Pasaulē

Pie Kabulas lidostas vārtiem nodārdējuši divi sprādzieni. Upuru skaits aug

© REUTERS / STRINGERRadikālās kustības "Taliban"* kaujinieki Kabulā
Radikālās kustības Taliban* kaujinieki Kabulā - Sputnik Latvija, 1920, 27.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Provizoriski dati liecina, ka uzbrukumu Kabulā sarīkojis pašnāvnieks no ISIS*. Dažas stundas pirms traģēdijas uzbrukumu prognozēja Lielbritānijā.
RĪGA, 27. augusts – Sputnik. Vakar Kabulā norībēja divi sprādzieni, vēsta ziņu aģentūras. Informācijas avots Afganistānas Veselības ministrijā vēsta, ka gājuši bojā vismaz 40 cilvēki, vairāk nekā simt ievainoti. Provizoriski dati liecina, ka uzbrukumu, iespējams, sarīkojis terorists-pašnāvnieks.
Wall Street Journal pastāstīja, ka viens sprādziens, domājams, noticis iepretī lidostai pie viesnīcas "Baron", kur apmetās Lielbritānijas un ASV pilsoņi. Atzīmēts, ka to izmantoja kā britu un amerikāņu pulcēšanās vietu, kas vēlējās pamest Afganistānu.
Otrs sprādziens, pēc vietējās televīzijas datiem, norībēja pie lidostas vārtiem – uzspridzināta automašīna.
Vietējais žurnālists pastāstīja, ka vienu no sprādzieniem, iespējams, sarīkojis terorists-pašnāvnieks.
"Liels pašnāvnieka uzbrukums un neliela kaujinieka un koalīcijas apšaude, vēsta liecinieki," savā lapā Twitter pastāstīja afgāņu žurnālists Bilals Sarvari.
Savukārt izdevums Politico, atsaucoties uz informācijas avotu, kas saistīts ar ASV valdību, stāsta, ka sprādzienu Kabulā izraisījis ISIS* pašnāvnieks.
Telekanāls al-Jazeera sniedza provizoriskus datus par to, ka uzbrukumā Kabulas lidostā gājuši bojā vismaz 13 cilvēki, 15 guvuši ievainojumus.
Informācijas avots veselības aprūpes iestādē atklāja RIA Novosti, ka pēc sprādzieniem slimnīcā nogādāti vairāk nekā 15 cietuši un desmit cilvēku mirstīgās atliekas. Kopā ievainoti vismaz 50 cilvēki, vēstīja avots.
Vēlāk Afganistānas Veselības ministrija ziņoja, ka upuru skaits pārsniedzis 40 cilvēkus, vairāk nekā simt ievainoti. Viņu vidū ir arī sievietes un bērni.

Uzbrukumu prognozēja

Iepriekš Lielbritānijas bruņoto spēku ministrs Džeimss Hepijs paziņoja, ka dažu tuvāko stundu laikā Kabulas lidostā iespējams uzbrukums.
"Šonedēļ izlūkošana vēl pārliecinājās par to, ka lidostu gaida nenovēršams uzbrukums," Hepijs paziņoja telekanālam Sky News.
Uz jautājumu par to, vai uzbrukums iespējams dažu stundu laikā, ministrs atbildēja pastiprinoši.
Politiķis norādīja: "Islāma valsts"* kaujinieki apzinās, ka līdz ar drīzo evakuācijas noslēgumu lidostā pulcējas aizvien lielāks skaits cilvēku, tāpēc "viņiem rodas iespēja paveikt kaut ko satriecošu". Ministrs piebilda, ka Lielbritānijai nav bruņoto spēku, kas ļautu meklēt un novērst draudus.
Videofakts: kā izskatās Afganistāna talibu* rokās - Sputnik Latvija, 1920, 21.08.2021
Video
Videofakts: kā izskatās Afganistāna talibu* rokās
Kabulas lidosta ir vienīgā vieta, no kuras iespējama evakuācija no Afganistānas. Šeit sapulcējušies tūkstošiem cilvēku vēlas pamest valsti pēc talibu uzbrukuma. Kustība "Taliban"* straujā uzbrukumā sagrāba gandrīz visu valsti un slēdza visus sauszemes robežas šķērsošanas punktus. Talibi paziņoja, ka tuvākajā laikā tiks pieņemts lēmums par jauno pārvaldes formu Afganistānā.
* Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegts teroristisks grupējums
Ziņu lente
0