Latvijā

Daži sektori sastings, palīdzēs ES fondu nauda: LB vadītājs par jaunu Covid-19 vilni

CC BY 2.0 / Kārlis Dambrāns / Сервировка
Сервировка - Sputnik Latvija, 1920, 18.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks paziņoja, ka ekonomika rāpjas ārā no bedres, bet jaunā pandēmijas viļņa dēļ dažus sektorus var iedzīt dziļākos mīnusos
RĪGA, 18. augusts — Sputnik. Latvijas ekonomika rāpjas ārā no bedres, taču saglabājas Covid-19 izplatības riski, norāda Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks, vēsta Тvnet.lv.
"Ja skatāmies uz pašreizējo brīdi, ir redzams, ka Latvijas ekonomika rāpjas no bedres ārā. Noskaņojums gan uzņēmumu, gan mājsaimniecību pusē kopš aprīļa ir būtiski uzlabojies. Izņemot atsevišķas nozares, kuras tiešā veidā ietekmē Covid-19 pandēmija, kopumā mēs esam plusos," sacīja Kazāks.
Долар  - Sputnik Latvija, 1920, 14.08.2021
Pasaulē
Eksperts aprakstījis nākamās globālās ekonomiskās krīzes iemeslus
Kazāks atzīmēja, ka šis nav pirmais, bet trešais, dažviet pat ceturtais pandēmijas vilnis, tāpēc ekonomika pakāpeniski pielāgojas. "Tas nudien nav bezsāpīgi, bet ekonomika ierobežojumiem pielāgojas, atrod blakus ceļus, dažādus citus risinājumus, tādēļ Covid-19 ietekme pamazām kļūst mazāka," sacīja Kazāks.
Viņaprāt, nākotne ir ļoti atkarīga no Covid-19 izplatības - ja jautais vilnis būs smags un būs nepieciešami papildu ierobežojumi, tas novirzīs ekonomiku lejup.
"Tas jau tā smagāk cietušos sektorus, kuri ir saistīti ar cilvēcisko kontaktu – tūrismu, dažādus pakalpojumu sektorus -, atkal iedzīs dziļākos mīnusos. Pārējie sektori, kur cilvēku personiskais kontakts nav tik būtisks, kur tiek nodrošināta plaša vakcinēšanās un līdz ar to rūpnīcas nav jāslēdz, tomēr var uzrādīt diezgan labus rezultātus. Līdz ar to ekonomika šajā gadījumā saglabātos ļoti dažāda – daži sektori būtu uz pauzes, citi, varbūt lēnāk, bet turpinātu attīstīties un augt," sacīja Kazāks.
В Риге открылся российский магазин-дискаунтер торговой сети Mere - Sputnik Latvija, 1920, 06.08.2021
Latvijā
Eksperti: Latvijā gaidāms pārtikas cenu kāpums
Viņš atzīmē, ka Latvijas Banka saglabā IKP izaugsmes prognozi šim gadam 3,3% apmērā. Savukārt nākamgad, pieņemot, ka būtisku Covid-19 uzliesmojumu vairs nebūs, Latvijas ekonomikā ieplūdīs Eiropas Savienības fondu nauda, turpināsies tādu lielu projektu realizācija, kā "Rail Baltica", bet uzņēmumi drosmīgāk gan investēs, gan tērēs, izaugsme būs daudz straujāka un sasniegs 6,5%.
"Līdz ar to bāzes scenārijs Latvijai nākamajos gados ir ļoti optimistisks," rezumēja Latvijas bankas vadītājs.
Ziņu lente
0