladimirs Zeļenskis stāsta, ka Ukraina esot demokrātijas šūpulis un valstī valda vārda brīvība. Bet tajā pašā laikā digitālās transformācijas ministrs Mihails Fjodorovs vēlas iejaukties "YouTube" darbā, saka Anatolijs Šarijs.
"Viņš savā lappusē (sociālajā tīklā - red. piez.) raksta: viņus neapmierina, ka "YouTube" trendos ir krievu dziedātāji. Sak, mums ir karš, tas nav pieļaujami. Un tas ir digitālās transformācijas ministrs! Ja viņam būtu 78 gadi, es to saprastu. Bet, kad jauns puisis (Fjodorovs dzimis 1991. gadā - red. piez.) saka: "Mēs moderesīm to, kas ir "YouTube" trendos!", man šķiet, tas ož pēc agrīna marasma.
Сотрудники спецподразделения СБУ - Sputnik Latvija, 1920, 31.08.2021
Viedoklis
Ukrainā izdomājuši, kā uz visiem laikiem pieveikt ienaidniekus
Anatolijs Šarijs izskaidro "YouTube" algoritmu: sadaļā "Trendi" platforma rada populāro saturu. "Ja skatās Morgenšternu – tātad sistēma piedāvā Morgenšternu. Bet, kad tiek veikta stingra moderācija, valstī vispār nepaliks mūzikas. Krievvalodīgie dziedātāji tika izspiesti no Ukrainas, toties veiksmīgi uzstājas Krievijā."
Mihailam Fjodorovam par to ir cits viedoklis: ministrs ir pārliecināts: ja Ukrainas interneta telpā tiks aizliegti Krievijas mākslinieki, sāks attīstīties vietējā mūzika. Tomēr pietiek vien paskatīties uz Vikipēdijas ukraiņu versiju, saka Anatolijs Šarijs.
"Uzreiz pēc parādīšanās, tā pārvērtās par atkritumu bedri," saka žurnālists, skaidrojot, ka ukraiņu vikipēdijā ir pieļaujami personiski apvainojumi. - Piemēram, politiķi var nosaukt par āzi. Un vispār, krievu valodas ierobežojumi televīzijā nav likuši augt ukraiņu filmu skaitam. Divdesmit pirmajā gadsimtā nevar kaut kam pievilkt skrūves un gaidīt, lai tas sekmē kaut kā cita attīstību."

Drīz vien varēs vajāt skolotājus

Šarijs ir pārliecināts, ka pret viņu ieviestās sankcijas ir tiešs Konstitūcijas pārkāpums. "Nav iespējams ieviest sankcijas pret Ukrainas pilsoņiem, ja vien viņi nefinansē terorismu. Tomēr sankcijas ieviestas pret mani, manu sievu un sievasmāti. Taču mēs nefinansējam terorismu."
Šā gada februārī Šariju apsūdzēja arī valsts nodevībā. Par iemeslu kļuva Krievijas televīzijas kanāla tiešraide, kurā citēja žurnālista publikāciju.
Президент Эстонии Керсти Кальюлайд во время встречи с президентом РФ Владимиром Путиным, 18 апреля 2019 - Sputnik Latvija, 1920, 31.08.2021
Baltijā
Igaunijas prezidente: ES varētu kļūt stratēģiski autonoma bez NATO un ASV
"Tajā stāstīts par to, kā 1943. gadā Ukrainas nemiernieku armija* uzbruka vilcienam. Tas ir vēsturisks fakts. Mani apsūdzēja par to, ka es propagandējot daudzvalodību. Vai tā varētu būt nodevība? Jā, 15 gadi cietumā, tā ir Ukrainas realitāte, tas, kas notiek 2021. gadā."
Tieši tā dēļ varētu vajāt arī angļu valodas skolotājus, jo viņi būtībā propagandē daudzvalodību, uzskata Šārijs. Par visu šo absurdo formulējumu autoru žurnālists uzskata Vladimiru Zeļenski.
"To izdomā viens cilvēks. Prezidenta birojs pilnīgi kontrolē tiesu sistēmu, IeM. Arsens Avakovs varēja patstāvīgi pieņemt lēmumus. Tāpēc viņu novāca. Tagad iecēla Monastirski (2019. gadā Denisu Monastirski stādīja Ukrainas sabiedrības priekšā kā "Zeļenska komandas ekspertu" - red. piez.). Drošības dienestu vada Ivans Bakanovs, Zeļenska bērnības draugs. Viss, ko par mums saka, ir pretrunā veselajam saprātam. Par ko mēs esam nobloķēti? Sak, šī informācija esot aizslepenota. Sanāk, ka Ukraina ievieš sankcijas, balstoties uz slepenu informāciju?" saka Anatolijs Šarijs.
* Krievijā aizliegta ekstrēmiska organizācija
Ziņu lente
0