Baltijā

Igaunijas jaunievēlētais prezidents: igaunizācija izglītībā ož pēc diskriminācijas

© REUTERS / Ints KalninsIgaunijas jaunievēlētais prezidents Alars Kariss
Igaunijas jaunievēlētais prezidents Alars Kariss - Sputnik Latvija, 1920, 02.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas jaunievēlētais prezidents Alars Kariss negatīvi novērtēja krievu skolu pilnīgu pāreju pie mācībām igauņu valodā. Šajā jautājumā viņam ir savi ierosinājumi.
RĪGA, 2. septembris – Sputnik Meedia, Allans Hantsoms. Igaunijas jaunievēlētais prezidents Alars Kariss uzskata, ka pašreizējie plāni pilnībā un pēc iespējas ātrāk igauniskot valsts krievvalodīgās skolas ir nereāli, vēsta Sputnik Meedia.
Pirmajā intervijā pēc ievēlēšanas, ko Kariss deva valsts portālam ERR, jaunievēlētais prezidents pasniedza lielisku dāvanu jaunā mācību gada sākumā visiem Igaunijas krievu skolu audzēkņiem.

Vardarbīgas igauniskošanas metodes nelīdz

Intervijā žurnālists pavaicāja Karisam, kas, pēc viņa domām, jāizdara, lai 30 gadus pēc Igaunijas neatkarības atjaunošanas tuvinātu visus iedzīvotājus vienotai vērtību sistēmai ar vienu valodu.
Kariss godīgi atzina, ka valstij nav izdevies īpaši tālu tikt šajā virzienā, neskatoties uz pieliktajām pūlēm.
"Es neticu, ka krievvalodīgajā klasē ar krievvalodīgo skolotāju, tēlaini izsakoties, no rītdienas, viss tiks pasniegts igauņu valodā. Tas ir vienkārši neiespējami," viņš piezīmēja.
Kariss norādīja, ka "labs risinājums" šai problēmai viņam nav zināms. "Taču tā tas noteikti nedarbojas," viņš apliecināja.
Pēc viņa domām, viens no iespējamiem variantiem būtu liela skaita igauņu valodas skolotāju novirzīšana uz krievvalodīgajiem bērnudārziem tajā posmā, kad bērni vēl nemācās, bet "iegūst", valodu.

Cilvēki nedrīkst justies apdraudēti

"Taču valoda ir tikai viens jautājums no daudziem citiem. Esmu jau runājis par izglītību, taču cilvēkiem ir jājūtas drošībā valstī un jāsaprot, ka igauņu valodas zināšanas paver viņu priekšā jaunas iespējas," viņš uzsvēra.
Tātad, turpināja Kariss, vajadzīga motivācija, lai cilvēki mācītos šo valodu. "Kaut kur tā ir, taču daudzviet tās vēl nav," viņš paskaidroja.
Учебники эстонского языка. - Sputnik Latvija, 1920, 09.09.2019
Latvijas iedzīvotāji brauc prom uz Igauniju mācīties krievu valodā
Jautāts, kādas ir viņa domas par ideju bez maksas nodrošināt tikai augstāko izglītību igauņu valodā, Igaunijas prezidents teica, ka tas "mazliet odīs pēc diskriminācijas".
Pēc viņa vārdiem, Igaunijas augstskolas iemācījušās itin legāli apiet tādus noteikumus, izmantojot esošās iespējas. "Tā šeit jau notika ar angļu valodu mācību procesā: dažkārt veidojas situācija, kad pasniedzējs un lielākā daļa studentu pieder pie citvalodu vides. Tas droši vien nav gluži pareizi," paziņoja Kariss.

Ko par izglītības igauniskošanu domāja iepriekšējā prezidente

Igaunijas jaunā prezidenta viedoklis par to, ka vispārēja krievu skolu pāreja pie mācībām igauņu valodā nav iespējama, kardināli atšķiras no viņa priekšgājējas – Kersti Kaljulaidas domām.
Savās runās prezidenta postenī viņa ne vienu vien reizi uzsvēra: šis process ir jāpaātrina, pat pauda izbrīnu par to, ka Igaunijas iepriekšējā valdošā koalīcija (no 2019. līdz 2021. gadam valdībā bija Centra partija, "Tēvzeme" un Igaunijas konservatīvā tautas partija), pēc viņas domām, "pati nacionālistiskākā no visām", divu gadu laikā nav izšķīrusies pilnībā likvidēt krievvalodīgo izglītību valstī.
Президент РФ В. Путин встретился с президентом Эстонии К. Кальюлайд - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2019
Politika
Igaunijas prezidente gaisināja "šausmu stāstus" par krievu valodu
Iepriekš jau vēstīts, ka Alaru Karisu ievēlēja Igaunijas prezidenta postenī 31. augustā, prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā. Viņš bija vienīgais reģistrētais kandidāts, ko izvirzīja valdošā Reformu partija un Centra partija.
Ziņu lente
0