Latvijā

Eksperti atzīmē augu eļļas, rīsu un dārzeņu sadārdzināšanos Latvijā

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasПокупатель в магазине, архивное фото
Покупатель в магазине, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 23.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cenu kāpuma prognozes Latvijā jau īstenojas valsts pārtikas veikalu plauktos.
RĪGA, 23. augusts - Sputnik. Eksperti jau iepriekš brīdināja, ka Latvijā pieaugs pārtikas un citu preču cenas, un speciālistu prognozes sāka īstenoties. Kā raksta Bb.lv, atsaucoties uz "Dienas Biznesu", cenas šī gada jūlijā pieauga par 2,8%, salīdzinot ar 2020. gada attiecīgo periodu.
Rekordliels cenu pieaugums bija augu eļļai – tā sadārdzinājusies par 21,3%, rīsi – par 12,7%, bet svaigi dārzeņi – par 14,7%.
Makaronu izstrādājumi - Sputnik Latvija, 1920, 21.08.2021
Pasaulē
Pasaule draud makaronu trūkums. Visus glābj Krievija
Tiesa, ir vairāku preču grupas, kurām ir samazinājušās cenas. Piemēram, augļi kļuva par 11,1% lētāki, bet saldējuma un sulu cena samazinājās attiecīgi par 6,8% un 4,4%.
Taču apģērbu un apavu cena vidēji pieaugusi par 2,8%. Īpaši sadārdzinājās apavi – par 9,1%. Par 4,1% pieauga ar mājokli saistīto preču un pakalpojumu cenas.
Cenas pieauga dabasgāzei, elektroenerģijai, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumiem, cietajam kurināmajam, mājokļa īrei, ūdensapgādei, kā arī atkritumu savākšanai.
Pārējās patēriņa grupās būtiskākais cenu pieaugums bija ēdināšanas pakalpojumiem, mēbelēm un mājokļa iekārtām, telekomunikāciju pakalpojumiem. Veselības aprūpes grupā cenas pieauga par 2,5%.
Cenu kritums bija autotransportlīdzekļu apdrošināšanai, kā arī personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.
Молоко - Sputnik Latvija, 1920, 19.08.2021
Latvijā
Ražotāji vairs nevar noturēt piena produkcijas cenas
Dienas Bizness skaidro, ka šāda situācija ir saistīta ar izmaiņām globālajos tirgos. Turklāt cenu pieaugumu var ietekmēt šā gada otrajā pusē piesaistītie ES fondu līdzekļi, jo tie palielinās pieprasījumu.

Piena produktu cenu pieaugums

Atgādinām, ka iepriekš Piensaimnieku savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolkss ziņoja, ka vairs nav iespējams nobremzēt piena produktu cenu pieaugumu.
Piena produktu cenas veikalos jau pieaugušas un diezin vai kritīsies līdz agrākajiem rādītājiem.
Šolks uzskata, ka nevar par to vainot ražotājus, zemniekus vai pārstrādes uzņēmumus, jo tie jau darījuši visu iespējamo. Turklāt Covid-19 pandēmijas izraisītās krīzes laikā cenas ilgi saglabājās agrākajā līmenī. Tagad iekšējais resurss ir izsmelts un vairs nav nekā, ar ko kompensēt cenu pieaugumu.
Долар  - Sputnik Latvija, 1920, 14.08.2021
Pasaulē
Eksperts aprakstījis nākamās globālās ekonomiskās krīzes iemeslus
Starp pasākumiem, kas varētu palīdzēt tādā situācijā, Šolks minēja piena produktu PVN samazināšanu, arī atbilstoša petīcija platformā Manabalss.lv saņēmusi 10 000 parakstu, kas nepieciešami tās iesniegšanai Saeimā.
Taču Finanšu ministrija jau attrauca, ka produktu PVN samazināšana nav pats efektīvākais veids, kā atbalstīt trūcīgos, jo tas esot horizontāls risinājums, kas dos priekšrocības visiem, arī turīgajiem.
Eksperti atzīmē, ka lielākajā daļā ES valstu PVN produktiem jau samazināts, taču tas nav ietekmējis budžetu un iedzīvotāju labklājību.
Ziņu lente
0