Baltijā

Igaunijas prezidente: ES varētu kļūt stratēģiski autonoma bez NATO un ASV

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Эстонии Керсти Кальюлайд во время встречи с президентом РФ Владимиром Путиным, 18 апреля 2019
Президент Эстонии Керсти Кальюлайд во время встречи с президентом РФ Владимиром Путиным, 18 апреля 2019 - Sputnik Latvija, 1920, 31.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas valsts vadītāja Kersti Kaljulaida, kam atlikušas vien dažas dienas līdz prezidenta pilnvaru termiņa beigām, iezīmējusi savu oriģinālo viedokli par Eiropas Savienības nākotni, kas nav stingri saistīta ar Vašingtonas militāro politiku.
RĪGA, 31. augusts – Sputnik. Eiropas Savienībai varētu būt vajadzīgi 10-15 gadi, lai panāktu pilnu stratēģisko neatkarību no ASV un Ziemeļatlantijas alianses, uzskata Igaunijas valsts vadītāja Kersti Kaljulaida, portālā Sputnik Meedia stāsta Alans Hantsoms.
Savā prezidentūras noslēgumā Kaljulaida joprojām pārsteidz pasauli ar visai oriģināliem izteikumiem. Pēc viņas skaļās prognozes par to, ka Ukrainai, Moldovai un Gruzijai nedraud iestāšanās ES un NATO vēl vismaz 20 gadus, tagad Kersti Kaljulaida intervijā izdevumam Diplomatia, ko pārpublicēja ERR, iezīmēja savu viedokli par ES stratēģisko autonomiju bez saiknes ar Baltā nama politiku. Skanēja arī tradicionālie briesmu stāsti par bēdīgi slaveno Maskavas "agresiju", kas it kā esot vērsta pret Eiropu.

Velti vien piecus gadus bikses deldējuši NATO

Igaunijas prezidentes ieskatā, sadarbības stiprināšana aizsardzības jomā pašas ES ietvaros ļaus "atbiedēt" Krieviju. Viņa sūdzējās, ka pieci gadi, ko Igaunija nosēdējusi NATO galvenajā mītnē, nekādi nav veicinājuši PGA sistēmas radīšanu tās teritorijā, lai arī Tallina kārtīgi tērē vairāk nekā 2% IKP militārām vajadzībām.
Президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija, 1920, 26.08.2021
Baltijā
Kersti Kaljulaida: neiesaku igauņiem investēt Ukrainā
"Iespējams, vismaz sestajā gadā atzīsim šo faktu vai radīsim jaunu līdzekļu sadales mehānismu? Šajā jautājumā ES strādā efektīvāk nekā NATO," konstatēja Kaljulaida.
Viņa atcerējās, ka ASV apgalvoja amerikāņiem: būtu lietderīga ES un NATO mijiedarbības paplašināšana aizsardzības jomā un centās kliedēt viņu bažas šajā jautājumā.
Igaunijas prezidente uzskata, ka Eiropas Savienībai varētu būt vajadzīgi 10-15 gadi, lai panāktu pilnu stratēģisko neatkarību no ASV un Ziemeļatlantijas alianses. To Brisele varētu demonstrēt patstāvīgā militārā operācijā, piemēram, Lībijā.

Ak, ko gan labu man izdarīt!

Igaunijas valsts vadītāja, kas drīz vien pametīs posteni, nepiemirsa arī reveransu savam aizokeāna kolēģim Džo Baidenam.
Президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija, 1920, 21.07.2021
Pasaulē
ASV mediji: Igaunijas prezidente var kļūt par nākamo NATO ģenerālsekretāru
Viņasprāt, Baidens nav no tiem, kas rītos mostas ar vārdiem "Cik labi ir būt prezidentam!", bet gan no tiem, kuri saka: "Jā, es esmu prezidents. Ko labu es varētu darīt savai valstij un citiem?" Patiešām, gluži kā tas labsirdīgais jūrnieks no padomju multenes "Zilais kucēns" (starp citu, tan nav nekāda sakara ar LGBT tēmu).

Rūgta patiesība Ukrainai un citiem eirosapņotājiem

Iepriekš jau stāstīts, ka Kersti Kaljulaide savas vizītes laikā Kijevā, kur viņa piedalījās "Krimas platformā", intervijā izdevumam "Evropeiskaja pravda" paziņoja, ka Ukraina, Gruzija un Modova šobrīd neatbilst ES prasībām un tām būs vajadzīgi "20 darba gadi", turklāt atgādināja, ka obligāts NATO noteikums ir kontroles atjaunošana pār savām teritorijām.
Viņa ieteica igauņiem neieguldīt naudu Ukrainā, ņemot vērā risku zaudēt investīcijas.
Vienlaikus Igaunijas valsts vadītāja pamatīgi pārsteidza vecākās paaudzes cilvēkus, teikdama, ka PSRS esot "deportējusi" inženierus uz Igauniju, tāpat kā pašus igauņus uz Sibīriju. Pēc viņas vārdiem, viņa pat esot satikusi tādus cilvēkus jau 2000. gadu sākumā.
Ziņu lente
0