Viedoklis

"Vislabākais prezidents": miljoniem amerikāņu Putins kļuva par elku

© POOL / Pāriet pie mediju bankasПрямая линия с президентом РФ Владимиром Путиным
Прямая линия с президентом РФ Владимиром Путиным - Sputnik Latvija, 1920, 01.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Demokrātiskās partijas nežēlīgā cenzūra Savienotājās Valstīs novedusi pie paradoksāla rezultāta. Kā visi normāli cilvēki, amerikāņi sākuši meklēt alternatīvus viedokļus par notiekošo.
Taču sociālie tīkli un pārlūki sāka attīrīt infolauku no "nepareiziem" un "konspiroloģiskiem" viedokļiem. Acumirklī pazuda veselas domubiedru grupas, komentārus dzēsa bez žēlastības.
Kādu laiku Trampa atbalstītāji mēģināja sazināties juridiskajā vietnē "Breitbart". Šā gada janvārī, kad ASV plosās skandāli ar Baidena inaugurāciju, jebkāda niecīga publikācija varēja sakrāt 30-40 tūkstošus komentāru. Cilvēki apmeklēja tīmekļa vietni, lai pačatotu — apspriest varas nodošanu, saprast, kas notiek valstī, padiskutēt par Trampa plāniem. Nav zināms, kura "direktīva" tā bija, varbūt arī vietnes vadība pati lēma, bet "Breitbart" sāka nežēlīgi dzēst visus komentārus, portālā RIA Novosti stāsta Viktorija Ņikiforova.
.Dažos liberālos un demokrātiskos izdevumos sen jau slēgta sadaļa "Komentāri". Tāda nu reiz ir demokrātija.
Tā nu, bēgot no nežēlīgās tolerances, amerikāņu publika nonāca pie sava veida rezervāta, kur valdīja brīvība un veselais saprāts. Tur pat nebija nekādu transpersonu. Tas bija infolauka stūrītis, kurā publicēja ziņas no Krievijas.
Īpaši populāri kļuva citāti no Krievijas prezidenta runām, rīkojumi un lēmumi. Tos apspriež kaislīgi un ar interesi, un tas ir saprotams: mūsdienās Vladimirs Putins ir vienīgais pasaules līderis, no kura amerikāņi var uzzināt patiesību par situāciju ASV un vispār uz planētas. Pārējie līderi ir aizņemti ar savām darīšanām vai baidās.
Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija, 1920, 16.06.2021
Viedoklis
"Putinu – ASV prezidenta postenī!": Rietumi apspriež Krievijas līdera interviju
Nē, tas nebūt nenozīmē, ka visi amerikāņi viņu atbalsta. Krievijas prezidentu viņi dažreiz lamā, dažreiz uzslavē. Pie tam ar sāpīgu uzstājību nemitīgi salīdzina viņu ar saviem līderiem, bet situāciju Krievijā – ar situāciju Amerikā.
Putins atgādina par Kapitolijā nošautās Trampa atbalstītājas Ešlijas Bebitas traģisko nāvi. Amerikāņi ar entuziasmu atsaucas uz situācijas skumjo ironiju: "Līdz kam esam nonākuši, ja par amerikāņu veterāni (Bebita dienēja Gaisa spēkos) uzstājas Krievijas, nevis ASV prezidents..."
Diskusija plešas plašumā: "Putinam nav tiesību spriest par mūsu iekšējām lietām! <...> Jūs neesat patrioti, bet nodevēji!" — "Lūk, kādas ir kaislības pēc valdošā režīma. Laizi zābakus augstajā līmenī!"
Putins apsūdz Savienotās Valstis par apvērsuma organizāciju Ukrainā. Amerikāņi strīdas: "Atrakstos. Tā ir konspiroloģija <...>" — "Nē, tie ir jūsu uz propagandas balstīti aizspriedumi <...>" — "Nu, ja mēs patiešām būtu organizējuši apvērsumu, lai neļautu Putinam "padarīt Krieviju atkal diženu", tad uzreiz būtu jāuzņem Ukraina NATO <.. >" — Kādēļ? Viņi tikai izsūktu mūsu resursus, bet kaujas spēja viņiem ir niecīga, viņu dēļ nav jēgas strīdēties ar Krieviju <...>."
Taču visvairāk amerikāņiem iepatikās ziņa par to, ka Putins ir parakstījis likumu, kas uzdod interneta gigantiem veidot savus birojus Krievijā. Viņi to uztver kā cīņu ar to trako cenzūru, ko savās platformās ieviesa lielāki sociālie tīkli.
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija, 1920, 14.07.2021
Politika
Nozīmīgākās atziņas no Vladimira Putina raksta par krievu un ukraiņu vienotību
Formāli "Facebook", "Google" un "Twitter" ir amerikāņu kantori. Tikai pašu ASV pilsoņu domas ir citātas. Viņu acīs tās ir tādas aizdomīgas bodītes, kas nesaprotamā veidā sagrābušas kontroli pār miljardiem cilvēku. Viņu totalitārā idejiskā kontrole kaitina tik stipri, ka par patriotismu vairs nav ne runas.
Īpaši nežēlīgi sociālie tīkli un platformas vērsās pret amerikāņu konservatoriem. Protams, tie ir sajūsmā par Krievijas ierobežojošiem pasākumiem: "Krievija padarīja to, ko mēs sen jau grasījāmies <...> pie mums korporācijas paliek nesodītas, jo sen jau uzpirkušas visus senatorus un kongresmeņus valstī <...>" — "Katrai valstij vajadzīgs tāds likums." – "Tas ir ļoti prātīgi, kāpēc mēs tā nedarām?"
Kā Vladimirs Putins kļuva par infolauka superzvaigzni? No vienas puses, savu darīja amerikāņu totāla vilšanās par valdošo režīmu. Putina stils krāsi atšķiras no Baidena un viņa "politbiroja" kūtrās valdīšanas.
No otras puses, tās ir ilgas pēc glābēja, kurš atnāks un izvilks amerikāņus no tās... hmm-m... bedres, kurā tie patlaban atrodas. Tramps pagaidām glābēja lomā "ieslēdzis pauzi", un tā ievelkas. Sabiedrība dabiski pārslēdzās uz Putinu.
Savu lomu spēlē arī mērogs. Cik mūsu pasaulē ir patiesi suverēnu valstu? ASV, Ķīna, Krievija un varbūt Indija. Bet Ķīna un Indija mentāli ir ļoti tālu no amerikāņiem. Krievi ir daudz saprotamāki, un tieši tas padara viņu viedokli tik interesantu.
Прямая линия с президентом РФ Владимиром Путиным - Sputnik Latvija, 1920, 01.07.2021
Krievijā
Tiešā līnija ar Putinu: Krievijas prezidenta izteikumi
Galvenais ir tas, ka Krievijas prezidents amerikāņiem ir vienīgais sakaru kanāls ar realitāti. Ar amerikāņu propagandu tās diženums izspēlējis ļaunu joku. No tās nevar paslēpties, tā tik vienveidīgi uzspiež savu politkorekto dienas kārtību, ka to sāk uztvert kā informatīvu troksni. Visu šo liberālo muldēšanu tikpat kā neklausās, tāpat kā Padomju Savienībā klausījās rituālās apraides no partijas sēdēm.
Interesantākais nāk no ārzemēm. "Ienaidnieku balsu" lomu amerikāņiem šodien spēlē Krievijas mediji, bet vietējo disidentu neformālā līdera lomā veiksmīgi uzstājas Vladimirs Putins.
Miljoniem ASV iedzīvotāju nopietni spriež par to, ka konservatīvo vērtību cienītājiem jāatbalsta viens otru visā pasaulē. Lūk, raksturīgs viedoklis: "Trampam būtu enerģiskāk jācīnās ar liberāļiem, mums, iespējams, jāapvienojas ar Krieviju kaut kādos jautājumos <...> jāorganizē ietekmīgas grupas cīņai ar "demokrātiem"."
Šķiet, ka Krievija jau izgājusi cauri visiem posmiem rietumu informācijas laukā. Padomju Savienību lamāja un no tās baidījās. 90. gados sabrukušo Krieviju nemitīgi slavēja. Kad valsts celās kājās, "partneri" sāka uztraukties. Sākās informatīvie uzbrukumi, sākumā piesardzīgi. Jo stiprāka kļuva Krievija, jo trakāks kļuva informatīvais karš.
Krievi sen jau ir pieraduši: ja rietumu mediji lamājas, mēs visu darām pareizi. Ja pēkšņi sāk slavēt, kaut kas nogājis greizi.
Vladimirs Putins, Krievijas Federācijas prezidents - Sputnik Latvija, 1920, 23.06.2021
Krievijā
Putins apsolīja darīt visu iespējamo miera un Krievijas drošības labā
Bet patlaban izveidojas patiesi paradoksāla situācija. Simtiem miljonu cilvēku visā pasaulē aktīvi atbalsta Putinu un to Krieviju, ko viņš būvē. Tādu sirsnīgu nesavtīgu atbalstu neizdevās panākt pat Padomju Savienībai, neskatoties uz tās resursiem.
Turklāt tas nav oficiāls komunistu, partijas biedru atbalsts, kā agrāk. Nē, tā ir tautas masu stihiska izpratne, ka mūsu turbulentajos laikos Krievijai reāli paveicies ar vadītāju. Šī valsts kļūst par paraugu, ko vēlētos atdarināt, - tā paņem no pasaules prakses visu, kas tai piedien, noraidot to, kas neatbilst nacionālajai mentalitātei un pārliecināti ietur savu līniju, ignorējot jebkādus globālās priekšniecības mēģinājumus iejaukties viņas darīšanās.
Suverenitāte, neatkarība un patstāvība — tas ir Krievijas mīkstais spēks. Tas atstāj milzīgu iespaidu uz miljoniem cilvēku visā pasaulē. Viņi grib kaut ko līdzīgu savām valstīm. Nevis drūmu pasaules kārtību ar tās kazarmu disciplīnu un transpersonām, bet patiesu patstāvību, politiskas daiļrades iespēju un dialogu.
Lai kā oficiālie Rietumu mediji lamā Krievijas līderi, vienkāršie cilvēki turpina viņu atbalstīt. "Putins ziņās ir diktators, Putins internetā ir memu dievs," šo paradoksu formulē komentētājs. —"Bet realitātē viņš ir vislabākais prezidents," piebilda otrs.
Īpaši pārsteidz, ka šos komplimentus raksta angļu valodā zem kārtējas amerikāņu melīgās filmas: tajā Krievijas prezidentu ierasti apvaino mēģinājumos sagraut pasaules kārtību un kaut ko tur nelabu sadarīt ar demokrātiju. Rodas sajūta, ka šo bleķi neviens neskatās, bet cilvēki vienkārši atbalsta Putinu.
Maskavas panorāma - Sputnik Latvija, 1920, 23.06.2021
Vladimira Putina raksts: Būt atklātiem, neskatoties uz pagātni
Viņa interviju NBC joprojām apspriež. Galvenais temats ir vārda brīvība, ko Krievijas prezidents aizstāvēja diskusijā ar amerikāņu žurnālistu. "Jūs man aiztaisāt muti. Vai tā ir vārda brīvība?" — Cik labi teikts! — pauž sajūsmu komentētājs. — "Kur, kur viņš to teica, norādiet timeline." — "Putins ir gudrāks un uzticamāks nekā visi amerikāņu politiķi kopā," raksta trešais.
Tad diskusijā iesaistās komentētājs ar krievu uzvārdu, un sliktā angļu valodā sāk pierādīt amerikāņiem, ka "ne viss ir tik viennozīmīgi", "patiesībā" Putinu nemīl, bet Krievijā "par vienu komentāru sociālajos tīklos iebāž aiz restēm". Par komentētāju smejas.
Jau pirms pieciem gadiem izdevumā "The Atlantic" vērīgs autors aprakstīja interesantu fenomenu: "labējās protesta partijas Rietumos, kas tic savu valstu suverenitātei, neatkarībai, vēsturiskajai unikalitātei, pakāpeniski pārtapušas par ultralabējo "kominterni", un tā izrādījusies daudz efektīvāka nekā padomju laiku kreisā kominterne.
Par labējās kominternes pievilkšanas centru šodien kļūst Krievija - supervalsts, kas spēj pārveidot pasaules karti, bet tiecās pēc mierīgas attīstības. Valsts, kas ciena gan savas, gan citu tradīcijas. Valsts, kur nevis gāž, bet ceļ pieminekļus. Šo unikālp pieeju miljoniem cilvēku acīs iemieso Vladimirs Putins.
Ziņu lente
0