Intervija

"Spiediens bija pret mani un prokuroru": Krievijas "spiega" Palecka intervija

© Youtube / Screenshot: Sputnik на русскомLietuvas politiķis Aļģirds Paleckis
Lietuvas politiķis Aļģirds Paleckis - Sputnik Latvija, 1920, 02.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pazīstamais Lietuvas opozicionārs Aļģirds Paleckis, kam piespiests sešus gadus ilgs cietumsods "par spiegu tīkla radīšanu Krievijas labā", sniedza ekskluzīvu interviju Sputnik korespondentam.
Jūlija beigās Šauļu apriņķa tiesa atzina par vainīgu spiegošanā Krievijas labā bijušo diplomātu, Seima deputātu un opozicionāru Aļģirdu Palecki un piesprieda viņam brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem. Palecka advokāts iesniedza apelāciju, un tagad spriedums stāsies spēkā tikai pēc apelācijas tiesas sprieduma. Tiesa var gan attaisnot apsūdzēto, gan saglabāt spriedumu.
Jāpiebilst, ka pusotru gadu Paleckis jau pavadījis cietumā – izmeklēšanas laikā viņam atteicās mainīt drošības līdzekli, aizbildinoties ar to, ka politiķis, sak, varot aizbēgt.
Tikai pateicoties apelācijai, ko izskatīs rudenī, Aļģirds Paleckis pagaidām ir brīvībā un varēja tikties ar Sputnik korespondentu. Viņš pastāstīja, kā tas ir – nosēdēt pusotru gadu vienvietīgā kamerā, jo viņa lieta ir baltiem diegiem šūta, bet draugi uzskata: ja viņu iesēdinās, tā būs "pēdējā nagla tagadējā režīma zārkā".

Iztēlojās kamerā draugus un runājās ar viņiem

Ar Aļģirdu Palecki mēs tikāmies Viļņā. Viņš atzina, ka ilgi klusējis, jo prokuratūra kontrolēja katru viņa soli, bet "tagad pienācis laiks runāt par visu".
Palecki arestēja 2018. gada oktobra beigās, un pirmos mēnešus to zināja tikai paši tuvākie. Politiķis vēlējās, lai tas kļūtu zināms, taču "visi bija iebiedēti, arī advokāti, viens teica: nevajag darīt neko, cits – ka valdība pati pieļaus kļūdu".
"Zināmā mērā viņam bija taisnība – dažus mēnešus vēlāk specdienesti patiešām pieļāva lielu kļūdu – sarīkoja preses konferenci, kurā piedalījās Valsts drošības departamenta direktors, policijas ģenerālais komisārs un ģenerālprokurors. Viņi mani tiesāja tiešajā ēterā – paziņoja, ka Paleckis ir iesēdināts, jo radījis spiegu tīklu. Tā sākās spiediens pret mani, pret konkrētu prokuroru, pret nākamo tiesu. Tas ir lielisks arguments, ja vajadzēs vērsties Eiropas cilvēktiesību tiesā Strasbūrā," pastāstīja Paleckis.
"Palecka lietā" notika kratīšanas pie 15 cilvēkiem, tikai neko kriminālu atrast neizdevās. Tad, atceras politiķis, viņam deva mājienus: "Tu labāk atzīsties, būs vieglāk", bet viņš to laida gar ausīm. Un politieslodzīto no izmeklēšanas izolatora pārveda uz Lukišķu cietumu un iesēdināja atsevišķā kamerā.
"Gandrīz visas 528 dienas, ko pavadīju aiz restēm, nosēdēju atsevišķā kamerā. Mierināju sevi ar domu, ka cilvēki ne to vien ir pārvarējuši. Ka vajag visu vērst par labu sabiedrībai un sev, pārvērst to par akadēmisko atvaļinājumu, izlasīt to, ko neesmu paspējis izlasīt. Uzrakstīt savu grāmatu. To es uzrakstīju – nesen nāca klajā, saucas "Domu rokudzelži". Tajā stāstīju par savu lietu, publicēju dienasgrāmatu, ko sāku rakstīt, tiklīdz nonācu cietumā, par atmosfēru kamerā un cietumā," stāsta Paleckis.
Палецкис: протестному движению Литвы придаст сил, если меня посадят - Sputnik Latvija, 1920, 27.08.2021
Video
Paleckis: protestu kustībai Lietuvā sparu piešķirs man piespriestais sods
Viņš piezīmēja, ka viņu nesita, taču dzīve atsevišķā kamerā pati no sevis līdzinās spīdzināšanai. Turklāt pirmos trīs mēnešus Paleckim nebija nekādu sakaru ar tuviniekiem – tikšanās bija aizliegtas.
"Ļoti grūti ir pie tā pierast. Cilvēkam vajag ar kādu runāties, bet es pat piezvanīt nevarēju. Reizi nedēļā atbrauca advokāts, taču tā jau nav saruna – tikai par riebīgu krimināllietu, - paskaidroja politiķis. – Dažkārt iztēlojos, ka iepretim sēž kāds konkrēts cilvēks un es ar viņu sarunājos. Reizi dienā, kad veda pastaigā – tā pati kamera, tikai bez jumta – domās runājos ar draugiem. Un jutu atbalstu."

Spiegu tīkls – viens cilvēks

Paleckis uzskata, ka kriminālprocess pret viņu ir pasūtīts. "Es domāju, viss nāk no konservatoru partijas, kas tagad ir pie varas," viņš saka. Uzdevums nonāca prokuratūrā, un tur sāka meklēt cilvēku no Palecka paziņu loka, kurš būtu viegli ievainojams.
"Tādu cilvēku izdevās atrast. Te es pieļāvu kļūdu – nu, nevar tak ielīst katram cilvēkam dvēselē. Tas bija mans paziņa – Deimants Bertausks. Izrādījās, viņš ilgus gadus lejupielādējis fotogrāfijas ar bērnu pornogrāfiju. Uz tām viņu pieķēra. Pēc 2016. gada vēlēšanām, kad man visu slēdza, jo teju vai uzvarēju viena mandāta apgabalā, viņš ierosināja braukāt uz Krieviju un strādāt pie viņa mazā biznesa pārtikas produktu nozarē," Paleckis atsauca atmiņā krimināllietas nianses.
Politiķis bieži brauca uz Krieviju kā politologs, žurnālists, publicists. Sāka rakstīt grāmatu par 1991. gada 13. janvāra notikumiem Viļņā, kad tika pārņemts televīzijas tornis, bet gāja bojā 14 cilvēki. Pie viena viņš nolēma neatteikties no Bertauska ierosinājuma nopelnīt. Tobrīd viss sakrita čupā – tikšanās biznesa jautājumos ar grupas "Alfa" veterāniem, 13. janvāra notikumu dalībniekiem.
"Tā ir pētnieciskā žurnālistika, kad grāmatai ilgu laiku vāc dokumentus, pierādījumus. Man tā patīk. Savācu lielu apjomu materiālu, taču pret mani ierosināja krimināllietu uz tā Bertauska liecību pamatiem. Parādījās kaut kādi mistiski vidutāji starp FDD un mani, nezināmi cilvēki, kuri man it kā devuši uzdevumus. Kā skan Šauļu tiesas formulējums? No neidentificēta Krievijas izlūka es esmu saņēmis uzdevumu savākt informāciju par 13. janvāri Lietuvā, bet tālāk esmu nodevis to neidentificētam Lietuvas pilsonim," politiķim atliek tikai noplātīt rokas par absurdo apsūdzību.

Landsberģu dinastijas beigas

Paleckis nepaspēja ne iziet brīvībā, kad jau ienira politikā – kļuva par kustības "Zarja" līderi. Nosaukums izraudzīts rūpīgi. Politiķis saka: kopā ar domubiedriem dara visu, lai Lietuvā sāktos pārmaiņu rītausma.
Lietuvas opozicionārais politiķis Aļģirds Paleckis - Sputnik Latvija, 1920, 28.07.2021
Tiesa Lietuvā piespriedusi brīvības atņemšanu opozicionārajam politiķim Paleckim
"Cilvēki saprot, ka nav valsts bez sociālā taisnīguma. Ja Lietuvā būs milzīgs kontrasts starp bagātajiem un nabagajiem, starpnacionālā plaisa, valstij nebūs perspektīvu. Mēs jau esam zaudējuši miljonu iedzīvotāju – viņi emigrējuši uz citām valstīm, un, ja naidosimies ar Krieviju, tas iedzīs mūsu valsti postā," viņš skaidro.
Paleckis atzīmēja, ka plašais protesta mītiņš pret ierobežojumiem nevakcinētajiem 10. augustā pie Seima ēkas rāda – pārmaiņu vējš jau nonācis līdz Lietuvai. Oficiāli dati liecina, ka tajā pulcējušies apmēram pieci tūkstoši, neoficiāli – līdz 20 tūkstošiem.
"Tas, ko mēs runājām par savām šūniņām pirms desmit gadiem, jau skan caur mikrofonu mītiņā – laiks pielikt punktu sociālajam netaisnīgumam, pietiek pieņemt stulbus ierobežojošos pasākumus – nevakcinētos taču gribēja sadzīt geto. Gribēja panākt, lai nevakcinētie nevarētu pat iekāpt sabiedriskajā transportā, ieiet poliklīnikā. Atliek iedomāties tos, kuri neļautu večukam iekāpt transportā un ieiet poliklīnikā sirmgalvei..."
Tomēr Lietuva pamodās mazliet agrāk, teica Paleckis. Viss sākās jau maijā, kad Lietuva ar tās katoliciskajām tradīcijām nepārprotami pāršāva pār strīpu ar LGBT tēmas propagandu. "Pēdējos gados tas notika visur, un noteiktā brīdī cilvēkiem beidzās pacietība, it īpaši reģionos, ciemos, - skaidroja politiķis. – Cilvēki cēlās kājās. Mēs nesakām, ka par to vajag kādu vajāt – katrs pieaudzis cilvēks var izvēlēties orientāciju. Tomēr ar šīm tēmām gāja pat uz bērnudārziem un skolām ar kaut kādām grāmatām un videoierakstiem. Un cilvēki sāka pretoties."
Pēc tam LGBT un kovida ierobežojumu tēmai pievienojās migrācijas krīze. Lietuviešu pacietība izsīka, "cilvēki saprata, ka arī ārpolitika tieši ietekmē viņu dzīves".
Литовский правозащитник, председатель Социалистического народного фронта Литвы Гедрюс Грабаускас - Sputnik Latvija, 1920, 04.12.2019
Lietuvas tiesībsargs pastāstīja par aizturēšanu lidostā
"Kopš jūnija sākuma sākām katru dienu pieņemt 100-200 migrantus no Irākas, Afganistānas, Āfrikas valstīm, kuri gāja pāri Baltkrievijas un Lietuvas robežai. Ilgus gadus Aleksandrs Lukašenko un viņa robežsardzes dienests migrantus aizturēja, taču, kad Lietuvas valdība ķērās pie valsts apvērsuma Minskā 2020. gadā, rīkojās atklāti, ieviesa sankcijas, bet pēc nosēdinātas lidmašīnas, kad tika aizturēts Romāns Protasevičs, ieviesa vēl lielāku skaitu sankciju. Aleksandram Lukašenko tā bija sarkanā līnija, ko pārkāpa Landberģa dinastijas valdība. Un viņš pārstāja ierobežot tās nelegāļu plūsmas," ir pārliecināts Paleckis.

Ja mani iesēdinās, sāksies protesti

Kamēr turpināsies apelācijas tiesas sēdes, Aļģirds Paleckis atradīsies brīvībā. Process sāksies rudenī un var vilkties vairākus mēnešus. Protams, cietumā atgriezties viņam nepavisam negribas.
"Uzskatu, ka jādara viss, lai izcīnītu uzvaru, bet šim nolūkam vajadzīga prokuratūras un Šauļu tiesas metožu maksimāla popularizācija, kas pat ne vārds vārdā, bet burts burtā pārrakstīja visu, ko pret mani izvirzīja prokuratūra. Ceru, ka Viņas tiesneši uz lietu skatīsies citādi, nevar taču ignorēt faktus, - teica politiķis. – Taču, ja mani iesēdinās, esmu drošs: šai sistēmai klāsies ļaunāk – laikā, ko nosēdēju un pēc tam, kad iznācu no cietuma, ar mani vienisprātis bija liels skaits sabiedrisko organizāciju un atsevišķu cilvēku. Lieta var nonākt pie plašām protesta akcijām."
Savukārt politiķa draugi ironiski saka: "Mums būtu izdevīgi, ja tevi iesēdinātu – tā valdība pati iedzītu pēdējo naglu savā zārkā."
"Es domāju neatgriešanās punkts jau ir garām. Es redzēju tos cilvēkus mītiņā. Viņiem vairs nav ko zaudēt. Un nākamais mītiņš 10. septembrī parādīs, kas mēs esam. Priecē, ka sabiedrisko organizāciju aktīvistiem ir tā apriebušies kašķi viņu starpā. Tagad vajadzīgi apaļie opozīcijas galdi, kam seko pārrunas un darbību koordinācija, nevis posteņu un uzpleču dalīšana," ir pārliecināts Aļģirds Paleckis.
Ziņu lente
0