Pasaulē

Starptautiskajai sabiedrībai jāspiež uz "Taliban"*: evakuētās latvietes viedoklis

© REUTERS / StringerБоевики Талибан* на улицах Кабула
Боевики Талибан* на улицах Кабула  - Sputnik Latvija, 1920, 23.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No Afganistānas evakuētā Latvijas pilsone uzskata, ka starptautiskajai sabiedrībai jāizdara ārējais spiediens uz "Taliban"* cilvēktiesību un sieviešu tiesību neievērošanas gadījumā.
RĪGA, 23. augusts - Sputnik. 19. augustā Latvijas pilsoni Ievu Hertelu no Afganistānas evakuēja Lielbritānijas karavīri. Viņa pastāstīja par to, kā notika evakuācija, kā arī izteica savu viedokli par situāciju kopumā, raksta Rus.lsm.lv.
Pēc Ievas vārdiem, par to, ka "Taliban"* ienāca Kabulā, viņa uzzināja no kolēģes. Talibu kaujinieki mierīgi soļoja caur pilsētas ielām un viņiem netika izradīta nekāda pretestība, viņa saka.
Лавров увидел обнадеживающие сигналы со стороны талибов - Sputnik Latvija, 1920, 22.08.2021
Video
Lavrovs paskaidroja, kāpēc Krievija nesteidz atzīt "Taliban"*
Ieva piebilda, ka jau tajā brīdī visi saprata, ka tuvojas pārmaiņas. Pēc dažām stundām sākās masu panika.
Kas attiecas uz evakuāciju, tad šis process, pēc Hertelas vārdiem, bija visai haotisks.
Viņa pastāstīja, ka netālu no Kabulas lidostas ir vairākas teritorijas, kur ir dzīvojamās mājās. Šajās mājās dzīvo ārzemnieki, kas strādā projektos, žurnālisti, NVO darbinieki.
"Dzīvojām vienā no šīm mājām. Uzzinājām, ka blakus esošajā teritorijā uzturēsies britu armija, kas evakuēs britu tautiešus. Saņēmām ziņu, ka būtu labi, ja nokļūtu pie viņiem. Ne bez piedzīvojumiem, bet svētdienas naktī nokārtojām, ka pārcēlāmies no vienas mājas uz blakus esošo. Te jāsaka milzīgs paldies britu puišiem un meitenēm, viņi dara fantastisku darbu," stāsta Ieva.
Viņa skaidro, ka lidmašīnās, kurām bija jāevakuē cilvēki, paredzētas vietas konkrētiem pasažieriem. Ir saraksti ar vārdiem, bet tie cilvēki ne vienmēr spēj tikt laikā, lai paspētu uz noteikto reisu.
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 22.08.2021
Politika
ASV Kongresā iesniegts rezolūcijas projekts par impīčmentu Baidenam
Tieši pateicoties šādai situācijai, Ievai paveicās atgriezties Latvijā.
"Man teica: ja gribat, mēs jūs varam aizvest. No sākuma bijām sarunājuši, ka vienkārši aizvedīs līdz lidostai. Kā taksis. Smējāmies, ka bruņots taksis," stāsta sieviete.
Turklāt viņa atzīmē, ka viņai nejauši tika sēdvieta. Bet bija cilvēki, kuri sēdēja uz grīdas un turējās pie tai piestiprinātājām trosēm. Turklāt viņus "sasēdināja kā muciņā".

Starptautiskā sabiedrība nedrīkst ignorēt

Attiecībā uz esošo situāciju ar "Taliban"*, Ieva saka, ka daudzu gadu laikā cilvēki ir pieraduši baidīties no talibiem. Un lauzt šo stereotipu nebūs viegli. Talibiem ir jāpierāda, ka viņu brīvības solījumi nav tukšas skaņas.
Hertela uzskata, ka starptautiskajai sabiedrībai jāizdara ārējais spiediens uz talibiem un neatbalstīt tos, ja viņi pārkāps cilvēku tiesības un brīvības.
"...starptautiskā sabiedrība var izdarīt ārējo spiedienu uz "Taliban"*, ka viņi netiks atbalstīti, ja šīs lietas netiks ievērotas. Kā tas jau notiek šobrīd. Ka viņiem skaidri pateikts, ja pie varas nāk militārā ceļā, mēs šo varu neatzīsim. Jūs neievērosiet cilvēktiesības, sieviešu tiesības, mēs jūs neatzīsim. Šim spiedienam ir jāpaliek, tam jāsaglabājas," uzsver notikumu dalībniece.
Atgādinām, ka iepriekš Latvija parakstīja starptautiskās sabiedrības kopīgu paziņojumu, kurā vērsās pie "Taliban"* kustības ar lūgumu nelikt šķēršļus ārzemniekiem un vietējiem iedzīvotājiem, kuri grasās izbraukt no Afganistānas.
* Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegta teroristiska organizācija.
Ziņu lente
0