Latvijā

Cenas vēl augs: Latvijā vērojams jaunu automašīnu deficīts, lietotie – kļūst dārgāki

© Pixabay / atimediaАвтомобиль Фольксваген Туарег
Автомобиль Фольксваген Туарег - Sputnik Latvija, 1920, 26.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Autodīleri iesaka pircējiem pārdomāt iespēju iegādāties automašīnas, kas vēl atrodamas noliktavās; iespējams, drīz nebūs arī to.
RĪGA, 26. augusts — Sputnik. Latvijā vērojams jaunu automašīnu deficīts – ņemot vērā rezerves daļu trūkumu, ražotāji pasaulē aptur rūpnīcu darbu. Jaunu mašīnu trūkums pievērsis pircējus lietoto automašīnu tirgum, tāpēc populāru modeļu cenas ir pieaugušas, vēsta LTV7.
Toyota markas dīleris Latvijā atteicās komentēt situāciju, toties Volkswagen pārstāvis atzina problēmu.
Автомобили - Sputnik Latvija, 1920, 25.07.2021
Latvijā
Autotirgus Latvijā: jaunu automašīnu cenas pieaugs, drīz atbrauks "slīkoņi" no Vācijas
Volkswagen saskārusies ar zināmām grūtībām detaļu piegādes jautājumā, ņemot vērā atsevišķu rezerves daļu globālu deficītu, pastāstīja Volkswagen mārketinga un sakaru nodaļas vadītāja Baltijas valstīs Aleksandra Kostjukoviča. "Lielā mērā tas attiecas uz pusvadītajiem un citiem elektroniskajiem komponentiem, tāpēc galu galā samazinātas ražošanas jaudas. Tātad vairāku modeļu piegādes termiņi pieauguši salīdzinājumā ar iepriekš prognozētajiem," viņa teica.
Volkswagen iesaka izvērtēt noliktavās pieejamos modeļus, bet, pasūtot jaunu automašīnu, ņemt vērā dīlera ieteikumus mašīnas komplektācijas jautājumā, lai nenāktos to gaidīt pārāk ilgi.
Latvijas pilnvaroto autotirgotāju asociācijas vadītājs Andris Kulbergs atklāja, ka problēma ar rezerves daļām radusies jau pirms Covid-krīzes. Tikai divas milzīgas rūpnīcas pasaulē ražoja automašīnu mikroshēmas, un piedevām vienā no tām izcēlies ugunsgrēks.
Automašīnu komplektācijai vajadzīgās mikroshēmas ir ļoti vienkāršas, un neviens tās nevēlējās ražot – uzņēmumi orientējās uz dārgākām mikroshēmām, kas ir vairāk pieprasītas un nes lielāku peļņu, viņš paskaidroja.
Kulbergs uzskata, ka ražotāji problēmas atrisinās, daži jau saviem spēkiem sākuši ražot mikroshēmas, taču tam vajadzīgs laiks.
Лампочка - Sputnik Latvija, 1920, 02.08.2021
Latvijā
"Latvenergo" paskaidroja, kāpēc elektrības cena pieaugusi vairāk nekā par 40%.
Vienlaikus jaunu automašīnu deficīts jau ietekmē lietoto mašīnu tirgu.
Kulbergs atzina, ka augušas kvalitatīvu lietotu mašīnu cenas, jo jaunu mašīnu trūkst, tāpēc cilvēki sāk interesēties par mazlietotām automašīnām.
Eksperti uzskta, ka automašīnu cenas drīz var vēl pieaugt, jo vērojams metāla un elektroenerģijas cenas.
Kulbergs brīdināja, ka iespējams pieaugums par 6-10%. Tātad atlaides nebūs tik pieejamas kā agrāk, un pagaidām nav skaidrs, kad tas viss beigies.
Ziņu lente
0