Baltijā

Igaunija un Lietuva biedē viena otru ar Baltkrievijas "hibrīdkaru" un mācībām "Rietumi"

© Sputnik / Владимир ФедоренкоIgaunijas karogs
Igaunijas karogs - Sputnik Latvija, 1920, 03.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Aizsardzības ministrijas kanclers Kusti Salms apmeklēja Viļņu un apsprieda ar kolēģiem situāciju uz Baltkrievijas robežas, kā arī Krievijas un Baltkrievijas armiju plašo manevru sākumu.
RĪGA, 3. septembris – Sputnik. Igaunijas Aizsardzības ministrijas kanclera Kusti Salma vizīte Lietuvā vainagojusies ar tradicionālu savstarpēju biedēšanu – "šausmu stāstiem" par Krievijas un Baltkrievijas draudiem ASV nesenās bēgšanas no Afganistānas fonā, vēsta Allans Hantsoms portālā Sputnik Meedia.
Jenss Stoltenbergs - Sputnik Latvija, 1920, 08.06.2021
Pasaulē
NATO ģenerālsekretārs noraizējies par Krievijas un Baltkrievijas sadarbību
Igaunijas AM preses dienests vēsta, ka Kusti Salms Viļņā ticies ar Lietuvas aizsardzības ministra vietniekiem – Žilvinu Tomkusu un Marģiri Abukēviču, un apliecinājis nemainīgu Igaunijas atbalstu Lietuvai migrācijas krīzes pārvarēšanas darbā.
Salms apmeklējis arī ģenerāļa Žukauska poligonu un amerikāņu bataljona dislokācijas vietu Pabradē. Pie Lietuvas un Baltkrievijas robežas viņš pavēroja, kā strādā droni, ko Igaunija nodeva Lietuvai nelegālo migrantu novērošanai.

Bailēm lielas acis

Sarunā ar kolēģiem Salms pievērsa uzmanību diviem "svarīgākajiem un aktuālākajiem draudiem". Pirmais, viņaprāt, ir Minskas "hibrīduzbrukums" Lietuvai, Latvijai un Polijai, bet otrs – Krievijas un Baltkrievijas Sabiedrotās valsts spēku stratēģiskās mācības "Rietumi 2021".
Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības - Sputnik Latvija, 1920, 02.09.2021
Pasaulē
Lukašenko pastāstīja, kas sagaida Baltiju mācību "Rietumi 2021" laikā
Salma ieskatā, Baltijas valstu acīs situācija "padara ļaunāku" tas, ka gatavošanās mācībām "Rietumi 2021", kas noritēs gar visu NATO austrumu robežu, turpinās paralēli nelegālo migrantu pieplūdumam pāri Baltkrievijas robežas.
Igaunijas un Lietuvas aizsardzības resoru pārstāvji sarunā apsprieda arī situāciju Afganistānā. Abas valstis izveda savus karavīrus pēc ASV izsludinātā "glābjas, kas var!", kā arī sadarbību kibersfērā.

Neroc citam bedri

Iepriekš jau vēstīts, ka nelegālā bēgļu plūsma no Tuvo Austrumu valstīm uz Lietuvu pāri Baltkrievijas robežai kļuvusi par savdabīgu Minskas "atbildi" pēc Viļņas mēģinājumiem iejaukties Baltkrievijas iekšējās lietās, aktīvi atbalstīt vietējo opozīciju.
Saskaņā ar Lietuvas valdības ieceri, prorietumnieciskas opozīcijas nākšana pie varas Baltkrievijā pēc Ukrainas "eiromaidana" scenārija apturētu Baltkrievijas AES darbu Astravjecā – tās ekspluatācijas sākums Viļņai ir kā "sarkana lupata vērsim", ņemot vērā pašmāju atomenerģētikas likvidāciju pēc Briseles pavēles. Tagad Lietuvai, kas slīkst labākas dzīves meklētāju plūsmā, vairs nepietiek laika Lukašenko pretinieku finansēšanai.
Zenītraķešu sistēma S-400 Triumf - Sputnik Latvija, 1920, 21.08.2021
Viedoklis
Attieksme pret Baltiju ir nopietna: kāpēc Baltkrievijai vajadzīgas ZRS S-400
Amerikāņu paniskā bēgšana no Afganistānas un prorietumnieciskā režīma straujā gāšana Kabulā nopietni samulsinājusi Baltijas valstu valdības, kas cerēja uz ASV atbalstu konfrontācijā ar Krieviju. Satraukums par savu izvēli vēl audzis, kopš Baltais nams nesen paziņoja, ka oficiāli atsakās izmantot militāro spēku problēmu risināšanai aiz ASV robežām.
Jāpiebilst, ka baltiešu sadomātās bailes no Krievijas un Baltkrievijas kopīgajām mācībām "Rietumi 2021" spēj radīt vienīgi smieklus.
Uzņemot Igauniju, Latviju un Lietuvu NATO, Ziemeļatlantijas alianses vadība pati piebīdīja sava bloka robežas pie Krievijas robežām, savām rokām likvidējot drošības buferi – neitrālās Baltijas valstis, bet tagad "bīstas" no tā, ka Krievija un Baltkrievija organizē manevrus pašas savā teritorijā.
Ziņu lente
0