Baltijā

Migrantus Lietuvā izmitinās bijušajā cietuma ēkā

© AP Photo / Mindaugas KulbisНелегальный мигрант в лагере на границе Литвы и Белоруссии
Нелегальный мигрант в лагере на границе Литвы и Белоруссии - Sputnik Latvija, 1920, 31.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Labošanas darbu iestādes teritorijā pie robežas ar Kaļiņingradas apgabalu ir viss nepieciešamais nelegāļu ziemošanai, apgalvo Lietuvas Iekšlietu ministrija.
RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Lietuvā pieņemts lēmums pārvietot migrantus uz Ķībārtu koloniju pie robežas, vēsta Sputnik Lietuva.
"Vispirms parūpēsies par migrantiem Rudninku nometnē, jo šeit apstākļi, domājams, ir sliktākie no visiem migrantu pagaidu centriem Lietuvā. Tāpat mēs nodrošināsim siltākus mājokļus bērniem un sievietēm. Gada aukstajā laikā mēs nodrošināsim piemērotu mājokli ārzemniekiem, kuri nelikumīgi šķērso valsts robežu, līdz tiks izskatīti viņu lūgumi par patvēruma piešķiršanu," pastāstīja iekšlietu ministra vietnieks Vitālijs Dmitrijevs.
Мигранты на польско-белорусской границе - Sputnik Latvija, 1920, 24.08.2021
Foto
Starp Poliju un Baltkrieviju: kā dzīvo migranti, kurus nepieņem neviena valsts
Resors novērtējis vairākus desmitus tukšu un neizmantotu ēku, tomēr neviena no tām nebija piemērota tik lielam skaitam cilvēku, bet to infrastruktūra nav piemērota no drošības viedokļa. Rezultātā ar Tieslietu ministriju saskaņots lēmums pārvietot nelegāļus uz Ķībārti.
IeM atzīmēja, ka labošanas darbu iestādes teritorijā ir apkure, elektrība, internets, ūdens un silts uzturs, kā arī medicīnas punkts. Turklāt telpās ir viss atpūtai nepieciešamais: ir bibliotēka, amatu centrs, trenažieru zāle, kā arī sporta un basketbola laukumi teritorijā.
Ja migranti pārcelsies uz Ķībārtiem, viņu izmitināšana un aizsardzība atbildīs likumam par ārzemnieku tiesisko status.
Ķībārtu pilsēta Marijampoles apriņķī atrodas uz robežas ar Kaļiņingradas apgabalu. Piems dažiem gadiem cietums izpelnījās slavu, kad divi ieslodzītie translēja sociālajos tīklos savu iedzeršanu. Skandāli nerimās – pērn cietuma darbiniekus turēja aizdomās, ka viņi nelikumīgi izlaiduši brīvībā Kolumbijas narkotiku tirgoni.
Начальная школа-интернат для детей с физическими и умственными нарушениями в Эзерсала, где планируют размещать мигрантов - Sputnik Latvija, 1920, 21.08.2021
Latvijā
Nelegāļi skolēnu vietā: kā izskatās topošā bēgļu nometne Latvijā
Vēl nesen Ķībārtu kolonijā sodu izcieta arī Krievijas pilsonis Jurijs Meļs, kurš notiesāts lietā par 1991. gada 13. janvāra notikumiem pie Viļņas televīzijas torņa.
Kopš gada sākuma uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas aizturēti vairāk nekā 4,1 tūkstotis nelegālo migrantu – 55 reizes vairāk nekā pērn. Par migrācijas krīzi Viļņa vaino Minsku.
Savukārt baltkrievu robežsargi sistemātiski ziņo par to, ka Lietuva nelikumīgi pārsviež bēgļus uz Baltkrievijas teritoriju. Piemēram, aizvadītajā nedēļā karavīri atrada uz robežas ar Lietuvu divus jaunus vīriešus un cienījama vecuma sievieti, kam bija vajadzīga neatliekama medicīniskā palīdzība.
Kad sievietei kļuva labāk, viņa pastāstīja, ka pie robežas bēgļus nogādājuši lietuviešu varasiestāžu darbinieki. Viņi visi devas uz Lietuvu lūgt patvērumu, taču vietējie likumsargi mērdējuši viņus badā, draudējuši un pielietojuši fizisku spēku, kā arī apsolījuši nogalināt migranti, ja viņa atgriezīsies Lietuvā.
Ziņu lente
0