Pasaulē

"Gazprom" paziņojums par "Ziemeļu straumi 2" radījis vētru Eiropas gāzes tirgū

© Sputnik / Максим Блинов / Pāriet pie mediju bankasЗдание компании "Газпром" в Москве
Здание компании Газпром в Москве  - Sputnik Latvija, 1920, 20.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas gāzes tirgus uzskatāmi nodemonstrēja, kā tiek gaidīts "Ziemeļu straumes 2" ekspluatācijas sākums.
RĪGA, 20. augusts – Sputnik. Gāzes cenas Eiropas termiņdarījumu tirgū krasi kritušās: nākotnes darījumi tiek noslēgti zem 500 dolāriem par tūkstoš kubikmetriem pēc Krievijas koncerna "Gazprom" paziņojuma, kurā informēja par piegāžu potenciālo apjomu pa cauruļvadu "Ziemeļu straume 2" līdz gada beigām.
"Šogad pa gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" iespējams piegādāt 5,6 miljardus kubikmetru gāzes," teikts "Gazprom" publicētajā paziņojumā.

Tirgū nopriecājās

Piemēram, saskaņā ar Londonas biržas ICE datiem, pēc koncerna paziņojuma septembra nākotnes darījuma cena pēc Holandes TTF indeksa vispirms kritās par 5%, apmēram līdz 510 dolāriem par tūkstoš kubikmetriem. Vēlāk indeksa rādītājs mazliet labojās, taču pēc tam kotējumi atkal kritās. Salīdzinājumā ar rādītājiem pirms "Gazprom" paziņojuma, kritums sasniedza 9% - līdz 483 dolāriem par tūkstoš kubikmetriem.
Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija, 1920, 19.08.2021
Pasaulē
Aģentūra Fitch novērtēja "Ziemeļu straumes 2" palaišanas sekas
Iepriekš gāzes cenas Eiropā termiņdarījumu tirgū kritās par 10% pēc informācijas par to, ka pa gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" esot sāktas gāzes piegādes. Londonas biržas ICE dati rāda, ka sarukums sākās apmēram pl. 15:00 pēc Latvijas laika un turpinājās 2,5 stundas. Septembra termiņdarījuma cena pēc Holandes TTF indeksa šajā periodā kritās no 575 dolāriem līdz 514 dolāriem par tūkstoš kubikmetriem.
Cena sāka pieaugt un pietuvojās 550 dolāriem, ņemot vērā Vācijas GTS operatora "Gazcade" paziņojumu par kļūdainiem datiem par gāzes fizisko plūsmu, kas atainojās kompānijas vietnē gāzesvada "Ziemeļu straume 2" izejas vietā – Lubmin II.
Augustā gāzes cenas Eiropā vairākkārt sasniedza vēsturisko maksimumu, lai arī vasaras sākumā septembra termiņdarījumi tika slēgti par nepilniem 400 dolāriem par tūkstoš kubikmetriem. Analītiķi paskaidroja, ka tas skaidrojams ar gāzes pieprasījuma pieaugumu, krājumu zemo līmeni pazemes krātuvās un SDG piegāžu apjoma krišanos.

Piegādāt gāzi Eiropā

Aģentūras "Vygon Consulting" pētījumu direktore Marija Belova sarunā ar RIA Novosti paziņoja: ja "Ziemeļu straume 2" ekspluatācijas sākums neaizkavēsies, "Gazprom" varēs līdz gada beigām papildus piegādāt Eiropai gāzes apjomu, kas salīdzināms ar Eiropas lielākās pazemes krātuves apjomu.
Gāzes pārstrādes rūpnīca  - Sputnik Latvija, 1920, 15.08.2021
Viedoklis
Gāzei atrasts aizvietotājs. Kas notiks ar Krievijas budžetu
Gāzes apjomi krātuvēs patlaban sasnieguši minimālo rādītāju ilgu gadu laikā. Piemēram, "Gazprom" galvenās krātuves, pēc "Gas Infrastructure Europe" datiem, 16. augustā, aizpildītas tikai par 18%. runa ir par PGK "Reden" un "Jemgum" Vācijā, "Haidach" Austrijā un "Bergermeer" Nīderlandē. Rādītāji visās krātuvēs ES teritorijā turas pie 61,87% atzīmes.
Belova uzsvēra: ja cauruļvads "Ziemeļu straume 2" sāks darbu oktobrī vai novembrī, piegādes apjoms sastādīs apmēram 4-5 miljardus kubikmetru gāzes – tas pielīdzināms Rēdenes PGL aktīvajam apjomam.
"Gazprom eksport" vietnē esošie dati liecina, ka Rēdenes PGK tilpums sastāda 4,2 miljardus kubikmentru. Pēc "Gas Infrastructure Europe" datiem, PGK tagad aizpildīta tikai par 6,7%.

"Ziemeļu straume 2": uz starta

Gāzes krājumi "Gazprom" PGK samazinājušies, jo kompānija tos izmantoja laikā, kad kritās piegādes pa vienu no tās galvenajiem eksporta maršrutiem – gāzesvadu "Jamala-Eiropa". Eksports samazinājās pēc avārijas Urengojas rūpnīcā, kas sagatavo kondensātu transportam.
Pie tam "Gazprom" atsakās rezervēt Ukrainas GTS papildu jaudas gāzes sūknēšanai uz Eiropu. Pēc Ungārijas tirdzniecības platformas RBP datiem, 16. augustā "Gazprom" rezervēja septembrim tikai 4% no izsolē piedāvātā apjoma, lai arī agrāk izpirka visu.
Gāzes pārstrādes rūpnīca - Sputnik Latvija, 1920, 15.08.2021
Viedoklis
Ukraina uzbrūk koncernam "Gazprom" caur Eiropu
Ziņu lente
0