Latvijā

Būvmateriālu cenas pieaugušas vienā mirklī: celtnieki ir šokēti

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasKokmateriālu sagatavošana
Kokmateriālu sagatavošana  - Sputnik Latvija, 1920, 28.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Būvmateriālu cenas Latvijā strauji pieauga burtiski vienas dienas laikā un turpina augšupeju jau piecus mēnešus.
RĪGA, 28. augusts — Sputnik. Būvmateriālu cenu straujais pieaugums ļoti nopietni kaitējis būvniecības nozarei, LTV pastāstīja celtnieks Vladimirs Vološins, vēsta Rus.lsm.lv.
Vološins atgādināja, ka cenas burtiski uzlidojušas vienā rītā un turpina celties jau piecus mēnešus.
Vološins strādā celtniecības nozarē jau 25 gadus. Viņš atzina, ka nekad nav pieredzējis tādu cenu augšupeju. Palielinājušās gan kokmateriālu, gan metāla izstrādājumu cenas, turklāt divas, pat trīs reizes.
Jau 2021. gada martā būvmateriālu cenas pieauga par 2,4% salīdzinājumā ar periodu gadu iepriekš, bet jūlijā – jau par 12% salīdzinājumā ar 2020. gada vasaru.
Строительные работы на новом ледовом холле на стадионе Даугава - Sputnik Latvija, 1920, 26.05.2021
Būvmateriālu cenas Latvijā turpina palielināties
Centrālās statistikas pārvaldes pārstāve Baiba Alksnīte apstiprināja, ka būvmateriālu cenu pieaugums ir galvenais iemesls, kura dēļ aug celtniecības izmaksas.
Eksperti uzskata, ka tādam cenu "lēcienam" ir vairāki iemesli. Ekonomists Pēteris Strautiņš atgādināja, ka pandēmijas sākumā krīze celtniecībā nebija vērojama atšķirībā no citām nozarēm. Gluži pretēji, piespiedu mājsēdes laikā cilvēki sāka uzlabot savus mājokļus, tātad vajadzēja iepirkt būvmateriālus. Rezultātā radies deficīts.
Pie tam pastāv arī tāds faktors kā tērauda un krāsaino metālu cenu pieaugums pasaules biržās. Savukārt kokmateriālu cenu straujais pieaugums ASV ietekmēja to izmaksas arī Eiropā.
Pie tam daži speciālisti uzskata: vērojamas pazīmes, ka būvmateriālu cenas tomēr atgriezīsies iepriekšējā līmenī. Tikai tas notiks vien apmēram pēc gada.
Ziņu lente
0