Latvijā

"Balkons nokrita ar diviem cilvēkiem": Rīgas mērs "pieteica karu" lodžiju iestiklošanai

CC0 / pxhere / Жилой дом в Риге
Жилой дом в Риге  - Sputnik Latvija, 1920, 18.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lai likumīgi iestiklotu balkonu vai lodžiju, jāsaņem speciāls iestiklošanās projekts un jāapstiprina tas Rīgas būvvaldē
RĪGA, 18. augusts — Sputnik. Būvniecības normas, kas aizliedz patvaļīgi iestiklot lodžiju, pirmkārt ir bīstami pašiem iedzīvotājiem, paziņoja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis radio Baltkomēterā.
Viņš uzsver, ka nesaskaņoti būvdarbi lodžijās un balkonos rada būves sabrukšanas risku, kas savukārt var radīt kaitējumu veselībai vai pat kļūt par nāves cēloni.
Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis - Sputnik Latvija, 1920, 15.08.2021
Latvijā
Vieni aizbrauks, citi atbrauks: rīdzinieku "bēgšana" Staķi neuztrauc
"Mēs neesam pret (lodžiju iestiklošanu — red. piez.). Mēs esam pret nesaskaņotiem darbiem, kas apdraud cilvēku dzīvību. Tikko apmeklēju vienu dzīvojamo ēku Sarkandaugavā, kur kādreiz nobrucis balkons ar diviem vīriešiem. Esam nojaukuši visus balkonus un uzbūvējām jaunus, lai tie būtu droši," stāsta Staķis.
Iepriekš ziņots, ka Rīgas būvvalde pārbauda daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas Rīgā – speciālisti meklēs restes uz logiem. Tāpat inspekcija pievērsīs uzmanību lodžiju stiklojumam, kondicionētāju un satelīta antenu izvietojuma likumībai, logu montāžai.
Tiem, kam tiks fiksēti pārkāpumi, nosūtīs brīdinājumus. Sola, ka naudas sodu piespriedīs tikai tiem, kas nebūs savlaicīgi novērsuši problēmu.
Tāpat ēku fasādēs nedrīkst uzstādīt kondicionētājus, satelītantenas un citas līdzīgas tehniskas iekārtas. Tas ir pieļaujams tikai ja ierīces paredzētas būvprojektā, kā arhitektūras elementi un nebojā ēkas kopskatu.
Рига, ограничительные столбики - Sputnik Latvija, 1920, 12.08.2021
Latvijā
Vāc parakstus par stabiņu demontāžu Baltezerā
Turklāt Rīgas būvvalde plāno nopietni pārbaudīt daudzdzīvokļu dzīvojamos namus. Ja noskaidrosies, ka dzīvoklī veikts pārplānojums, taču īpašnieks nav to reģistrējis un apstiprinājis, viņu gaida vērā ņemams naudas sods.
Lai izvairītos no soda par tādiem pārkāpumiem, īpašniekam jāpieaicina arhitekts vai arhitektu komanda, kas nodarbojas ar pārplānošanu. Viņi palīdzēs noformēt nepieciešamos dokumentus - saņemt pārplānošanas atļauju un pēc tam reģistrēs izmaiņas dzīvoklī.
Ja pārplānojums neskar kopīpašuma elementus, nesošās sienas, fasādes detaļas un tā tālāk, paredzēta vienkāršota noformēšanas procedūra. Noformētajos dokumentos norādītās izmaiņas tiks apstiprinātas automātiski.
Inspekcija sāks pārbaudes Rīgas centrā, bet vēlāk dosies uz mikrorajoniem.
Tiem, kam tiks fiksēti pārkāpumi, nosūtīs brīdinājumus. Sola, ka naudas sodu piespriedīs tikai tiem, kas nebūs savlaicīgi novērsuši problēmu.
Мэр Риги Мартиньш Стакис - Sputnik Latvija, 1920, 12.08.2021
Latvijā
Rīgas mērs tiksies ar rīdziniekiem. Kā uzdot Staķim jautājumu?
Ziņu lente
0