Latvijā

Kādas profesijas būs pieprasītas tuvāko piecu gadu laikā

© Pixabay / pompiРабота за компьютером
Работа за компьютером - Sputnik Latvija, 1920, 24.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Biznesa augstskola "Turība" noskaidroja, ka tuvāko piecu gadu laikā īpaši pieprasītas varētu būt trīs profesijas.
RĪGA, 24. augusts — Sputnik. Tuvāko piecu gadu laikā īpaši pieprasītas varētu būt sekojošās profesijas: informācijas tehnoloģiju speciālisti, mediķi un farmaceiti, kā arī būvniecības nozares profesionāļi, liecina Biznesa augstskolā "Turība" veiktā aptauja, ziņo Тvnet.lv.
Uz jautājumu, kādas profesijas būs īpaši pieprasītas tuvākajā laikā, 79% respondentu atbildēja, ka informācijas tehnoloģiju speciālisti, 61% aptaujāto izvēlējušies variantu "mediķi un farmaceiti", 39% uzskata, ka pieprasīti būs būvniecības nozares speciālisti.
Kravas automašinas - Sputnik Latvija, 1920, 28.07.2021
Viedoklis
Latvieši vairs neprot vadīt mašīnas... Bet valsti?
"Aptaujas rezultāti tieši atspoguļo publiskajā telpā valdošo viedokli, ko īpaši saasinājusi pandēmija, jo informācijas tehnoloģijas kļūst arvien pieprasītākas, kad liela daļa komunikācijas no klātienes ir "pārceltas" un datoriem, tāpat arī biežāk iepērkamies internetā un tiešsaistes pakalpojumu nodrošināšana ir akūti nepieciešama, līdztekus arī notiek jaunu produktu izstrāde. Arī mūsu izstrādāta IT programma parāda, ka jaunie speciālisti burtiski tiek "izķerti" un jau pirms mācību pabeigšanas, spēj atrast ne tikai labas prakses vietas, bet arī darbu savā jomā," saka "Turības" rektors Aldis Baumanis.
Pieprasījumu pēc mediķiem un farmaceitiem vēl vairāk saasināja Covid-19 situācija, bet mediji radīja iedzīvotājos sajūtu, ka ir ievērojams speciālistu trūkums.
"Valsts izvēlētā politika, lai cīnītos ar pandēmijas sekām, novedusi arī pie tā, ka būvniecībā nodarbinātība turpina pieaugt, jo liela daļa Eiropas piešķirto līdzekļu tiek novirzīta tieši šim sektoram, radot ne tikai sava veida pārkaršanas riskus, bet arī speciālistu deficītu," komentēja Baumanis interesi pēc specialitātēm būvniecības jomā.
Шеф-повар рижского рыбного ресторана Le Dome Сергей Шипоров и его угощения - Sputnik Latvija, 1920, 13.06.2021
Latvijā
Katastrofa Latvijas restorānos un bāros: trūkst pavāru un viesmīļu
Aptaujas rezultātā noskaidrojās, ka 32% respondentu uzskata, ka tuvāko piecu gadu laikā pieaugs pieprasījums pēc inženierzinātņu speciālistiem, bet 15% norāda, ka arī juristi būs populāra profesija. Pārējās atbildes aptaujātie izvēlējās ievērojami retāk.
Biznesa skolas "Turība" pasūtīto iedzīvotāju aptauju 2021. gada augusta sākumā veica pētījumu kompānijas "Norstat". Tajā piedalījās vairāk nekā tūkstoš Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem.
Ziņu lente
0