Viedoklis

ASV piesaka Krievijas sportam "karu bez robežām"

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasОлимпиада-2020. Плавание. Четвертый день
Олимпиада-2020. Плавание. Четвертый день - Sputnik Latvija, 1920, 29.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vai jums šķita, ka ar izcilajiem sasniegumiem Olimpiskajās spēlēs un stingrās dopinga kontroles Krievijas sportisti ir atrisinājuši visas savas problēmas? Nekā nebija. Šķiet, problēmas nupat sākas.
Amerikāņu kongresmeņi nākuši klajā ar jaunu likumprojektu, salīdzinājumā ar kuru pat sirreālistiskais "Rodčenkova akts" ir tīrais sīkums. "Zelta akts", ASV Kongresa Helsinku komisijas daļdarbs iesaka pielīdzināt dopinga noteikumu pārkāpumus smagiem kriminālnoziegumiem – naudas atmazgāšanai un reketam, portālā RIA Novosti pastāstīja Viktorija Ņikiforova.
Ja likums tiks pieņemts, tā pielietošanas joma aptvers visu pasauli. ASV specdienesti meklēs "dopinga shēmu organizētājus" visās starptautiskajās sporta sacensībās, kurās piedalās vismaz viens amerikāņu atlēts, ko sponsorē vismaz viena amerikāņu firma vai translē vismaz viena amerikāņu telekompānija.
Likumi pret naudas atmazgāšanu un reketu (RICO) ASV pieņemti 1970. gadā cīņai ar mafiju. Tas paredz, ka par minētajiem noziegumiem aizdomās turamos ļauts noklausīties, izsekot, izmantot izsekošanā iegūtos materiālus tiesā. RICO lika lietā, lai ietupinātu aiz restēm Ņujorkas "krusttēvus" un korumpētos policistus Losandželosā un Kīvestā. Daudzi viņu vidū vēl aizvien izcieš sodu.
ASV sportisti XXXII Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā Tokijā  - Sputnik Latvija, 1920, 04.08.2021
Viedoklis
Amerikāņi izslēgti no godīgas spēles Olimpiādē
"Zelta akts", tāpat kā "Rodčenkova akts" būs eksteritoriāls. Tas paredz, ka ASV specdienesti varēs medīt citu valstu pilsoņus visā pasaulē. Izsekot, noklausīties, pieprasīt arestu un ekstradīciju uz ASV, bloķēt bankas kontus. Piedevām – īstenot kaut kādas mīklainas "specoperācijas". Pat domāt negribas, ko ar to domājuši amerikāņu politiķi.
Neviens neslēpj, pret ko vērsts šis likums. "Tādām autoritārām valstīm kā Krievija dopings joprojām ir asimetrisks ierocis, ar kura palīdzību tā pārkāpj likumu," klāstīja "Zelta akta" līdzautors, Helsinku komisijas loceklis Džo Vilsons.
Helsinku komijas līdzpriekšsēdētājs kongresmenis Stīvs Koens paskaidroja: likuma nozīmi apliecina amerikāņu atlētu sūdzibas Olimpiādē Tokijā. "Mūsu sportistiem ir aizdomas, ka dopingu joprojām pielieto," teica Koens.
Tā nepārprotami ir norāde uz amerikāņu peldētāja Raiena Mērfija īdēšanu, kam krievu sportists Jevgēņijs Rilovs atņēma zelta medaļu 200 metru distancē uz muguras. "Nu, nezinu, vai tur viss bija tīrs par 100 procentiem," Mērfijs teica Rokijā. Pēc tam klajā nāca sportiste Lilī Kinga. "Te (Olimpiādē – red.) ir daudz cilvēku, kam nevajadzētu te būt," viņa apgalvoja.
Absurds patiešām kāpj pāri malām. Gan WADA, gan SOK jau apliecināja, ka uzvarētājiem no Krievijas nav reģistrētas nekādas aizliegtas vielas. Viņi vienkārši cīnījās un godīgi uzvarēja. Tikai zaudētāji nespēj samierināties un tagad sauc palīgā varasiestādes. Labi vēl, ka ne armiju.
Аэропорт в Токио, куда прибывают спортсмены для участия в Олимпиаде - Sputnik Latvija, 1920, 21.07.2021
Pasaulē
Uzvaras cena: kāpēc Olimpiāde Tokijā var kļūt par farsu
Kāpēc gan tad nevarētu olimpiskās medaļas vienkārši izdalīt Valsts departamentā? Protams, tikai amerikāņiem. Vai aizdzīt līdz sacensību organizatora krastiem kādu aviācijas bāzes grupu? Lai no tās pieskatītu, vai neviens neapbižo amerikāņu sportistus. Sak, kas jums tur uzvarēja uz sestā celiņa? Krievs? Noteikti? Nēēēē, jūs tur pārbaudiet vēlreiz.
Vājprātu vēl audzē tas, ka absolūti visi pēdējā laika skandalozākie dopinga skandāli saistīti ar amerikāņu sportistiem. Vieglatlēti Šakariju Ričardsoni nupat atstādināja marihuānas dēļ. Vingrotāna Simona Bailza nespēja piedalīsies spēlēs, jo viņai neatveda ritalīnu. Pirms trim gadiem par dopingu diskvalificēja leģendāro peldētāju, daudzkārtēju olimpisko čempionu un pasaules čempionu Raikenu Lohti. Vai atceraties slaveno velosipēdistu Lensu Armstrongu, kas visu savu karjeras laiku nosēdējis uz kortikosteroīdiem?
Tie ir tikai skandalozākie gadījumi. Pie tam pasaulei vispār nav zināms, kas notiek, piemēram, ASV profesionālajā sportā. Runa ir par visā pasaulē pazīstamajām nacionālajām basketbola, beisbola, hokeja līgām. Tūkstošiem pazīstamu sportistu, bizness triljoniem dolāru vērtībā, kulta sacensības. Un visu šo slāni amerikāņu antidopinga komiteja USADA nekontrolē vispār.
Katrai līgai ir sava organizācija, kas it kā seko dopinga lietošanai, taču tur grozās tāda nauda, ka neviens nevienu negad nepieķer. Pašam būs sliktāk. 2012. gadā WADA ģenerāldirektors Deivida Haumans publiski kritizēja NBA (Nacionālo basketbola asociācija) par trūkumiem dopinga kontrolē. Viņs pat ieteica leģendāriem basketbolistiem nodot analīzes. Taču viņi visi augstprātīgi ignorēja šo ideju.
Piedevām amerikāņu sportistu problēmas lieliski zināmas "pašā augšā". Tie ir sistemātiski procesi un gadu gaitā tikai padziļinās, kropļojot desmitiem tūkstošu bērnu un jauniešu. Nē, tā nav Krievijas propagandas iedomas. Uzklausīsim ASV prezidentu.
Спринтер Ша’Карри Ричардсон - Sputnik Latvija, 1920, 11.07.2021
Viedoklis
Amerikāņi vēlas, lai Olimpiādē piedalītos narkomāne
"Amerikāņu sportisti visos līmeņos – gan profesionāļi, gan amatieri, gan universitāšu sporta parstāvji (...) – viņi visi nespēj turēties pretī kārdinājumam izmantot steroīdus vai citas aizliegtas vielas. (...) Īpaši liels ir spiediens augstākajā līmenī, tur, kur jāiegūst vieta izlasē, (...) jo tu ierodies ģērbtuvē un ieraugi sāncensi, kurš vasarā pieaudzējis muskuļu masu par 20 mārciņām (deviņi kilogrami – red.), un domā: ei, paga, man arī jādara tāpat, citādi viņš ieņems manu vietu izlasē. (...) Tā ir gigantiska problēma..."
Tas ir citāts no Džo Baidena runas — 2008. gadā viņš bija ASV senators no Delavēras štata, un tik temperamentīgi uzrunāja kolēģus, aicinot viņus ratificēt Starptautisko dopinga apkarošanas konvenciju.
Kā redzam, amerikāņu varasvīri labi zina, kas notiek sportā. Tomēr antidopinga likumdošanas pārkāpējus viņi nez kāpēc vēlas meklēt Krievijā. Patiešām, Kafka aiz skaudības grauž nagus sētmalā.
Ziņu lente
0