Politika

Politologs: Kijevas samits "Krimas platforma" – tukša runāšana

© Sputnik / StringerФлаг Украины на здании Верховной рады в Киеве
Флаг Украины на здании Верховной рады в Киеве - Sputnik Latvija, 1920, 19.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraina 24. augustā svinēs 30. neatkarības gadadienu. Dienu iepriekš Kijevā notiks "Krimas platformas samits" kurā tiks apspriesta Krimas atgriešana Ukrainai.
RĪGA, 19. augusts – Sputnik. Ukraina 24. augustā svinēs 30. neatkarības gadadienu. Dienu iepriekš Kijevā notiks "Krimas platformas samits" kurā tiks apspriesta Krimas atgriešana Ukrainai.
Par to, vai no samita būs kāds politisks labums un kāpēc uz tikšanos nav aicināta Krievija, intervijā Sputnik pastāstīja politologs un publicists Dmitrijs Vidrins, bijušais četru Ukrainas prezidentu padomnieks, Ukrainas Augstākās radas V sasaukuma deputāts.

Samits bez satura

"Krimas platforma" ir skaistu vārdu un deklarāciju kopums, uzskata Sputnik sarunbiedrs.
"Manā jaunībā bija ļoti populāras kurpes uz platformas – skaistas, tikai neērtas. Ukrainas līderis Vladimirs Zeļenskis pārsvarā pievērsis uzmanību pasākuma skaistumam. Satura samitā nav," konstatēja Dmitrijs Vidrins.
Eksperts atgādināja, ka pastāv trīs tipu samiti: tikšanās, kas bagātina dalībniekus ar zināšanām un tehnoloģijām; tikšanās, kurās problēmu kā karstu kartupeli dalībnieki svaida viens otram. Un ir tikšanās, kas rada problēmas risinājuma ilūziju, bet pēc tam sākas kartupeļa svaidīšana. Pēc politologa domām, "Krimas platforma" pieder pie abām pēdējām kategorijām.
"Šajā samitā nav dalībnieku, kuri būtu gatavi dalīties ar materiāliem vai garīgiem, morāliem resursiem. Neviens nedalīsies, toties svaidīs viens otram problēmu. Tātad samits ir skaista, bet tukša pļāpāšana. Ja satura nav, forma ir tukša," uzsvēra Vidrins.

Sabats vai karnevāls

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrijs Kuļeba iepriekš paziņoja, ka 44 valstis un starptautiskas organizācijas nolēmušas pievienoties Kijevai "Krimas platformas" dibināšanā. Tikai Krievija nav ielūgta.
Пресс-конференция Виктора Януковича - Sputnik Latvija, 1920, 17.08.2021
Pasaulē
Janukovičs pastāstīja par 2014. gada valsts apvērsuma iemesliem Ukrainā
Pēc Vidrina domām, Krievijas piedalīšanās liktu mainīt tikšanās formātu.
"Ir valstis, kas uzmanību pievērš darbiem, ir tie, kas pievēršas vārdiem. Nobijās aicināt Krieviju, kas pastāstīs par "Ziemeļu straumi", par kaut kādām smagām lietām. Bet te būs neticams vieglums vārdos, solījumos," paskaidroja politologs.
Komentējot Ukrainas iniciēto tikšanos, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs to nodēvēja par "sabatu, kurā Rietumi joprojām lolos mūsdienu Ukrainas varas neonacistisko un rasistisko noskaņojumu". Sputnik sarunbiedrs salīdzināja samitu ar karnevālu.
"Filozofam Mihailam Bahtinam ir slavenā karnevālu kultūras teorija, kurā visi priecājas, danco, kurā muļķītis vienmēr uzvar," viņš aprakstīja.

Likme uz naidu

Mēģinajumi veidot citādu Krievijas un Ukrainas attiecību formātu ved pie dihotomijas, uzskata Vidrins.
"Krievija kā kolosāla ģeopolitiskā masa pievelk citas masas, kas tai radniecīgas vēstures, linvistikas, genotipa aspektā. Taču ir valstis, kas tāda kolosāla pievilkšanas spēka draudu dēļ mēģina atrast tam pretsparu. Pagaidām viņi nav atraduši neko labāku, kā vien iešpricēt naidu starp valstīm. jo lielāks naids, jo, viņuprāt, mazākas izredzes, ka šī milzīgā masa: sociālā, kultūras, telpiskā, resursu masa – tās ievilks sevī. Tāpēc nekas cits neatliek, kā pievērsties naidam. Naida būs papilnam. Cita instrumenta viņiem nav," sprieda politologs.
Города мира. Киев - Sputnik Latvija, 1920, 19.08.2021
Pasaulē
Ukrainā iesaka nekaitināt Krieviju pēc ASV bēgšanas no Afganistānas
Eksperts uzskata, ka Ukraina nerisinās problēmas militārā ceļā.
"Karš – tas ir kolosāls darbs, izdevumi un asinis. Ukraina pieder pie izlutinātām valstīm, un neķersies ne pie kāda liela darba, kas ietver riskus. Būs draudi, kāds vicinās dūres, bet kara nebūs," uzskata Vidrins.
"Daudzām valstīm naids šodien ir kļuvis par pēdējo glābšanas riņķi mēģinājumos, kā viņi to dēvē, saglabāt neatkarību, bet patiesībā – saglabāt zemi, kur var izrīkot, komandēt un zagt," teica politologs.
Intervija pilnā apjomā publicēta Sputnik kanālā YouTube krievu valodā https://www.youtube.com/watch?v=PzFMjL1GqoA
Ziņu lente
0