Latvijā

Katrs desmitais restorāns nepārdzīvoja pandēmiju

© Sputnik / Sergey MelkonovVia Jurmala Outlet Village
Via Jurmala Outlet Village - Sputnik Latvija, 1920, 18.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas kafejnīcas un restorāni vēlas saprast, kam jāgatavojas, ja rudenī un ziemā tiks ieviesti jauni ierobežojumi.
RĪGA, 18. augusts — Sputnik. Latvijas restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis raidījumā "Doma laukums" pastāstīja, ka notiek sarunas ar Ekonomikas un Veselības ministriju par to, kādi "kovida" pasākumi jāgaida rudenī un ziemā, un kādam jābūt finansiālajam atbalstam.
"Protams, kad spīd saule, laiks ir labs, visiem labs noskaņojums un visi strādā, šķiet, ka pandēmija un ierobežojumi ir aizgājuši pagātnē. Taču jāsaprot, ka situācija joprojām ir nopietna, jo joprojām ir diezgan daudz ierobežojumu. Var pat teikt, ka mūsu nozarē ārkārtējā situācija vēl nav beigusies: spēkā esošie ierobežojumi un prasības neļauj apkalpot tikpat daudz viesu, kā pirms pandēmijas," Jenzis aprakstīja situāciju nozarē.
Школьники в защитных масках - Sputnik Latvija, 1920, 11.08.2021
Latvijā
Pandēmijas gadā pašvaldības "pazaudējušas" vēl vairāk skolēnu
Pēc viņa vārdiem, ilgas dīkstāves un diezgan novēlotas tūrisma atsākšanas ES robežās dēļ finanšu plānā esošais gads izskatās pat sliktāk nekā pērnais. Būtībā arī tagad nozare — lielākoties tie ir mazi ģimenes uzņēmumi ar vietējo kapitālu – galvenokārt izdzīvo uz Latvijas patērētāja rēķina.
Taujāts, kā dīkstāve ietekmēja nozari, Jenzis atbildēja, ka, visticamāk, 10% uzņēmumu tomēr to nav pārdzīvojuši. Tāpat pusgada laikā daudzi darbinieki pārkvalificējušies un aizgāja uz citām nozarēm.
"Pašlaik viņi nav gatavi atgriezties, jo tuvojas rudens, attiecībā uz kuru ir diezgan pesimistiskas prognozes. Taču cilvēki vēlas plānot savas finanses, vēlas stabilitāti," norādīja Jenzis.
Pašas iestādes arī vēlas stabilitāti vai vismaz iespēju prognozēt tuvāko nākotni. Tāpēc patlaban tās uzsāka sarunās ar Ekonomikas un Veselības ministriju, lai noskaidrotu iespējamos rudens un ziemas scenārijus.
 Врач и пациенты в отделении для лечения пациентов с  COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 05.08.2021
Latvijā
SPKC: drīz varam nonākt līdzīgā situācijā kā Igaunija un Lietuva
"Mēs taču dzirdam, ka eksperti saka, ka rudenī vīruss atgriezīsies ar jaunu spēku. Tagad nozare apspriež ar Ekonomikas ministriju nākamās dīkstāves scenārijus un, kas ir svarīgi, finanšu instrumentus: mūsuprāt tiem jābūt proporcionāliem ierobežojumiem. Pēc pusstundas sāksies kārtējā tikšanās šajā jautājumā. Tā ir sava veida pērn apgūtā mācība: tolaik kādā brīdī radās iespaids, ka Covid-19 ir beidzies, bet tagad visi saprot, ka ir jāgatavojas tam, ka vēl būs kādi ierobežojumi," paziņoja Latvijas restorānu biedrības vadītājs.
Lūgts novērtēt "kovida" sadarbību ar atbildīgajām institūcijām viņš atzīmēja, ka ar Ekonomikas ministriju viss ir kārtībā, un no tās puses ir jūtams pastāvīgs atbalsts. Toties ar Veselības ministriju klājas nedaudz grūtāk.
"Gribētos, lai ierobežojumi būtu saprotami, īstermiņa un mērķtiecīgi. Un lai tie tiktu atcelti tikpat ātri, kā ieviesti. Jo mums pagaidām sanāk, ka ievieš ātri, bet atcelt ir grūti. Šajā ziņā Veselības ministrija veic ļoti konservatīvu politiku.
Указатель направления на сдачу анализа на COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 30.07.2021
Latvijā
No 1. augusta būs jāmaksā par testa veikšanu Covid-19 sertifikāta saņemšanai
Iepriekš viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis stāstīja, ka atsevišķās sabiedriskās ēdināšanas iestādēs Latvijā darbinieku vakcinācijas līmenis pret Covid-19 ir ļoti zems, tāpēc pastāv bažas, ka tās nevarēs turpināt darbu pēc vasaras sezonas beigām.
Ziņu lente
0