Pasaulē

Lietuva zaudēs miljoniem dolāru: Baltkrievija vienojas ar KF par minerālmēslu pārkraušanu

© Railway Photo Вагон компании "БеларусьКалий"
Вагон компании БеларусьКалий - Sputnik Latvija, 1920, 18.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā alternatīvu Lietuvas ostām kravu pārkraušanai Minska izskata Murmanskas un Ļeņingradas apgabala jūras ostas.
RĪGA, 18. augusts — Sputnik. Lietuva oficiāli neinformēja Minsku par plāniem apturēt baltkrievu minerālmēslu tranzītu savā teritorijā. Tomēr "Belaruskalij" jau meklē alternatīvu loģistiku caur Krievijas ostām, paziņoja Baltkrievijas transporta un sakaru ministrs Aleksejs Avramenko televīzijas kanālam "Belarus 1".
Lietuvas transporta un sakaru ministrs Marjus Skodis iepriekš norādīja, ka ASV ieviesto sankciju dēļ "Belaruskalij" minerālmēsli vairs netiks transportēti caur Lietuvu no decembra.
"Nē, mums par to nav nekādu oficiālu dokumentu, tikai Lietuvas transporta ministra paziņojumu līmenī. Bet mēs tos (alternatīvos maršrutus – red. piez.) izskatam, esam jau iepriekš sagatavojušies, mēs zinājām, ka šādi riski ir iespējami, tāpēc mums ir plāni, un mēs operatīvi tiksim galā ar šo problēmu," sacīja Avramenko.
Вагон компании Беларуськалий - Sputnik Latvija, 1920, 14.08.2021
Baltijā
Sankcijas apturēs tranzītu: Lietuvā lēš zaudējumus pēc baltkrievu kravu aiziešanas
Viņš atzīmē, ka loģistikas maiņas jautājums tiks atrisināts līdz decembrim.
"Transportētāji ir gatavi nodrošināt kālija mēslojumu pārvadāšanu "Belaruskalij" nepieciešamajos apjomos, ja tiek ieviesti papildu ierobežojumi kālija tranzītam caur Klaipēdas ostu," sacīja ministrs.
Ministrs atzīmēja, ka Baltkrievijai jau izdevies vienoties ar Krieviju par naftas produktu pārkraušanu termināļos Baltijas jūras ostās, un baltkrieviem tika nodrošināti tādi paši cenu nosacījumi, kā Baltijas valstu ostās. "Domāju, ka šajā gadījumā (minerālmēslu tranzīts — red.) mēs arī atradīsim labu risinājumu," sacīja Avramenko.
Viņš atzīmēja, ka Lietuvai ir ļoti neizdevīga minerālmēslu tranzīta pārtraukšana. "Jautājums ir, ar ko aizpildīs lietuvieši savu Klaipēdas ostu un kas notiks ar Lietuvas dzelzceļiem… pēc mūsu vērtējuma Lietuvas zaudējumi sastādīs ap 100 miljoniem (dolāru – red. piez.), nemaz nerunājot par likvidētām darba vietām un tā tālāk," sacīja Avramenko.
Klaipēdas osta - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Baltijā
Baltkrievijas tranzīts ir neliela aisberga daļa: uzņēmējs par zaudējumiem sankciju dēļ
Iepriekš ziņots, ka 9. augustā ASV paziņoja, ka tiek ieviestas sankcijas pret "Belaruskalij", vairākiem baltkrievu biznesmeņiem, 15 ar to saistītām kompānijām un baltkrievu "Absolutbank" sakarā ar politisko situāciju valstī.
Sankcijas pret "Belaruskalij" ieviestas ar ieganstu, ka kompānija ir viens no lielākajiem Baltkrievijas valsts uzņēmumiem, viens no lielākajiem kālija minerālmēslu ražotājiem pasaulē, tātad tas ir "nelikumīgas bagātības avots režīmam".
Savukārt ASV Finanšu ministrija laidusi klajā licenci darījumiem, kas nepieciešami sadarbības pārtraukšanai ar "Belaruskalij" vai jebkuru citu uzņēmumu, kurā "Belaruskalij" tieši vai netieši pieder 50 un vairāk procenti akciju.
Pie tam liegts noslēgt jaunus līgumus uzņēmuma produkcijas iegādei. Pēc šī termiņa amerikāņiem būs aizliegts strādāt ar kompāniju, tās aktīvi ASV tiks bloķēti.
Владислав Гинько, преподаватель РАНХиГС при президенте России - Sputnik Latvija, 1920, 04.05.2021
Eksperts novērtēja "Klaipedos nafta" zaudējumu pieaugumu bez baltkrievu kravām
Ziņu lente
0