Baltijā

Lietuvas Seima spīkere: protestiem Rīgā un Viļņā ir kopīgi simboli

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция протеста против обязательной вакцинации в Риге, 18 августа
Акция протеста против обязательной вакцинации в Риге, 18 августа - Sputnik Latvija, 1920, 20.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja uzskata, ka protesti Baltijas valstīs ir aizdomīgi līdzīgi un, iespējams, iedvesmoti no ārienes.
RĪGA, 20. augusts — Sputnik. Protesta akciju dalībniekus Lietuvā un Latvijā apvieno izmantotie simboli, paziņoja Lietuvas Seima spīkere Viktorija Čmilīte-Nilsena.
Politiķe piezīmēja, ka tas noskaidrojies sarunā ar Latvijas Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci.
В Литве тысячи жителей вышли на митинг против решений властей - Sputnik Latvija, 1920, 11.08.2021
Video
Protesta akcija Viļņas centrā: ar ko ir neapmierināti Lietuvas iedzīvotāji
"Kas patlaban saista Viļņu un Rīgu? Izrādās, ne tikai hibrīddraudi no Lukašenko, bet arī Dāvida zvaigznes un citi simboli protestos pret vakcīnām," Čmilīte-Nilsena uzrakstīja savā lapā Facebook.
Pēc viņas domām, tas liek pārdomāt, cik patiesa ir dažu aktīvistu radikālā pilsoniskā pozīcija un cik lielā mērā tā stimulēta "no malas".
Čmilīte-Nilsena atzīmēja, ka tas nav pirmais gadījums – protesta akciju dalībnieku simboli un izteikumi dažādās valstīs izrādās līdzīgi. Iepriekš viņa to pamanījusi protestos pret Partnerattiecību likumu Lietuvā, kas notika šī gada vasarā.
"Jau agrāk es norādīju, ka sarunās ar vairāku valstu parlamentu vadītājiem dzirdēju, ka protesti pret partnerattiecības likumiem dažādās Eiropas daļās arī bijuši ļoti līdzīgi. Tagad scenāriji atkārtojas," klāstīja Seima spīkere.
Viņa uzskata, ka šobrīd "rodas draudu ilūzija, kas atainojas visai līdzīgi, tiek izmantoti vienādi simboli".
Kiberuzbrukumi - Sputnik Latvija, 1920, 15.08.2021
Baltijā
Nekas nav pazudis, tikai bail. Lietuva pārmet Krievijai kiberuzbrukumu ĀM
"Pateicoties manipulācijām ar simboliem, protestēt aicina neapmierinātus cilvēkus. Tos, kuri vēlas pārmaiņas, taču līdz galam nesaprot, kādā kompānijā vēlas nokļūt. Diemžēl pašreizējais nogurums ir ļoti labvēlīga vide manipulācijām ar negatīvām emocijām," uzrakstīja Čmilīte-Nilsena.
Aizvadītajā nedēļā pie Lietuvas Seima notika akcija pret koronavīrusa ierobežojumiem un vakcināciju. Tajā piedalījās apmēram pieci tūkstoši cilvēku. Vakarpusē spriedze pieauga. Pēc mītiņa oficiālā noslēguma daži dalībnieki atteicās pamest pasākuma teritoriju. Sākās nekārtības, protestu dalībnieki bloķēja izejas no parlamenta ēkas un sāka apmētāt policistus ar akmeņiem un ūdens pudelēm. Kārtības sargi izmantoja asaru gāzi.
Saskaņā ar Ģenerālprokuratūras datiem, aizturēti 26 cilvēki. Nekārtību laikā cietuši 18 Sabiedriskās kārtības apsardzes dienesta darbinieki.
Prezidents Gitans Nausēda paziņoja, ka nekārtības pie Seima ēkas Viļņā izcēlušās "ne bez ārvalstu palīdzības". Aizsardzības ministrs Arvids Anušausks, iekšlietu ministre Agne Bilotaite un ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis arī pauda viedokli, ka mītiņš pie Seima bija daļa no koordinēta hibrīduzbrukuma Lietuvai, vēsta Sputnik Lietuva.
Lietuvas GS helikopters - Sputnik Latvija, 1920, 15.08.2021
Baltijā
Nelegālie migranti Lietuvā sākuši mukt no nometnēm
Aizvakar Rīgā tāpat aizritēja protesta akcijas pret obligāto vakcināciju Covid-19 profilaksei. Varasiestādes lēsa, ka protesta akcijās pulcējušies apmēram 4 tūkstoši cilvēku, taču, atšķirībā no protestiem Lietuvā, tās pārsvarā noritēja mierīgi. Policijas sagatavotais ūdensmetējs netika pielietots.
Iepriekš protesta akcijās pret pandēmijas radītajiem ierobežojumiem Lietuvā un Latvijā tika izmantoti tādi simboli kā dzeltenas sešstaru zvaignes. Tas raisīja ebreju kopienu sašutumu abās valstīs.
Ziņu lente
0