Speciāla komisija pārbaudījusi padomju māju drošību Latvijā

Mežciems - Sputnik Latvija, 1920, 22.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomikas ministrija plāno līdz 2025. gadam apsekot visu daudzdzīvokļu māju mehānisko izturību un drošību, lai noskaidrotu dzīvojamā fonda tehnisko stāvokli.
RĪGA, 22. augusts — Sputnik. Padomju laikā būvētās 467a sērijas daudzdzīvokļu mājas ir piemērotas tālākai ekspluatācijai, informēja Ekonomikas ministrija. Resors sadarbībā ar celtniecības speciālistiem pārbaudījis šīs sērijas ēku konstrukcijas noturību un drošību, vēsta Тvnet.lv.
Daudzdzīvokļu māja Juglā - Sputnik Latvija, 1920, 04.06.2021
Latvijā
Rīdziniekus gaida liels sods par dzīvokļa pārplānošanu: būvvalde pārbaudīs visus
Pārbaudītas desmit 467a sērijas ēkas dažādos Rīgas mikrorajonos – Zasulaukā, Vecmīlgrāvī, Pļavniekos un Krasta masīvā. To ekspluatācija sākta laika posmā no 1973. līdz 1988. gadam.
EM pastāstīja, ka 467a sērijas ēku apsekojumā nav fiksēti nesošo konstrukciju un elementu defekti un bojājumi, kas varētu ietekmēt to nestspēju un drošu ekspluatāciju. Šī konstrukcijām nav vajadzīgi nostiprināšanas darbi. Ēku tehniskais stāvoklis ir apmierinošs, to ekspluatācija – droša.
Šogad resors apseko 103. sērijas mājas, un plānots pārbaudīt vismaz 15 ēkas. 2022. gadā ieplānots apsekot 602. un 602p. sērijas ēkas, 2023. gadā – 316. un 318. sērijas ēkas, bet 2024. gadā – 104. un 119. sērijas ēkas.
Iepriekš jau apsekoti 316. un 319. sērijas daudzdzīvokļu māju balkoni, izstrādāti tipveida risinājumi to renovācijai, kā arī 464. sērijas ēkas.
Iepriekš inženierzinātņu doktors Jurijs Biršs paziņoja, ka padomju laikā būvētās daudzdzīvokļu ēka ir morāli novecojušas, taču no inženiertehniskā viedokļa tās ir drošas, un ekspluatācija var turpināties vēl desmitiem gadu.
Viņš paskaidroja: lai novērtētu ēkas piemērotību tālākai ekspluatācijai, vajadzīga informācija par tā galveno mezglu stāvokli. Sairšanai visvairāk pakļauti tādi ēku elementi kā balkoni, terases, jumta konstrukcijas un elementi, kas nodrošina telpu energoefektivitāti.
Многоэтажные жилые дома - Sputnik Latvija, 1920, 13.06.2021
Latvijā
Padomju laikā celto dzīvojamo ēku drošību pārbaudīs speciāla komisija
Ja noskaidrosies, ka konkrēta māja nonākusi avārijas stāvoklī, Rīgas dome izmitina tās iedzīvotājus, ja īsā laikā kritiskas konstrukcijas problēmas fiksētas vairākās vienas sērijas ēkās, pašvaldība sāk nopietnus pasākumus.
Biršs norādīja, ka Rīgā ir atbilstoši dienesti, kas risina šo jautājumu, dzīvojamo māju rezerve saglabājas. Pagaidām nav saņemta informācija par to, ka padomju laikā būvētās ēkas masveidā izietu no ekspluatācijas.
Ziņu lente
0