Latvijā

Vairākiem termināliem nav alternatīvu: sankcijas pret Baltkrieviju iezāģēja Latvijai

© Sputnik / Михаил Мокрушин / Pāriet pie mediju bankasРаспределительно-перевалочный комплекс нефтепродуктов
Распределительно-перевалочный комплекс нефтепродуктов - Sputnik Latvija, 1920, 24.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērn tranzīta nozare likusi lielas cerības uz baltkrievu kravām, tomēr Rietumu sankcijas pārvilka krustu pāri sadarbībai.
RĪGA, 24. augusts — Sputnik. Tranzīta nozare ar bažām skatās uz Baltkrievijas sankcijām, jo tās vēl vairāk samazina kravu plūsmu caur Latvijas ostām, paziņoja "Baltijas asociācija - transports un loģistika" izpilddirektors Ivars Landmanis.
Pēc viņa vārdiem, patlaban Latvijas uzņēmumi var strādāt ar baltkrievu uzņēmumiem tikai esošo līgumu rāmjos, bet jaunus līgumus slēgt nevar, ziņo Тvnet.lv.
Вагон компании БеларусьКалий - Sputnik Latvija, 1920, 18.08.2021
Pasaulē
Lietuva zaudēs miljoniem dolāru: Baltkrievija vienojas ar KF par minerālmēslu pārkraušanu
"Piemēram, naftas produkti - vairākiem Latvijas termināliem citu alternatīvu nav. Zinām, ka Krievija jau vairākus gadus iepriekš ir Latvijas plūsmu samazinājusi, bet tagad Baltkrievijas naftas produkti ir sankcionēti, un viss - arī to mēs varēsim aizmirst," teica Landmanis.
Viņš norādīja, ka pirms gada situācija sadarbībā ar Baltkrievijas partneriem kravu pārvadājumos lika cerēt uz pārkraušanas apjoma palielināšanu Latvijas ostās.
"Iepriekš braucām, mēģinājām attiecības stiprināt, bet tas viss tagad ir uzlikts uz lielas pauzes. Atbalsta arī īsti nav, kā mēs varētu mainīt šo virzienu," sacīja Landmanis.
Viņš atzīmēja, ka Latvijas termināļi nevar uzreiz pārorientēties no energonesēju kravām uz citiem kravu veidiem – tam ir nepieciešams finansējums un alternatīvi piegādātāji, bet tādu ogļu un naftas produktu apjoms, ko nodrošināja Krievija un Baltkrievija, vienkārši nav iespējams atrast. Pēc Landmaņa vārdiem, panākta vienošanās ar Satiksmes ministriju, ka komersanti paši iesniegs savus redzējumus par turpmāku attīstību, un šos plānus vēlāk paredzēts kopīgi apspriest.

Baltkrievijas un Rietumu attiecības

Minskas un Rietumu attiecības krasi pasliktinājās 2020. gadā pēc prezidenta vēlēšanām – virkne valstu apgalvoja, ka balsojums nav brīvs un demokrātisks, kā arī neatzina Lukašenko par ievēlēto prezidentu.
Вагон компании Беларуськалий - Sputnik Latvija, 1920, 14.08.2021
Baltijā
Sankcijas apturēs tranzītu: Lietuvā lēš zaudējumus pēc baltkrievu kravu aiziešanas
Pērn ES ieviesa trīs sankciju kompleksus pret Baltkrievijas uzņēmumiem un amatpersonām, ko Brisele uzskata par vainojamiem prezidenta vēlēšanu rezultātu "falsifikācijā" un vardarbībā pret protesta akciju dalībniekiem.
Minska apstiprināja simetriskus politiskus un ekonomiskus atbildes pasākumus. Aprīlī Baltkrievijas valdības preses dienests informēja, ka atbildes pasākumu saraksts ir apstiprināts. Citu starpā aizliegtas tādu uzņēmumu preces kā "Škoda Auto", "Liqui Moly" in "Beiersdorf". Saraksts paliek spēkā sešus mēnešus.
9. augustā ASV paziņoja, ka tiek ieviestas sankcijas pret "Belaruskalij", vairākiem baltkrievu biznesmeņiem, 15 ar to saistītām kompānijām un baltkrievu "Absolutbank" sakarā ar politisko situāciju valstī.
Sankcijas pret "Belaruskalij" ieviestas ar ieganstu, ka kompānija ir viens no lielākajiem Baltkrievijas valsts uzņēmumiem, viens no lielākajiem kālija minerālmēslu ražotājiem pasaulē, tātad tas ir "nelikumīgas bagātības avots režīmam".
Фуры на границе - Sputnik Latvija, 1920, 14.08.2021
Baltijā
Lietuvā lūdz Latviju atriebties Baltkrievijai par jauno triecienu kravu pārvadājumos
Savukārt ASV Finanšu ministrija laidusi klajā licenci darījumiem, kas nepieciešami sadarbības pārtraukšanai ar "Belaruskalij" vai jebkuru citu uzņēmumu, kurā "Belaruskalij" tieši vai netieši pieder 50 un vairāk procenti akciju.
Pie tam liegts noslēgt jaunus līgumus uzņēmuma produkcijas iegādei. Pēc šī termiņa amerikāņiem būs aizliegts strādāt ar kompāniju, tās aktīvi ASV tiks bloķēti.
Ziņu lente
0