Personīga pieredze: pēc Covid-19 vakcīnas – uz Baltkrieviju

© Sputnik / Тимур Батыршин / Pāriet pie mediju bankasKrievijas vakcīna Gam-KOVID-Vak (Sputnik V)
Krievijas vakcīna Gam-KOVID-Vak (Sputnik V) - Sputnik Latvija, 1920, 28.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sputnik Latvija aprunājās ar iedzīvotāju, kurš saņēmis vakcīnu "Sputnik V" Baltkrievijā, un noskaidroja visas nianses.
RĪGA, 28. augusts — Sputnik, Vladimirs Dorofejevs. Izšķirošais faktors Covid-19 vakcīnas izvēlē ir uzticība ražotājam. Daudzi Latvijas iedzīvotāji ar neuzticību skatās uz Eiropas vakcīnām, kas viņiem pieejamas bez maksas, bet uz Krievijas vakcīnām skatās ar cerību. Nesen pavēries ceļš "vakcīnu tūrismam" un Baltkrieviju, un pirmais tūrists no Latvijas labprāt pastāstīja, kādu iespaidu atstājis brauciens un vakcīna.
Vasīlijs (vārds mainīts pēc sarunbiedra lūguma – red.) jau sen vēlējās vakcinēties tieši ar "Sputnik V". Runa bija par viņa slimību buķeti – astmas un diabēta dēļ citas vakcīnas (tā viņš uzskatīja) bija kaitīgas.
Vakcinācija pret Covid-19 Sanmarīno - Sputnik Latvija, 1920, 04.08.2021
ES atzinusi Sanmarīno izsniegtos sertifikārus par vakcināciju ar "Sputnik V"
Vasīlijs aktīvi pētīja jautājumu, rūpīgi sekoja informācijai par blaknēm, lasīja par vakcīnām trīs valodās – krievu, latviešu un angļu. Mēģināja visu rūpīgi apsvērt. Nesaprata, kāpēc Latvijas iedzīvotājiem, kuru vidū daudzi vēlas vakcinēties ar Krievijas preparātu, šādu iespēju nedod. Sekoja informācijai par vakcīnu tūrismu.
Maija beigās viņš ieraudzīja video, kurā Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pastāstīja, ka panācis vienošanos ar Putinu un var sniegt palīdzību ārvalstniekiem, kuri vēlas vakcinēties ar "Sputnik V". Noskatījās un sāka gatavoties braucienam.

Tūrisms var būt dažāds

Baltkrievija patiešām deva iespēju ārvalstniekiem (arī Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem) vakcinēties ar "Sputnik V". Interesanti, ka Baltkrievijai ir sava vakcīnas ražotne, bet ārvalstniekus vakcinē ar Krievijā ražotu preparātu.
Pēc Lukašenko rīkojuma 73 valstu pilsoņi var bez vīzas ierasties Baltkrievijā, lai vakcinētos. Tā kā vakcinācijai ar "Sputnik V"nepieciešamas divas injekcijas, bezvīzu režīms paredzēts diviem apmeklējumiem, katram atvēlētas līdz 5 dienas.
Vasīlijs pirmais Latvijā pierakstījās vakcīnai, patiesībā pat pirms Baltkrievijas prezidenta rīkojuma stāšanās spēkā. Viss notika kā solīts:
Ампулы вакцины Гам-Ковид-Вак (Спутник V) - Sputnik Latvija, 1920, 14.07.2021
Krievijā
Pētījums parādīja "Sputnik V" efektivitāti pret jauniem paveidiem
1. Pieraksts ārvalstniekiem ir elektronisks. Ziņas pieejamas krievu un angļu valodās.
2. Pieraksts organizēts divas dienas uz priekšu – pieteikumu nosūtīja 13. jūlijā, pierakstīja uz 15. jūliju. Ielūgums pienāca elektroniskajā pastā. Datumu var izvēlēties, laiku nosaka automātiski. Tomēr, ja pieraksta laiks neapmierina, var piezvanīt pa ielūgumā norādīto numuru un laiku nomainīt. To, protams, labāk izdarīt savlaicīgi.
3. Iebraukt Baltkrievijā var bez vīzas, ar izdrukātu ielūgumu.
4. Robežas šķērsošanai bija vajadzīgs negatīvs PĶR tests angļu valodā. Tas ir spēkā trīs dienas, tāpēc tiem, kuri vēlas uzturēties Baltkrievijā ilgāk, jārēķinās ar nepieciešamību testu atkārtot. Bezmaksas testa rezultātus pēc ģimenes ārsta nosūtījuma var saņemt vienīgi latviešu valodā, tāpēc Vasīlijs veica testu E.Gulbja laboratorijā. Tā cena – apmēram 37 eiro. Otrajam braucienam tests jāatkārto.
5. Vakcīnas cena – 140 Baltkrievijas rubļi, apmēram 44 eiro. Vasīlijs norēķinājās ar Latvijas bankas kari.
6. Pēc otrās vakcīnas izsniedz sertifikātu par vakcīnu un gadu.
Груз с российской вакциной Sputnik V на складе грузового терминала аэропорта - Sputnik Latvija, 1920, 09.07.2021
Pasaulē
Zinātnieki atskaitījušies par vakcīnas "Sputnik V" efektivitāti Sanmarīno
Jāpiemin arī daži citi svarīgi aspekti, kas jāņem vērā "vakcīnas tūristiem":
1. Izbraucot no Baltkrievijas, robežsargi pieprasa dokumentu, kas apliecina vakcināciju. Tā kā sertifikātu izsniedz tikai pēc otrās vakcīnas, procedūru apliecina čeks no poliklīnikas vai slimnīcas, kurā saņemta vakcīna. Nepazaudējiet to, tas ir svarīgi.
3. Iebraukšanai Latvijā pieprasa Latvijas QR kodu. Krievijā un Baltkrievijā izsniegts neder. To var uztaisīt pie robežas apmēram par 5 eiro, protams, ja vien ir negatīvs PĶR tests. Iespējams, par to vajadzētu parūpēties savlaicīgi.
Pasākuma kopējais budžets diviem braucieniem ir sekojošs:
divi PĶR testi – 74 eiro;
pati vakcīna – 44 eiro;
benzīns – 80 eiro (ja automašīnā ir vairāki pasažieri, šo summu var sadalīt).
Kopā – 198 eiro.
Bez tam dažos Baltkrievijas apgabalos transportlīdzekļa īpašnieku var palūgt apmaksāt ceļa nodevu – apmēram 10 eiro.
Vasīlijs vakcinējās pirmajā dienā, tiklīdz pakalpojums kļuva pieejams ārvalstniekiem. Šajā pašā dienā Baltkrievijā vakcinējās 130 ārzemnieki, 5 dienas vēlāk viņu skaits pieauga līdz 200 cilvēkiem. Vakcinācija organizēta 79 vietās, tāpēc rindu nav gandrīz nemaz.
В Беларуси началась вакцинация российским Спутником V. Кого прививают первыми? - Sputnik Latvija, 1920, 31.12.2020
Video
Baltkrievijā sācies vakcinēšanās ar "Sputnik V"
Pirms vakcinācijas Vasīlijam noformēja kartiņu poliklīnikā, pārbaudīja temperatūru, spiedienu, skābekļa saturu asinīs un elpošanu. Aptuveni piecas minūtes ārsts iztaujāja Vasīliju par viņa slimībām, lai nolemtu, vai vakcīna nenodarīs viņam kaitējumu. Arī Latvijā vakcinācijas punktos ir medicīnas tehnika, tomēr daudzviet tiek pārbaudīta tikai temperatūra pie ieejas.
Vakcinācija aizritēja nemanāmi – tas daļēji skaidrojams ar medicīnas māsas prasmi. Sāpes rokā pēc injekcijas tiek uzskatītas par ierastu blakni, bet Vasīlijs neko nejuta. Katrai injekcijai tiek izmantota atsevišķa ampula, ko pacienta klātbūtnē izņem no saldētavas un sasilda rokās. Pēc injekcijas ampulu ar informāciju par vakcīnas ražošanas vietu var atdot kā suvenīru.

Kāpēc "Sputnik"?

Domājams, vakcīnas izvēlē liela nozīme ir tam, ka vakcinācijas propaganda, tāpat kā jebkura cita, vislabāk strādā dzimtajā valodā. Tas, ka trešā daļa Latvijas iedzīvotāju dzīvo Krievijas informācijas laukā ir dabiski, ņemot vērā Latvijas cīņu ar krievu valodu.
Tātad daļa cilvēku, kas pēc skaidrojumiem, ārstu atbildēm un apgalvojumiem, ir gatavi vakcinēties, izvēlas Krievijā, nevis Eiropā un ASV ražotas vakcīnas.
Piedevām uzņēmēji, kam darba darīšanās jāapmeklē gan Eiropa, gan Krievija un Baltkrievija, ir nonākuši sarežģītā situācijā – Krievijas un Baltkrievijas apmeklēšanai vajadzīgs sertifikāts par vakcināciju ar Krievijas preparātiem, bet rietumvalstu apmeklējumam der Eiropā, ASV un Ķīnā ražoti preparāti. Tāpēc daudzi vakcinējas gan ar "Sputnik", gan "Pfizer". Pagaidām ir pārāk maz datu par to, vai tāda kombinācija ir kaitīga vai lietderīga, tomēr cilvēku skaits ar tādu vakcīnu komplektu ar katru dienu pieaug.
Sputnik V un Pfizer: Serbijā sākusies vispārēja vakcinācija bez pieraksta - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2021
Video
"Sputnik V" un Pfizer: Serbijā sākusies vispārēja vakcinācija bez pieraksta
"Pfizer" lobētāji Latvijā, kas izcīnījuši uzvaru vietējā tirgū pār konkurentiem no "AstraZeneca", varētu padomāt par "vakcīnu tūrismu" Krievijas pilsoņiem, kuri apšauba Krievijas vakcīnu efektivitāti – viņu skaits taču varētu pārsniegt arī Latvijas iedzīvotāju skaitu.
Tomēr svaru vienā kausā ir labums, otrā – rusofobija. Tāpēc labumu pašreizējā situācijā varētu gūt elastīgākas un racionālākas valsts, piemēram, Somijas pilsoņi. Bet Baltkrievija jau pelna uz "vakcīnu tūrisma" rēķina.
Ziņu lente
0