Latvijā

"Atsitiet savējo": Satiksmes ministrijas vadītājs kritizē Ventspils ostu

© SputnikВентспилсский порт
Вентспилсский порт - Sputnik Latvija, 1920, 24.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspils ostas termināliem, kuri strādāja ar lieliem apjomiem – oglēm un citām stratēģiskām precēm, – pāris gadus kravu būs mazāk. Nepieciešams laiks, līdz tie pārorientēsies strādāt ar cita veida kravām, paziņoja Talis Linkaits.
RĪGA, 24. augusts — Sputnik. Ventspils ostas kravas apgrozījums šī gada septiņos mēnešos samazinājās par 15%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērnajā gadā, iespējams, lejupslīde turpināsies. Satiksmes ministrs Talis Linkaits intervijā izdevumam "Ventspilnieks" pastāstīja par savu Ventspils ostas situācijas vīziju.
Pēc viņa vārdiem, Ventspils osta cieš visvairāk, salīdzinot ar citām Latvijas ostām.
Вагон компании БеларусьКалий - Sputnik Latvija, 1920, 18.08.2021
Pasaulē
Lietuva zaudēs miljoniem dolāru: Baltkrievija vienojas ar KF par minerālmēslu pārkraušanu
"Vēsturiski tā tika veidota PSRS stratēģisko preču eksportam. Lai kā trijās desmitgadēs ir mēģināts te radīt pārmaiņas kravu struktūrā, pat 2019. – pēdējā "labajā" – gadā pārkrauto naftas un tās produktu apjoms veidoja 60%; akmeņogles – 25%; minerālmēsli – 15%… Pārējās kravas, kas netika ietekmētas, veidoja vien 10%. Tiklīdz no ostas aiziet ogļu kravas vai "nosvārstās" nafta, kravu apgrozījums sāpīgi sarūk," sacīja Linkaits.
Viņš norādīja, ka šobrīd galvenais mērķis ir mainīt ostas kravu struktūru.
"Palielināt graudu pārvadājumus, vairot citas kravas, kas ietilpst šajos līdz šim mazajos 10%.
Savukārt termināliem, kas pārkrauj akmeņogles vai minerālmēslus, tāpat arī – zināmā mērā – naftas produktus, ir jāmaina savs profils," uzsvēra ministrs.
Viņš vēlreiz atkārtoja, ka osta var cerēt erēt vien uz mazu daļu no ogļu kravām, tāpēc lielie termināļi nebūs vajadzīgi.
Товарные поезда с углем  - Sputnik Latvija, 1920, 31.07.2021
Krievijā
Krievijas kravas aiziet no kaimiņvalstu ostām, izņemot vienu
"Jāskatās uz citām kravām. Arī uz citiem termināļu īpašniekiem. Šādu virzību es redzu Rīgā. Alpha Osta, viens no naftas termināliem, tika pārdots graudaugu kooperatīvam. Strek, kas bija liels ogļu pārkrāvējs, arī nodarbojas ar graudiem un koksnes granulām. Jāmeklē citas preču grupas, kas ir tagad un būs nākotnē. Jāstrādā ar kravām, kas rodas Latvijā, bet patlaban iet uz Klaipēdu. Tās mūsu ostām vajadzētu "atsist"," aicināja Linkaits.
Šajā darbā termināliem ir jānodrošina klientiem labākas kvalitātes pakalpojums, viņš uzsvēra.
"Jaunais Ventspils Brīvostas pārvaldnieks bija centies piesaistīt graudu kravu no Lietuvas. Taču tās īpašnieki pateica: viņi pirmo un pēdējo reizi pārkrauj Ventspilī graudus – pārāk liels nobirums. Tāpēc es aicinātu ostā strādājošos uzņēmējus pašus apzināties: neviens jums kravas klāt nenesīs, arī no gaisa tās nekritīs!
Ja mums Ventspilī ir termināli, kam nav ne savas mārketinga nodaļas, ne pat tikai speciālista kravu piesaistei, tad uz ko cer to īpašnieki?
Железная дорога - Sputnik Latvija, 1920, 27.07.2021
Latvijā
Kravu nav, sliedes var nelabot: LDz likvidē meitas uzņēmumu
Neviens viņiem kravas nepiespēlēs – sīvas savstarpējās konkurences apstākļos tas nenotiek! Trīs lielās ostas jau tagad cīnās par Latvijas graudu un visām pārējām kravām. Uzvarēs tas, kam būs labāks – gan finansiāli, gan loģistikā – piedāvājums," secināja Linkaits.
Ziņu lente
0