Latvijā

"Skan kā lamuvārds": latvieši domā, kā saukt Latvijā dzīvojošos krievus

© Sputnik / Sergey Melkonov / Pāriet pie mediju bankasМарш в защиту русских школ в Латвии
Марш в защиту русских школ в Латвии - Sputnik Latvija, 1920, 02.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā vajadzētu dēvēt "krievu tautības cilvēkus" Latvijā? Šādu jautājumu risina Twitter lasītāji, tomēr atbildi rast vēl nav spējuši.
RĪGA, 1. septembris - Sputnik. Kardiologs Ainārs Rudzītis ierosinājis pārtraukt Latvijā dzīvojošos krievus dēvēt par "krievu tautības cilvēkiem", bet vienkārši par krieviem. Ierosinājums raisīja vētrainu diskusiju.
"Kad beidzot atteiksimies no "krievu tautības" cilvēka un nosauksim viņu par krievu? Kurš tad saka - angļu tautības futbola fans vai franču tautības komponists?" Rudzītis uzdeva aktuālu jautājumu Twitter tīklā.
Lasītāju domas dalījās – vieniem šķita, ka būs nepareizi saukt krievus Latvijā par krieviem (acīmredzot, viņi runā par krievvalodīgajiem), citi uzstāja, ka krievi arī Āfrikā ir krievi.
"Sarežģīts jautājums, jo ne Krievijā, ne Rietumos viņi nav krievi, bet latvieši. Vai krieviski runājoši latvieši/Latvijas iedzīvotāji," iebilda Žaņa Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone.
Kardiologa viedokli atbalstīja Latvijas radio bijusī diktore Māra Krontāle, kura, pirms vairākiem gadiem kļuva slavena ar savu jautājumu, kāpēc Latvija nevar atbrīvoties no krieviem tāpat kā savulaik – no Baltijas vāciešiem.
"Krievs ir krievs visur, lai kur viņš būtu. Ja krieviski runājošs cilvēks kaunas atzīt, ka viņš ir krievs, lai kur būtu dzimis, tad viņš ir mankurts. Jūs pazīstat dauzus ebrejus, kas Francijā, Vācijā vai Latvijā izvairās minēt savu tautību?" vaicāja Krontāle.
"Pilnīgi pievienojos! Tas nāk no padomju laikiem, kad nez kāda mārrutka pēc nedrīkstēja rakstīt krievs, krieviete, bet vajadzēja, piemēram, krievu tautības slaucēja, krievu tautības metinātājs, utt.," viņa paskaidroja.
"Latvijā dzīvojošos loģiskāk būtu saukt par latviešiem. Ja gribas precīzāk, var teikt krievu/baltkrievu/ukraiņu izcelsmes latvieši," viedokli pauda Gatis Sala.
"Kāpēc Jums tas ir svarīgi? Tas, kaut kā maina, kā sauc Jūs? Ja Jūsu draugi, paziņas, kolēģi, vēlas, lai viņus sauc par krieviem, nav jau aizliegts?" bija pārsteigta Ieva Feldmane.
"Man tas ir svarīgi. Jo es negribētu, ka mani sauc par latviešu tautības cilvēku, bet gan par LATVIETI," uzsvēra Ainārs Rudzītis.
"Krievs padomju okupācijas laikā bija lamuvārds, tāpēc, lai izklausītos pieklājīgāk, lika klāt to "tautības cilvēks". Aicinu lietot "russkijs", tāpat kā čigāna vietā lietojam roms un žīda vietā lietojam ebrejs," ierosināja komentējājs "NormundsBlogNews".
"Faktiski, tas ir kā uz to skatās - priekš pašas Krievijas viņi jau sen vairs nav krievi - ne īsti mentāli, ne pat valodas ziņā, faktiski jau Baltijas krievi/krievvalodīgie, ja gribam būt precīzi," mēģināja noskaidrot Fredis Stanga.
"Krievu tautība? Oho, kas par ideju. Es zinu krievvalodīgos un tāpēc vien piekrītu, ka nevajadzētu šo vārdu vienot ar "tautību"," raksta Uldis Varnevičs.
"Kā saukt tos, kuri: piedzima Latvijā, ir LV pilsoņi, dzimtā valoda sākotnēji ir krievu, vēlāk skolu mainīja, par 2.dzimto kļuva latv. val. Rezultātā perfekti runā abās valodās, nekāda sakara ar Krieviju nav. Arī viņi būs "krievi"?" galīgā neizpratnē bija lasītāja "rilekta".
"Manā izpratnē, tautība ir gan tā, kura ir dzimtā, gan tā, kurai jūties piederīgs. Tieši tāpat kā, piemēram, dzimis udmurts (senči), var būt krievs, tā dzimis krievs, dzīvojot Latvijā, runājot latviski, jūtoties Latvijai piederīgs, kļūst latvietis," ir pārliecināta Kristīne.
"Tad visi austrālieši ir angļi? Neviens tak nerunā aborigēnu valodā. Par Austriju vispār klusēju, viņiem pat savas valodas nav," diskusijas dalībniekus galīgi samulsināja komentētājs ar lietotājvārdu "латыш".
CSP dati par 2018. gada sākumu liecina, ka etnisko grupu īpatsvars Latvijas iedzīvotāju vidū bija sekojošs: 62,2%— latvieši, 25,2% — krievi, 2,3% — tautība nav izraudzīta vai norādīta.
Atgādināsim, ka Latvijā valsts valodas statuss piešķirts tikai latviešu valodai. Krievu valoda tiek uzskatīta par svešvalodu, lai arī tā ir dzimtā gandrīz 40% iedzīvotāju.
Ziņu lente
0