Pasaulē

ASV aizliegušas saviem karavīriem Eiropā pirkt Krievijas energoresursus

CC BY-SA 2.0 / David B. Gleason / The PentagonШтаб-квартира Министерства обороны США
Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija, 1920, 31.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizliegums attiecas uz visu veidu enerģētiskajiem resoriem un ir spēkā tikai Eiropas teritorijā.
RĪGA, 31. augusts – Sputnik. ASV militārās bāzes Eiropā no 2021. gada 1. oktobra nevarēs noslēgt līgumus par energoresursu iepirkšanu no Krievijas Federācijas, vēsta Sputnik Meedia, atsaucoties uz RIA Novosti. Par to ASV Federālajā reģistrā publicēts oficiāls dokuments.
Aizlieguma iniciators ir Pentagons. Saskaņā ar aizsardzības resora publicēto informāciju, aizlieguma mērķis ir "enerģētiskās drošības stiprināšana Eiropā" un attiecas uz jebkāda veida energoresursiem.
Строительство газопровода Северный поток-2 в Ленинградской области - Sputnik Latvija, 1920, 25.08.2021
Pasaulē
Tiesa nav atbrīvojusi "Ziemeļu straumi 2" no ES Gāzes direktīvas normām
Dokumentā uzsvērts, ka aizliegums attiecas tikai uz Eiropu. Piemēram, Turcijā tas nedarbojas, turklāt Pentagons pieļauj arī izņēmumus no šiem noteikumiem.
Zināms, ka Savienotās Valstis jau vairākus gadus pretojas Krievijas gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbiem, lai tām būtu iespēja piegādāt Eiropai savu sašķidrināto dabasgāzi. Lai nepieļautu projekta īstenošanu, Vašingtona ieviesusi virkni sankciju, kas iekļautas pat ASV aizsardzības budžetā.
Pret projekta īstenošanu iebilst arī Ukraina, kas baidās zaudēt ienākumus no Krievijas gāzes tranzīta uz Eiropu, Polija un Baltijas valstis, kas klāsta: projekts ir politisks un apdraud Eiropas energodrošību.
Krievijas vadība jau vairākkārt uzsvērusi, ka gāzesvads ir absolūti komerciāls projekts. 27. augustā koncerns "Gazprom" informēja, ka būvdarbi ir praktiski noslēgti un jau šogad pa to varēs piegādāt pirmos 5,6 miljardus kubikmetru degvielas.
Здание компании Газпром в Москве  - Sputnik Latvija, 1920, 20.08.2021
Pasaulē
"Gazprom" paziņojums par "Ziemeļu straumi 2" radījis vētru Eiropas gāzes tirgū
Ziņu lente
0