Video

Videofakts: kā izskatās Afganistāna talibu* rokās

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Situācija Afganistānā stabilizējas, talibi ļauj turpināt evakuāciju. Radikālās kustības locekļi patrulē ielas ar ieročiem rokās, sievietes nēsā hidžabus, pie valsts administratīvajām ēkām mainās karogi.
15. augustā kustība "Taliban"* ziņoja, ka pilnībā kontrolē Afganistānu. Pēc valsts pārņemšanas talibi iekārtojas, pakāpeniski sāk izkārt savus karogus pie administratīvajām ēkām. "Taliban"* kaujinieku grupas patrulē ielas ar ieročiem rokās.
Iepriekš "Taliban"* organizēja pirmo preses konferenci Kabulā pēc Afganistānas galvaspilsētas ieņemšanas. Preses sekretārs Zabihulla Mudžahids paziņoja, ka talibi nevēlas "atriebties" oponentiem un jaunā administrācija neļaus izmantot Afganistānu cīņai pret kādu vai jebkuru valsti.
Talibu politiskā ofisa pārstāvis Muhameds Naims paziņoja, ka afgāņi, kas sadarbojās ar ASV un citām rietumvalstīm, necietīs.
Pie tam radikālās kustības "Taliban"* locekļi apšaudīja mītiņa dalībniekus, kuri atbalstīja Afganistānas nacionālo karogu Nangarhāras provincē. Incidentā bija cietušie un bojāgājušie.
Afgāņi cenšas pamest valsti. Gaidīdami evakuāciju, viņi stājas rindās gar dzeloņstiepļu nožogojumu ar dokumentiem rokās pie Kabulas starptautiskās lidostas.
Боевик Талибана* на улице в афганском городе Герат - Sputnik Latvija, 1920, 18.08.2021
Foto
Afganistāna pēc varas maiņas
Krievijas Ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Afganistānā Dmitrijs Žirnovs pastāstīja par situāciju Kabulā pēc tikšanās ar talibu pārstāvi.
""Taliban”* cīnās ar marodieriem, noziedzniekiem, neļauj iekļūt pilsētā teroristiem, teroristu bandām. Viņi necīnās ar iedzīvotājiem, neiebiedē viņus, neuzspiež nekādus jaunus standartus salīdzinājumā ar tiem, kas bija agrāk," pastāstīja diplomāts.
Pēc talibu grupējumu ienākšanas Kabulā svētdien daudzi mēģina pamest valsti, tāpēc uz ceļiem radušies sastrēgumi un lidostā valda haoss. Komerciālo reisu atcelšanas dēļ daži pilsoņi izmisumā mēģināja glābties, uzrāpjoties uz lidmašīnu fizelāžas.
Talibu nesenais uzbrukums sekoja pēc ASV un citu NATO valstu militārā kontingenta izvešanas no valsts. Prezidents Ašrafs Gani pametis valsti, evakuējas arī ārvalstu diplomāti.
* Krievijā un vairākās citās valstīs aizliegts teroristisks grupējums.
Ziņu lente
0