Pasaulē

Nosaukti globālas katastrofas termiņi

© NASAZeme no kosmosa
Zeme no kosmosa - Sputnik Latvija, 1920, 29.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Agrotehnoloģiju akadēmijas docents, klimatologs atklāja, kad īsti gaidāma globālā katastrofa.
RĪGA, 29. augusts — Sputnik. Ja cilvēce neveiks nopietnus pasākumus globālās sasilšanas palēnināšanai, jau pēc simt gadiem Pasaules okeāna līmenis, domājams, celsies par pieciem metriem. Tas novedīs pie jaunas lielas tautu staigāšanas. Par to radio "Sputnik Krimā" ēterā pastāstīja Krievijas Agrotehnoloģiju akadēmijas docents, klimatologs Vladimirs Rjabovs.
Zinātnieks paskaidroja: pat tad, ja okeāna līmenis celsies tikai par dažiem metriem, apmēram 30% planētas sauszemes teritoriju izrādīsies pārpludināti. Klimatologs atgādināja, ka šīs teritorijas ir apdzīvotas visblīvāk.
"Tas novedīs pie nepieciešamības pārvietot milzīgu skaitu cilvēku, pārcelt ražotnes un mājokļus," brīdināja klimatologs.
Rjabovs uzsvēra, ka provizoriski aprēķini liecina: jau līdz 2050. gadam Pasaules okeāna līmenis būtiski celsies.
"Savukārt klimata pārmaiņas tikai par dažiem grādiem novedīs pie tik globālām pārmaiņām, kam būs ļoti grūti pielāgoties," Rjabova teikto citēja RIA Novosti.
Zinātnieks atzīmēja, ka tādas prognozes, iespējams, nepiepildīsies, ja pasaules valstīm izdosies samazināt siltumnīcas gāzu izmešus un nobremzēt globālo sasilšanu. Pēc viņa domām, cilvēce spēj attālināt Pasaules okeāna līmeņa strauju celšanos par 300 gadiem.
"Protams, to nevar apturēt. Taču tad cilvēcei būs vairāk laika, lai sagatavotos jaunajiem apstākļiem, kas sagaida nākotnē," secināja klimatologs.
ANO ēka Ņujorkā  - Sputnik Latvija, 1920, 15.08.2021
Pasaulē
ANO brīdina par neatgriezenisku katastrofu uz Zemes
Zinātnieki regulāri publicē brīdinājumus par globālās sasilšanas nesto risku. Lai apturētu šo procesu, 2015. gadā vairāk nekā 190 valstis parakstīja Parīzes Klimata konvenciju, kuras mērķis ir samazināt izmešus, panākt tehnoloģisko pārbūvi un pielāgoties klimata pārmaiņām. Tāpat paredzēts palielināt atjaunojamo enerģijas avotu daļu.
Krievijā tiek izstrādāti un īstenoti pasākumi ogļskābās gāzes izmešu samazināšanai un apkārtējās vides aizsardzībai. Piemēram, novembrī prezidents Vladimirs Putins uzdeva valdībai līdz 2030. gadam nodrošināt siltumnīcas gāzu izmešu samazināšanu līdz 70% salīdzinājumā ar 1990. gada līmenim un izstrādāt valsts attīstības stratēģiju ar siltumnīcas gāzu izmešu zemu līmeni laika periodam līdz 2050. gadam.
Ziņu lente
0