Latvijā

Kuldīgas iedzīvotāji neatbalsta mobilās asfalta rūpnīcas celtniecību pilsētas nomalē

CC BY 2.0 / Christine und Hagen Graf / Ventas RumbaВодопад Вентас-Румба в Кулдиге, Латвия
Водопад Вентас-Румба в Кулдиге, Латвия - Sputnik Latvija, 1920, 30.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kuldīgā plāno būvēt asfalta mobilo rūpnīcu: iedzīvotāji iestājās pret, taču būvvalde jau ir izsniegusi atļauju.
RĪGA, 30. augusts - Sputnik. Kuldīgas iedzīvotāji apvienojušies pret asfalta rūpnīcas celtniecību, ko uzņēmums "ARB 7" grasās būvēt pilsētas nomalē. Viņi uzskata, ka viņiem nav nepieciešama "smirdoša" asfalta rūpnīca, taču novada būvvaldē uzskata citādi, ziņo Rus.lsm.lv.
Rūpnīcai izraudzīja vietu rūpnieciskās apbūves teritorijā. Tur jau atrodas daži uzņēmumi. Iepriekš ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu šajā teritorijā tika sakārtoti pievedceļi un ielas. Tika ierīkots apgaismojums, paplašināti ūdenssaimniecības un kanalizācijas tīkli.
Маникюр - Sputnik Latvija, 1920, 29.08.2021
Latvijā
Skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem būs nepieciešams vakcinācijas sertifikāts
Gan Valsts vides dienests, gan Dabas aizsardzības pārvalde izsniedza atļauju būvniecībai, pret kuru iestājās Kuldīgas iedzīvotāji.
Pilsētas būvvaldē ignorē iedzīvotāju pretenzijas un arī izsniedza uzņēmumam "ARB 7" atļauju objekta izveidei. Tur skaidro, ka rūpnīca atradīsies rūpnieciskās apbūves zonā un nav nekādu iemeslu uzskatīt, ka tā darba rezultātā palielināsies piesārņojuma līmenis.
Tikmēr tikai 26 Kuldīgas iedzīvotāji atbalstīja rūpnīcas būvniecību, bet 601 noraidīja šo ieceri.
Būvniecības pretinieki uzskata, ka nevar būvēt rūpnīcu tur, kur ir cilvēku un transporta plūsma. Turklāt viņi uzskata, ka avārijas gadījumā tiks piesārņota Ventas upe. Turklāt darba vietu skaits rūpnīcā nebūs tik liels, lai varētu samierināties ar negatīvajām būvniecības sekām.
Rūpnīcas atbalstītājiem arī ir savs arguments. Viņi uzskata, ka šāda rūpnīca veicinātu novada attīstību.
Finanšu ministrija - Sputnik Latvija, 1920, 28.08.2021
Latvijā
Latvijas valsts parāds nākamgad var sasniegt 50% no IKP
Jāatzīmē, ka uzņēmums "ARB 7" ir ieguvis apbūves tiesības publiskā mutiskā izsolē jau 2020. gada novembrī. Tur norāda, ka rūpnīca būs mobila, proti, nevis nostiprināta ar pamatiem, bet novietota uz šķembotas pamatnes. Turklāt jau ir veikts piesārņojuma aprēķins.
Kā skaidro "ARB 7" projektu vadītājs Māris Grundmanis, uzņēmums ir saņēmis B kategorijas atļauju. Šīs atļaujas saņemšanas laikā tika detalizēti analizētas gan vielas, kas izdalās, gan to apmērs un apmēra salīdzinājums ar normu.
"Ja rūpnīca nepārsniedz nevienu no normām, es negribētu to saukt par piesārņojumu," norada Grundmanis.
Kuldīgas novada pašvaldības jurists Uģis Gauja arī uzskata, ka nav nekādu šķēršļu šādai celtniecībai. Pēc viņa vārdiem, teritorijas plānojums ļauj realizēt šo projektu, īpaši ņemot vērā to, ka, pēc aprēķiniem troksnis, smaka un vibrācija nepārsniedz noteiktu līmeni.
Работа за компьютером - Sputnik Latvija, 1920, 24.08.2021
Latvijā
Kādas profesijas būs pieprasītas tuvāko piecu gadu laikā
Ziņu lente
0