Viedoklis

Ukrainā izdomājuši, kā uz visiem laikiem pieveikt ienaidniekus

© Sputnik / Григорий Василенко / Pāriet pie mediju bankasСотрудники спецподразделения СБУ
Сотрудники спецподразделения СБУ - Sputnik Latvija, 1920, 31.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas valdība atbalstījusi likumprojektu, kas var pielikt punktu pat teorētiskai iespējai izpildīt Minskas protokolus no Kijevas puses.
Atgādināsim, ka tikai pirms pāris nedēļām Ministru kabinets apstiprināja likumprojektu par tā saucamo pārejas periodu: tajā runa ir par "lielisko nākotnes Ukrainu", kas kontrolēs Krimu un vidu Donbasu, vērienīgi apšņāps vietējo iedzīvotāju tiesības un skalos smadzenes, bet teritorijā slies augšā nebeidzamus pieminekļus un memoriālus par godu "peremogai" pār Krieviju. Par jauno likumu portālā RIA Novosti stāsta Valērijs Mihailovs.
Tagad valdība iesniegusi parlamentā likumprojektu "Par grozījumiem vairākos Ukrainas likumos jautājumā par organizācijas atzīšanu par teroristisku", kam, maigi sakot, vajadzētu vienkāršot teju vai kuras katras Kijevas varasvīriem nepatīkamas personu grupas atzīšanu par teroristisku.
Lai arī pēc tāda likuma pieņemšanas neizbēgami tiks pārkāptas ne tikai Ukrainas saistības Minskas protokolu ietvaros, bet arī cilvēka pamata tiesības un brīvības valstī, Rietumi noteikti atkal neliksies ne manīt pat tik skandalozus soļus.
Prezidenta vēlēšanās Ukrainā - Sputnik Latvija, 1920, 27.08.2021
Viedoklis
Ukraina: krīzes jubileja
Likumprojekta anotācijā tā nepieciešamība skaidrota izsmalcināti un miglaini, jo autori neuzdrīkstējās norādīt patieso mērķi – vienkāršāk piekārt "teroristiskas organizācijas" etiķeti un paplašināt attiecīgos kritērijus.
Jāpiebilst, ka Ukrainas varas pārstāvji dažādos līmeņos jau veselus septiņus gadus pūlas nosaukt Luganskas un Doņeckas tautas republikas par teroristiskām organizācijām. Arī karš Donbasā sākās kā antiteroristiska operācija. Ukrainas valdība ar šīm idejām izgāja pat starptautiskā līmenī. Tomēr viņiem nekādi neizdevās panākt tādu definīciju pat no Ukrainas tiesas puses, nerunājot jau par starptautisko līmeni. Ja jaunais likums tiks pieņemts, situācija var krasi mainīties.
Pirmkārt, parādās teroristiskas organizācijas definīcija ar plašu interpretāciju. Tā ir "stabila hierarhista vairāku personu (piecu un vairāk) apvienība, radīta ar teroristiskas darbības mērķi, kuras ietvaros tiek sadalītas funkcijas, nosprausti noteikti uzvedības noteiumi, kas šīm personām ir obligāti teroristisko aktu sagatavošanas un īstenošanas laikā." It kā nekā briesmīga nav: vajag nospraust mērķi (teroraktu īstenošana), vajadzīgi paši terorakti. Taču jau nākamais teikums visu maina: "organizācija tiek atzīta par teroristisku, ja vismaz viena persona, kas ir šīs organizācijas loceklis vai ir ar to saistīta, īsteno teroristisku darbību ar noteikumu, ka šo darbību aptver vismaz viena organizatora vai vadītāja (vadošā orgāna) vai beneficiārā īpašnieka iecere."
Salīdzinājumam: tagad, lai organizāciju atzītu par teroristisku, ir jāpierāda, ka vismaz viena tās nodaļa nodarbojas ar terorismu ar tās vadības ziņu. Bet tagad runa ir ne tikai par atsevišķu organizācijas locekli, bet pat par kaut kādu personu, kas ar to saistīta!
Участники радикальных движений в Киеве, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 25.08.2021
Viedoklis
Demokrātija tikai vārdos: kā Ukraina kļuvusi par represiju un cenzūras valsti
Ir daudz vienkāršāk piespiest tiesu atzīt kādu personu par teroristu, nevis izstrādāt tādu triku ar veselu struktūru. Pēc tam jau ir tīrais sīkums atzīt, ka šim "teroristam" ir saikne ar organizāciju, ko vajag atzīt par teroristisku, vai nolemt, ka viņa darbību "ietver vadītāja nodoms". Piedevām jāpiebilst, ka jēdziens "ietver nodoms" nekādi nav atšifrēta – var gadīties, ka runa ir par slepeniem sapņiem. To pavisam noteikti var interpretēt daudz plašāk nekā jēdzienu "ar ziņu".
Tālāk izklāstīts, ka pietiek atzīt personu par vainīgu pēc viena no sešiem Krimināllkodeksa pantiem, lai atzītu organizāciju par teroristu. Runa ir par sekojošiem pantiem:
teroristisks akts;
iesaistīšana terorakta izpildē;
publiska kūdīšana uz terorismu;
teroristiskas organizācijas dibināšana;
līdzdalība teroraktā
terorisma finansēšana
Kā redzam, pieci no sešiem pantiem neparedz par paša teroristiskā akta izpildi.
Pasludinot cilvēkam spriedumu saskaņā ar vienu no šiem pantiem, tiesa ar UDD protekciju komplektā atzīs par teroristisku arī organizāciju, ar ko cilvēkam ir kaut kāds sakars.
Tālāk tiesas spriedums piecu dienu laikā tiek nodots UDD, kas trīs dienu laikā iekļauj organizāciju teroristu reģistrā. Tas atradīsies UDD oficiālajā vietnē. Tajā būs pieejams organizācijas nosaukums, ziņas par vadītājiem un beneficiāriem, atsauce uz tiesas lēmumu un ziņas par veiktajiem krimināli tiesiska rakstura pasākumiem. Tas ir ne tikai cietumsods konkrētai personai, bet arī organizācijas darbības aizliegums, aktīvu konfiskācija un tā tālāk.
No praktiskā viedokļa redzams, ka, piemēram, jebkuru apšaudi pie saskarsmes līnijas Donbasā UDD var kvalificēt (kā tas jau vairākkārt nostrādāts) kā teroristisku aktu. Tālāk pēc aprakstītās shēmas, izskatot lietu tiesā, neatzītās republikas, pēc būtības automatiski tiks atzītas par teroristiskām. Un tas apglabās jebkādu iespēju pildīt Minskas protokolus.
Сотрудники полиции осматривают место, где 3 августа был найден мертвым Виталий Шишов  - Sputnik Latvija, 1920, 05.08.2021
Viedoklis
Vai Latvijas specdienesti palīdz Ukrainas neonacistiem?
Ņemot vērā Kijevas režīma ietiepību, iespējams, tādu triku mēģinās pastrādāt arī pret Krieviju vai kādu no tās iestādēm un organizācijām.
Taču arī tas vēl nav viss. Likumu taču var likt lietā kā rungu pret politiskajiem oponentiem (partijām, opozīcijas medijiem utt.) un pat cilvēkiem ar aktīviem – tā būtu leģitīmāka metode tos atņemt nekā Nacionālās drošības un aizsardzības padomes ārpustiesas lēmumi. To, ka šādien nolūkiem UDD atradīs pietiekami daudz provokatoru, apliecina Ukrainas jaunākā vēsture: no Arkādija Babčenko pseidoslepkavības, uz kā uzķērās pat Rietumu līderi, līdz īstām slepkavībām – Oļesja Buzinas un Pāvela Šeremeta nāves, kā arī cilvēku sadedzināšanas Odesā.
Tātad runa ir ne tikai par atkāpšanos no Minskas vienošanās, bet arī tālāku totalitārisma nostiprināšanos Ukrainā ar nacistisku smaku.
Protams, lai īstenotu visu minēto, jāpanāk, lai likumprojektu apstiprinātu parlaments. Starp citu Ukrainas izstāšanās no Minskas protokoliem neko daudz neprasa: vai nu "teroristisko" vai iepriekš minēto "pārejas perioda" likummprojektu. Domājams, parlamentam nebūs grūti pieņemt arī abus, ja tikai Rietumu aizbildņi nesados pa pirkstiem Zeļenskim un viņa kompānijai.
Ziņu lente
0