"Nu cik ilgi vēl?" – iedzīvotāja sašutusi par darba piedāvājumu krievu valodā

CC0 / Bambizoe / LIDL SupermarketVācu tirdzniecības tīkla Lidl logo
Vācu tirdzniecības tīkla Lidl logo - Sputnik Latvija, 1920, 02.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Reklāma, kas aicina darbā veikalos Lidl, aizkaitinājusi Latvijas iedzīvotāju līdz sirds dziļumiem, jo sludinājums rakstīts krievu valodā.
RĪGA, 2. septembris — Sputnik. Krievu valodas pastāvēšana Latvijā no jauna sagādājusi dziļas dvēseles mokas latviešu valodas aizstāvjiem. Šoreiz kritikas ugunīs nonācis veikals "Lids", kurš, spriežot pēc visa, nolēmis reklamēt savas vakantās vietas sociālajos tīklos. Tomēr sludinājums rakstīts krieviski un iekritis acīs kādai latviešu valodas sargātājai.
"Darba piedāvājums Latvijā. Krievu valodā. Nu cik ilgi vēl?" sūkstījās lasītāja ar lietotājvārdu "Bālā grēfene" Twitter un pievienoja reklāmas ekrānuzņēmumu.
Pēc tradīcijas komentētāji nekavējoties sāka savos tvītos piesaukt Valsts valodas centru, lai ierēdņi ātrāk sodītu pārkāpējus.
"Valsts valodas centrs, ko teiksiet?" kā jau parasti tādā diskusijā izskanēja jautājums.
"Turpiniet tik balsot par pavļutiem un golubevām, un drīz arī arābu un ķīniešu ķeburos lielveikalu kasieres tiks aicinātas!
Pirmdien iegriezos vienā rietumrīgas maksimā un uz brīdi likās, ka esam vienīgie latvieši kaut kādā Krievijas guberņā," lietotājs "Es Pats" bija sadusmots līdz sirds dziļumiem.
"Atklāta rusifikācija! Kurā valstī vēl tā notiek? Tikai pie mankurtiem," sašutumam piebalsoja Uģis.
Citi lasītāji gan nosprieda, ka tvīta autore pati vainīga – vispirms viņai jāpārbauda valodas nostādnes savā telefonā vai datorā. Trešos pat vairāk interesēja nevis sludinājuma valoda, bet gan veikala "Lidl" atvēršanas termiņi.
"Kad tu iemācīsies lietot datoru? Ja tev lec āra reklāma krieviski, - tas nozīmē, ka tev kaut kur lokālos settingos ir krievu valoda vai arī tu savam reklām ID esi parādījusi, ka patīk saturs krieviski! Man šī pati reklāma latviski..." tvīta autoram aizrādīja komentētājs "vairisk".
"Es par citu tēmu - cik ilgi tie Lidli jāgaida? Purvciemā jau sen stāv ēka, kāds glīti appļauj zālīti, bet vaļā never," sūdzējās komentētājs KlavlapaRudens.
"Un ar ko tieši darba sludinājumi krievu valodā atšķiras no sludinājumiem angļu valodā? Bet nez kāpēc par otriem nevienam cepiens nav ..." taujāja Dainis.
"Lidl darbiniekiem līgumā rakstīts, kad ar klientiem jārunā tikai valsts valoda! Izņemot extra situācijā. P.S. Lidl atvērsies oktobrī (tā runā)," visus nomierināja Pilskungs.
Atzīmēsim, ka "Lidl" pārstāvji pagaidām neziņo, kad plānota veikalu atvēršana.
Jūnijā "Lidl Latvija" sāka meklēt papildspēkus veikaliem Rīgā un citās pilsētās. Zināms, ka patlaban loģistikas centrā strādā vairāk nekā 200 cilvēki, darbinieku skaits ofisā pārsniedz divus simtus. Savukārt veikala darbinieku brigāžu papildu atlase pakāpeniski tuvojas beigām.
Atgādināsim, ka Valsts valodas centrs ir iestāde, kas seko Valodas likuma izpildei. Tā darbinieki soda Latvijas iedzīvotājus, kuri nelieto latviešu valodu publiskajā jomā vai nepārvalda to pietiekami labi.
Ziņu lente
0